Kan nok slå an hos de som spiser cottage cheese rett fra boksen.
Kan nok slå an hos de som spiser cottage cheese rett fra boksen. Foto: Eli Anne Myrvoll

Matspaneren tester cottage cheese med vanilje

Eli Anne Myrvoll, klinisk ernæringsfysiolog
Publisert: 2023-10-03 15:24

Slankefavoritten kommer nå med vaniljesmak, men ble ingen hit hos Vektklubbs matspaner.

Cottage cheese, den velkjente magre og proteinrike ferskosten er såpass populær at Tine nå har lansert en ny variant med vaniljesmak.

Ferskosten trender på TikTok for tiden, så mange butikker ble utsolgt, men det skal nå være mulig å få tak i alle varianter igjen.

Innhold:

Vanlig Cottage cheese er laget av skummet melk tilsatt fløte, litt salt, melkesyrekultur og løpe. Utover det er den også tilsatt kaliumsorbat som konserveringsmiddel.

Den nye varianten med vaniljesmak er i tillegg tilsatt søtstoffene aspartam og acesulfam K, oligofruktose (et løselig fiber med søt smak), vaniljefrø, vaniljeekstrakt, aroma og sitronjuice.

Pris: 40 kroner for en boks med 400 gram, hos Meny.

Hva smaker det?

Ettersom cottage cheese vanilje er tilsatt søtstoffer så er dette en søt variant av cottage cheese. Jeg synes personlig den er litt i søteste laget, og med den velkjente ettersmaken av kunstige søtstoffer som jeg ikke er overvettes begeistret for (men akkurat det er jo en smakssak).

Vaniljesmaken minner om vaniljesmaken som Tine bruker i sin vaniljeyoghurt.

Foto: Eli Anne Myrvoll

Jeg foretrekker den mildt syrlige smaken av vanlig cottage cheese, og kommer nok ikke til å kjøpe denne vaniljevarianten flere ganger. Jeg foretrekker heller å tilsette egen smak og søtning gjennom frukt, bær eller syltetøy.

Jeg vil imidlertid tro vaniljevarianten kan bli nokså populær blant de som bruker cottage cheese til smoothies og frokostbowls, eller blant de som ønsker å spise cottage cheese rett fra boksen uten å måtte tilsette smak selv.

Iskrem laget av cottage cheese går viralt på sosiale medier. Der stavmikses eller piske cottage cheese slik at det får en mer kremaktig og «klumpefri» konsistens, og brukes i alt fra iskrem og pannekaker til brød og frokostbowls.

Selv skjønner jeg ikke helt hvorfor man ikke da heller velger mager kesam, som er mager, proteinrik og allerede kremaktig glatt i konsistensen.

God i bakst: Gjør den mer proteinrik

Matspaneren liker bedre å smaksette vanlig cottage cheese med frukt eller bær (og nøtter).
Matspaneren liker bedre å smaksette vanlig cottage cheese med frukt eller bær (og nøtter). Foto: Eli Anne Myrvoll

Hvor sunt er det?

Noe av populariteten til cottage cheese skyldes nok nettopp det høye proteininnholdet kombinert med lavt innhold av fett og kalorier. Cottage cheese metter derfor godt per kalori, og har allerede i mange år vært en favoritt blant de som ønsker å redusere vekten.

Rangert liste: Matvarene med mest protein

I tillegg til å ha et høyt proteininnhold inneholder cottage cheese også litt jod, kalsium og B12. Mengden av disse næringsstoffene er ikke spesifisert på boksen, men vanlig cottage cheese har ifølge matvaretabellen 80 mg kalsium per 100 gram. Til sammenligning har lettmelk 130 mg kalsium per 100 gram (cirka 1 dl).

Cottage cheese vanilje er en mager type cottage cheese. Jeg har tidligere skrevet om forskjellen mellom mager og original cottage cheese, hvor konklusjonen er at det er lite som skiller de to typene.

Cottage cheese virker å være populært fordi det er en enkel måte å få i seg mye proteiner på. Ifølge kostholdsundersøkelsen Norkost 3, spiser menn 118 gram protein og kvinner 81 gram protein, mens antatt proteinbehov er cirka 60 gram for en mann på 80 kilo (WHO anbefaler 0,75 gram per kilo kroppsvekt).

De fleste i Norge spiser altså allerede mer enn nok proteiner for å dekke proteinbehovet, så det er ikke slik at vi behøver å «stresse» for å få i oss nok proteiner.

Det er fortsatt en større utfordring for oss å spise nok frukt og grønnsaker, så jeg kunne ønske TikTok-trendene gikk mer i den retning ...

Foto: Eli Anne Myrvoll

Hvor bærekraftig er det?

Tines Cottage cheese er produsert i Norge av melk fra norske kuer og det er bra. Å velge produkter produsert i Norge av norske råvarer bidrar til selvforsyning, lokale arbeidsplasser og nasjonal bærekraft.

Meieriprodukter, særlig oster, er imidlertid nokså klimakostbart å produsere, og ligger nær toppen av klimaavtrykklistene.

Grønnsaker, frukt og korn skiller seg ut ved å ha gjennomgående lavere klimaavtrykk enn animalske produkter. I tillegg krever plantene mindre ressurser som vann og areal.

Det betyr ikke at vi må slutte å spise alt av animalske produkter, men at vi bør ha et bevisst forhold til hva vi velger å spise mest av i kostholdet. Jeg minner om at nasjonale og internasjonale kostråd fremmer et kosthold basert på mest planteføde.

Det kreves 6-7 liter melk for å lage en kilo cottage cheese, så klimaregnskapet blir dessverre nokså ugunstig. Det samme gjelder andre oster. For å lage «vanlig» ost går det gjerne med 10 liter melk per kilo ost, men det avhenger av ostetype.

Belgfrukter som bønner, erter og linser er eksempler på tilsvarende magre proteinkilder med betydelig lavere klimaavtrykk. Egg og villfanget fisk kommer også litt bedre ut klimamessig enn de fleste meieriprodukter, i følge Framtiden.

For mange av oss vil det likevel være lurt å inkludere litt meieriprodukter i kostholdet, da disse bidrar til mye jod, B12 og kalsium, næringsstoffer som det kan være utfordrende å få nok av uten melkeprodukter i kostholdet.

Næringsinnhold per 100 gram vare:

Energi: 79 kcal
Fett: 1,8 gram hvorav 1,2 gram mettet fett
Karbohydrat: 2,6 gram hvorav 2,2 gram sukkerarter
Protein: 13 gram
Salt: 0,45 gram

En skål med 100 gram cottage cheese vanilje, 1/2 eple og 10 hasselnøtter gir til sammen 170 kcal.
En skål med 100 gram cottage cheese vanilje, 1/2 eple og 10 hasselnøtter gir til sammen 170 kcal. Foto: Eli Anne Myrvoll

Sammenlignet med lignende produkter

Listen er rangert fra høyest til lavest kaloriinnhold per 100 gram. Det sier ikke nødvendigvis noe om hvem som er mer eller mindre sunn.

  • Cottage cheese original: 96 kcal, 2,6 gram fett hvorav 1,5 gram mettet fett, 1,5 gram karbohydrat hvorav 1,5 gram sukkerarter, 13 gram protein og 0,4 gram salt.
  • Synnøve gresk yoghurt vanilje: 84 kcal, 1,7 gram fett hvorav 1,1 gram mettet fett, 9,5 gram karbohydrat hvorav 9 gram sukkerarter, 7,7 gram protein og 0,1 gram salt.
  • Cottage cheese mager: 79 kcal, 2 gram fett hvorav 1,3 gram mettet fett, 2,1 gram karbohydrat hvorav 2,1 gram sukkerarter, 13 gram protein og 0,4 gram salt.
  • Kesam original: 107 kcal, 7,1 gram fett hvorav 4,6 gram mettet fett, 4 gram karbohydrat hvorav 4 gram sukkerarter, 6,7 gram protein og 0,1 gram salt.
  • Kesam mager naturell: 66 kcal, 1 gram fett hvorav 0,6 gram mettet fett, 4,3 gram karbohydrater hvorav 4,3 gram sukkerarter, 10 gram protein og 0,1 gram salt.
  • Kesam vanilje mager: 65 kcal, 1 gram fett hvorav 0,6 gram mettet fett, 4,4 gram karbohydrat hvorav 4,1 gram sukkerarter, 9,5 gram protein og 0,11 gram salt.
  • Tine gresk yoghurt naturell: 64 kcal, 2 gram fett hvorav 1,3 gram mettet fett, 3,3 gram karbohydrater hvorav 3,3 gram sukkerarter, 8,5 gram protein og 0,1 gram salt.

Tips matspaneren

Dersom du har tips til matvarer @matspaneren kan legge under lupen så send gjerne mail til redaksjonen eller tagg #matspaneren på Instagram.

Gå ned i vekt på den sunne måten!

Med Vektklubb får du et personlig vektprogram, kaloridagbok for mat og trening, kaloriberegnede oppskrifter og artikler som motiverer til en sunn livsstil.

Du kan nå betale med

*Medlemskapet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp.

  • strex
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her