Mindre kjøtt uten å føle at man spiser mindre kjøtt.

Kjøttdeig med grønnsaker: – Lettere å «lure» kresne barn

Publisert: 2022-11-30 09:30

Om kjøttdeig med grønnsaker kan få oss til å spise mindre rødt kjøtt, er dette et godt produkt, synes Vektklubbs matspaner.

Det er ingen nyhet at vi bør redusere inntaket av kjøtt, særlig rødt kjøtt, og spise mer grønnsaker. Både for helsens skyld og med tanke på bærekraft.

Norgesgruppen og Coop har i høst kommet med en ny type kjøttdeig med 50 prosent grønnsaker, nettopp til dette formålet; å redusere inntak av kjøtt og samtidig øke inntaket av grønnsaker.

Disse to typene kjøttdeig har ulik innpakning, én er fra First Price (Norgesgruppen) og den andre er Coops eget merke. Innholdet er imidlertid så å si helt likt og begge er produsert av Fatland Ølen AS. I denne testen har jeg tatt bilder av, og tilberedt, kjøttdeigen fra First Price.

PSST! Er du interessert i helse og livsstil, men ikke medlem i Vektklubb? Da vil vi gjerne høre fra deg. Vi har laget en liten spørreundersøkelse, og setter stor pris på om du tar deg tid til å si din mening!

Slik finner du den i kjøledisken. Emballasjen er mer miljøvennlig ved at luft er trukket ut av pakken, som gjør at den tar mindre plass.

Innhold:

På pakken med First Price kjøttdeig står det 50 prosent storfekjøtt og 50 prosent grønnsaker, mens de tilsvarende tallene på Coop sin variant er 49,5 prosent.

Jeg tror innholdet er likt, det handler mer om hvor nøyaktig de presiserer mengdeforholdet. Det skal jo være plass til noe salt, vegetabilsk fiber (bambus, potet, gulrot) og konserveringsmiddel (E262 Natriumacetat) i begge variantene.

Grønnsakandelen består av røde kidneybønner, rød paprika, gulrot og kikerter.

Den eneste forskjellen jeg kan spore her, er at Coop sin variant har 0,6 gram salt per 100 gram, mens First Price har 0,8 gram salt. Ellers er både ingredienslisten og næringsinnholdet likt.

Pris: Kjøttdeigen fra First Price koster 40 kroner. First Price markedsfører denne kjøttdeigen som et rimeligere alternativ til kjøttdeig. Til sammenligning koster vanlig kjøttdeig fra First Price 60 kroner hos Meny. Kjøttdeigen fra Coop koster 45 kroner på tilbud.

Matspaneren stekte kjøttdeigen i litt olje og tilsatte tacokrydder underveis.

Hva smaker det?

Kjøttdeigen oppførte seg litt annerledes i stekepannen enn vanlig kjøttdeig. Den var mer «deigete» og vanskeligere å hakke opp i passende biter. Konsistensen på den ferdigstekte kjøttdeigen opplevdes som mykere enn vanlig kjøttdeig.

Jeg fylte tortillalefser med kjøttdeig, grønnsaker, rømme og litt salsa, og la de ferdig fylte lefsene i matpakkene til ungene, uten å si noe om at det var en type kjøttdeig de ikke hadde prøvd før. Vi bruker som oftest vegetarfarsen fra Naturli til taco, men ungene både spiser og liker godt vanlig kjøttdeig i taco også.

Droppe kjøtt? To sunne oppskrifter på vegetartaco

Hun ene kommenterte at fargen på kjøttdeigen var litt rødere, men at den smakte greit. Hun andre syntes tacolefselunsjen var veldig god, men lurte på om jeg hadde kjøpt en ny type kjøttdeig denne gangen, for den var litt «annerledes». Hun tredje hadde ingen kommentar, men matpakken var i alle fall spist opp.

Så ja: Du kan nok «lure» barn til å spise kjøttdeig med grønnsaker hvis du bruker den i blandede retter uten å si noe om det.

Til taco fungerer kjøttdeigen med grønnsaker godt.

Jeg forhørte meg også med en annen som jeg visste hadde testet kjøttdeigen til taco for noen uker siden. Han sa ungene merket ingenting, men selv var han ikke veldig begeistret, og mente det trolig ville hatt bedre smak og konsistens dersom han hadde blandet ulike grønnsaker og belgfrukter i tacokjøttdeigen selv.

Hvor sunt er det?

Når du halverer mengden rødt kjøtt i en rett, og erstatter dette med grønnsaker og belgfrukter, sitter du igjen med en sunnere rett.

Innholdet av fett og mettet fett er omtrent halvparten av det i vanlig kjøttdeig, og saltinnholdet i begge variantene er ok. Men pass på hvor mye salt du tilsetter selv.

Stor helsegevinst: Derfor bør du spise mindre mettet fett

Du kan gjøre den samme operasjonen selv, nemlig halvere mengden kjøttdeig i en rett, og heller legge til grønnsaker og/eller belgfrukter etter smak og tilgjengelighet, men hvis det oppleves enklere for noen å plukke med seg en pakke hvor dette allerede er blandet, så er jo det greit.

Om det å halvblande storfekjøtt med grønnsaker og belgfrukter, slik Coop og First Price har gjort her, kan få noen til å redusere inntaket av kjøtt og øke inntaket av grønnsaker og belgfrukter, så er det bra, tenker jeg.

Jeg tror dessuten at det kan være litt lettere å «lure» kresne barn med denne ferdigblandede kjøttdeigen, da bitene av grønnsaker og belgfrukter fremstår som svært små eller most, slik at de ikke er så lette å se og kjenne som de kanskje vil være dersom du kutter opp grønnsaker og tilsetter selv. Men du kan jo alltids ta fram stavmikseren eller food processoren da.

10 på topp: Grønnsakene barna liker best

Hvis du går for å lage blandingen selv, vil du få et enda sunnere resultat ved å kombinere karbonadedeig og grønnsaker, da karbonadedeigen inneholder renere kjøtt med mindre mettet fett.

Eli Anne Myrvoll er Vektklubbs matspaner, har en doktorgrad innen ernæring og jobber til daglig som klinisk ernæringsfysiolog ved Sørlandet Sykehus.

Hvor bærekraftig er det?

First Price skriver på sine nettsider at hver nordmann spiser i snitt cirka 6,5 kilo kjøttdeig og karbonadedeig i året, så hva om man kunne redusere dette uten å kutte ut kjøttet til fredagstacoen eller kjøttkakene?

Og det er et godt poeng, all den tid vi fortsatt oppfordres til å redusere inntaket av rødt kjøtt, og særlig bearbeidet kjøtt, og samtidig øke inntaket av grønnsaker.

Begge deler er positive grep for et mer bærekraftig kosthold.

Kiwi har beregnet at dersom de kundene som i dag kjøper storfedeiger (kjøttdeig og karbonadedeig), bytter til kjøttdeig med grønnsaker, vil 2373 tonn kjøtt bli erstattet med grønnsaker (antar at dette gjelder tonn per år).

Når man vet at storfekjøtt har cirka 10 ganger høyere CO₂-avtrykk enn et gjennomsnittlig estimat av grønnsakers CO₂-avtrykk, så vil jo dette bidra i bærekraftsregnskapet.

I tillegg til miljøfordelene ved å redusere mengde kjøtt, er også emballasjen mer miljøvennlig. Luft er trukket ut av pakken, som gjør at den tar mindre plass og dermed reduserer antall lastebiler på veien. Flere tiltak som treffer på én gang der altså!

First Price har spesifisert opprinnelseslandene til alle ingrediensene på pakningen: Storfekjøttet kommer fra Norge, kidneybønnene fra Argentina, gulrøttene fra Norge, Belgia og Polen, paprika fra Spania, Portugal og Kina, og kikerter fra Mexico.

Opphavslandene til grønnsaker og bønner er ikke spesifisert på Coop sin kjøttdeigpakning, men jeg vil anta det samme gjelder her ettersom det er samme produsent som står for disse to like produktene.

Grønnsaker og belgfrukter som er importert fra andre land har et betydelig lavere klimaavtrykk enn storfekjøtt, selv om man tar den lange transporten i betraktning.

Hvis man når flere forbrukere ved å tilby en ferdig blanding slik First Price og Coop gjør nå, så er det helt supert. Du kan, som allerede nevnt, gjøre denne jobben med å spe ut kjøttdeigen med grønnsaker selv.

Jeg er imidlertid spent på hvor lenge denne kjøttdeigen er på markedet, da lignende «stunt» tidligere har vært relativt kortvarige. Hvis kjedene fortsatt skal tilby dette produktet, så er de jo avhengige av at folk kjøper det.

Grønnsakbitene er såpass små at det ikke synes spesielt godt. Er er kjøttdeigen ferdigstekt.

Næringsinnhold

Per 100 gram vare:

 • First Price kjøttdeig med 50 prosent grønnsaker: 144 kcal, 7,3 gram fett hvorav 3,2 gram mettet fett, 6,5 gram karbohydrat hvorav 1,7 gram sukkerarter, 12 gram protein, 2,5 gram kostfiber og 0,8 gram salt.
 • Coop kjøttdeig med grønnsaker: 144 kcal, 7,2 gram fett hvorav 3,2 gram mettet fett, 6,5 gram karbohydrat hvorav 1,7 gram sukkerarter, 12 gram protein og 0,6 gram salt (kostfiberinnhold ikke oppgitt).

Sammenlignet med lignende produkter:

Her har Vektklubb rangert ulike kjøttdeiger eller farseprodukter etter kaloriinnhold fra høyest til lavest per 100 gram råvare. Merk at det ikke nødvendigvis er ensbetydende med «mest eller minst sunn». Når det gjelder kjøttprodukter så er andel mettet fett, salt og grad av prosessering interessant å se på i et sunnhetsperspektiv.

 • Nordfjord medisterdeig: 262 kcal, 22 gram fett hvorav 8,1 gram mettet fett, 0 gram karbohydrat, 16 gram protein og 1 gram salt.
 • First Price kjøttdeig av storfe: 205 kcal, 14 gram fett hvorav 6,4 gram mettet fett, 0 gram karbohydrat, 19,7 gram protein og 0,1 gram salt.
 • Gilde kjøttdeig: 194 kcal, 14 gram fett hvorav 7,2 gram mettet fett, 0 gram karbohydrater, 17 gram protein, 1,1 gram salt (NB! Relativt høyt saltinnhold. Finnes også i varianter uten tilsatt salt).
 • Naturli’ shape me minced (vegetarfarse av soya): 164 kcal, 9,6 gram fett hvorav 0,8 gram mettet fett, 1,5 gram karbohydrater, 15 gram proteiner og 0,8 gram salt.
 • Vegetarfarse (Hälsans Kök): 151 kcal, 3 gram fett hvorav 0,4 gram mettet fett, 7 gram karbohydrater, 20 gram protein og 0,4 gram salt.
 • Nordfjord kvernet deig av svin: 144 kcal, 8 gram fett hvorav 2,8 gram mettet fett, 0 gram karbohydrat, 18 gram protein og 1 gram salt.
 • First Price karbonadedeig av storfe: 133 kcal, 5 gram fett hvorav 2,2 gram mettet fett, 0 gram karbohydrater, 22,1 gram protein og 0,1 gram salt.
 • Gilde karbonadedeig: 125 kcal, 5 gram fett hvorav 2,3 gram mettet fett, 0 gram karbohydrater, 20 gram protein og 0,1 gram salt.
 • Kyllingkjøttdeig fra Den stolte hane: 111 kcal, 2,1 gram fett hvorav 0,5 gram mettet fett, 0 gram karbohydrater, 23 gram protein og 0,1 gram salt.

Tips matspaneren

Dersom du har tips til matvarer @matspaneren kan legge under lupen så send gjerne mail til redaksjonen eller tagg #matspaneren på Instagram.

Gå ned i vekt på den sunne måten!

Med Vektklubb får du et personlig vektprogram, kaloridagbok for mat og trening, kaloriberegnede oppskrifter og artikler som motiverer til en sunn livsstil.

Du kan nå betale med

*Medlemskapet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp.

 • strex
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her