Gine Haug og Sissel Karin Eide ønsker å stå frem og fortelle at det er mulig å gå ned i vekt og beholde en lettere kropp i lang tid.
Gine Haug og Sissel Karin Eide ønsker å stå frem og fortelle at det er mulig å gå ned i vekt og beholde en lettere kropp i lang tid. Foto: Privat

– Det er mulig å slanke seg og holde vekten nede

Elisabeth Stigum
Publisert: 2021-04-28 15:22

Ikke alle som slanker seg går opp i vekt igjen.

Tidligere Vektklubb-medlem Gine Haug reagerer på et etterlatt inntrykk i kjølvannet av det populære NRK-programmet «Eit fett liv» med Ronny Brede Aase og den påfølgende Debatten i samme kanal.

– Det fremstår som det ikke nytter å spise sunt og være aktiv, og at det er helt umulig å slanke seg og holde vekten, sier tidligere Vektklubb-medlem Gine Haug (47) fra Lofoten.

– Jeg går ut ifra at forskerne uttaler slik de gjør fordi statistikk viser at de fleste går opp igjen i vekt. Men det handler jo om hva man gjør etter slankekuren. Det går fint an å gjøre livsstilsendringer slik at man holder vekta. Det er vi mange som har bevist, sier Haug til Vektklubb på telefon.

Sissel Karin Eide (53) fra Drammen er enig. Hun frykter at mange med et sterkt ønske om vektnedgang skal tro at slankeoperasjon er eneste løsning.

– Jeg reagerte da jeg hørte ekspertene på Debatten på NRK si at det ikke virker å slanke seg. Det stemmer ikke! forteller Eide.

Les også: Derfor bør du gå mer, og det trenger ikke være mye

Her er Sissel Eide i 2013 (t.v.), i 2017 avbildet i forbindelse med kampanje for Vektklubb (midten), og et bilde tatt nylig (t.h.).
Her er Sissel Eide i 2013 (t.v.), i 2017 avbildet i forbindelse med kampanje for Vektklubb (midten), og et bilde tatt nylig (t.h.). Foto: Privat og Janne Møller-Hansen / VG

Fikk det til

Også ernæringsrådgiver og mat-influencer, Emilie Nereng, spør i et leserinnlegg i VG om vi trenger at NRK tar piffen ut av alle som ønsker å ta tak i livet sitt og spise litt sunnere.

– Det er nesten blitt et skjellsord, men jeg sier det uten å skamme meg; jeg slanket meg, forteller Gine Haug.

Det var i 2007 hun meldte seg inn i Vektklubb.no og var medlem av tjenesten i seks måneder. Haug brukte tre måneder på å gå ned 16 kilo, fra BMI 27 til BMI 22. I 15 år har hun holdt trivselsvekten.

Sissel Eide befant seg i en høyere BMI-klasse da hun meldte seg inn i Vektklubb høsten 2013. Ved å få kontroll på kostholdet gikk hun ned 50 kilo på ett år og fra BMI 38 til 23,5. Eide holdt vekten og BMI stabil i mange år.

Ernæringsfysiologens råd: Små grep er viktigere enn store endringer

Her er Gine Haug i 2006 før hun slanket seg (t.v.), i 2007 etter hun gikk ned 16 kilo (midten) og slik hun ser ut i dag, 15 år etter. Hennes råd til andre: – Tenk igjennom på forhånd hva du er villig til å endre på for alltid. Det trenger ikke nødvendigvis være så mye. For meg holdt det å gå mer på tur og ikke ta med kjeks.
Her er Gine Haug i 2006 før hun slanket seg (t.v.), i 2007 etter hun gikk ned 16 kilo (midten) og slik hun ser ut i dag, 15 år etter. Hennes råd til andre: – Tenk igjennom på forhånd hva du er villig til å endre på for alltid. Det trenger ikke nødvendigvis være så mye. For meg holdt det å gå mer på tur og ikke ta med kjeks. Foto: Privat

Elsker tall

For begge damene handlet det om å få oversikt over hvor mye de spiste.

– Tall er det beste som finnes, synes mattelæreren fra Lofoten.

Haug fant motivasjon i å regne på kalorier inn versus kalorier ut.

– Det var skikkelig kaloriregnskap hver dag, jeg fulgte anbefalingen min på 1700 kcal, ikke mer og ikke mindre. Jeg trente hver dag, og det var et skikkelig regime, forteller hun om tiden da hun slanket seg.

– Det kan jo være negativt med et slik strengt regime om man ikke følger det opp senere, forteller Haug.

Bli medlem av Vektklubb

Personlig vektprogram, kaloridagbok og kaloriberegnede oppskrifter.

Annonse

Personlig vektprogram, kaloridagbok og kaloriberegnede oppskrifter.

Bli medlem av Vektklubb

Annonse

Bli medlem av Vektklubb

Personlig vektprogram, kaloridagbok og kaloriberegnede oppskrifter.

Annonse

Fikk varige vaner

Selv om Haug raskt ville se resultater, førte nettopp slankingen til noen varige endringer som har gjort at hun har holdt vekten. En større bevissthet rundt hva maten inneholder av energi, men også at hun ikke har latt seg knuse dersom hun har hatt utskeielser eller små tilbakefall.

– Når man har noen verktøy så kan man hente seg inn igjen. Og hvis man ser at vekten er på tur feil vei, så vet jeg hva som skal til. Det er bare å stramme til litt og hente tilbake de gode vanene som jeg har lært meg.

Les også: Slik henter du deg inn etter utskeielser

Sissel Eide er enig. Dersom hun ser at vekten beveger seg oppover igjen vet hun at hun må ta tak i det med en gang. I fjor opplevde hun at vekten nærmest spratt opp ti kilo da hun var inne i en tøff periode. I løpet av et halvt år gikk hun ned i igjen og har hatt en stabil BMI på 25,5.

– Jo fortere man tar tak i det, jo bedre! Det handler om å komme inn på det rette sporet igjen, sier Eide.

– Det er mulig å gå ned i vekt uten å slankeopereres, understreker Sissel Eide. Her er Sissel avbildet sommeren 2020.
– Det er mulig å gå ned i vekt uten å slankeopereres, understreker Sissel Eide. Her er Sissel avbildet sommeren 2020. Foto: Privat

Tydelige helsefordeler

Eide forteller at hun ikke kan spise som alle andre, og at hun fremdeles tar bevisste valg i matveien, men det er det verdt, synes hun.

– Jeg spiser jo det jeg har lyst på, men i litt mindre mengder, og ikke alltid, sier Eide.

Det er helsefordelene ved å ikke lenger ha fedme som er viktigst for Sissel.

– Da jeg var tykk hadde jeg smerter overalt, flere helseplager og problemer med ryggen.

Eide føler ikke hun forsaker noe. Hun har etablert en aktiv livsstil hun trives med.

Nå har jeg en BMI som jeg kan leve godt med. Går jeg opp i vekt begynner leggene mine verke. Nå kan jeg også ta på meg hvilke som helst klær og føle meg fin. Det psykiske har utrolig mye å si. Jeg er en helt annen utgave av meg selv nå enn det jeg var før, sier Eide.

Kommentar: Dropp dietten

Både Haug og Eide roser serien «Eit fett liv» for å ta opp temaer rundt overvekt, fedme og slanking, på en varm og fin måte.

– Mitt poeng er bare at jeg synes det er hardt å si at det er umulig å slanke seg, for det er vi mange som har fått til, poengterer Haug.

Gå ned i vekt på den sunne måten!

Du kan nå betale med

  • strex

*Medlemskapet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp.

Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her