Matspaneren tester: Middagsboller av fisk
Sunt til middag, fastslår matspaneren! Men er det på grunn av middagsbollene av fisk, tilbehøret eller sammensetningen? Les vurderingen.
Slankefavoritten kommer nå med vaniljesmak, men ble ingen hit hos Vektklubbs matspaner.
Cottage cheese, den velkjente magre og proteinrike ferskosten er såpass populær at Tine nå har lansert en ny variant med vaniljesmak.
Ferskosten trender på TikTok for tiden, så mange butikker ble utsolgt, men det skal nå være mulig å få tak i alle varianter igjen.
Vanlig Cottage cheese er laget av skummet melk tilsatt fløte, litt salt, melkesyrekultur og løpe. Utover det er den også tilsatt kaliumsorbat som konserveringsmiddel.
Den nye varianten med vaniljesmak er i tillegg tilsatt søtstoffene aspartam og acesulfam K, oligofruktose (et løselig fiber med søt smak), vaniljefrø, vaniljeekstrakt, aroma og sitronjuice.
Pris: 40 kroner for en boks med 400 gram, hos Meny.
Ettersom cottage cheese vanilje er tilsatt søtstoffer så er dette en søt variant av cottage cheese. Jeg synes personlig den er litt i søteste laget, og med den velkjente ettersmaken av kunstige søtstoffer som jeg ikke er overvettes begeistret for (men akkurat det er jo en smakssak).
Vaniljesmaken minner om vaniljesmaken som Tine bruker i sin vaniljeyoghurt.
Jeg foretrekker den mildt syrlige smaken av vanlig cottage cheese, og kommer nok ikke til å kjøpe denne vaniljevarianten flere ganger. Jeg foretrekker heller å tilsette egen smak og søtning gjennom frukt, bær eller syltetøy.
Jeg vil imidlertid tro vaniljevarianten kan bli nokså populær blant de som bruker cottage cheese til smoothies og frokostbowls, eller blant de som ønsker å spise cottage cheese rett fra boksen uten å måtte tilsette smak selv.
Iskrem laget av cottage cheese går viralt på sosiale medier. Der stavmikses eller piske cottage cheese slik at det får en mer kremaktig og «klumpefri» konsistens, og brukes i alt fra iskrem og pannekaker til brød og frokostbowls.
Selv skjønner jeg ikke helt hvorfor man ikke da heller velger mager kesam, som er mager, proteinrik og allerede kremaktig glatt i konsistensen.
God i bakst: Gjør den mer proteinrik
Noe av populariteten til cottage cheese skyldes nok nettopp det høye proteininnholdet kombinert med lavt innhold av fett og kalorier. Cottage cheese metter derfor godt per kalori, og har allerede i mange år vært en favoritt blant de som ønsker å redusere vekten.
Rangert liste: Matvarene med mest protein
I tillegg til å ha et høyt proteininnhold inneholder cottage cheese også litt jod, kalsium og B12. Mengden av disse næringsstoffene er ikke spesifisert på boksen, men vanlig cottage cheese har ifølge matvaretabellen 80 mg kalsium per 100 gram. Til sammenligning har lettmelk 130 mg kalsium per 100 gram (cirka 1 dl).
Cottage cheese vanilje er en mager type cottage cheese. Jeg har tidligere skrevet om forskjellen mellom mager og original cottage cheese, hvor konklusjonen er at det er lite som skiller de to typene.
Cottage cheese virker å være populært fordi det er en enkel måte å få i seg mye proteiner på. Ifølge kostholdsundersøkelsen Norkost 3, spiser menn 118 gram protein og kvinner 81 gram protein, mens antatt proteinbehov er cirka 60 gram for en mann på 80 kilo (WHO anbefaler 0,75 gram per kilo kroppsvekt).
De fleste i Norge spiser altså allerede mer enn nok proteiner for å dekke proteinbehovet, så det er ikke slik at vi behøver å «stresse» for å få i oss nok proteiner.
Det er fortsatt en større utfordring for oss å spise nok frukt og grønnsaker, så jeg kunne ønske TikTok-trendene gikk mer i den retning ...
Tines Cottage cheese er produsert i Norge av melk fra norske kuer og det er bra. Å velge produkter produsert i Norge av norske råvarer bidrar til selvforsyning, lokale arbeidsplasser og nasjonal bærekraft.
Meieriprodukter, særlig oster, er imidlertid nokså klimakostbart å produsere, og ligger nær toppen av klimaavtrykklistene.
Grønnsaker, frukt og korn skiller seg ut ved å ha gjennomgående lavere klimaavtrykk enn animalske produkter. I tillegg krever plantene mindre ressurser som vann og areal.
Det betyr ikke at vi må slutte å spise alt av animalske produkter, men at vi bør ha et bevisst forhold til hva vi velger å spise mest av i kostholdet. Jeg minner om at nasjonale og internasjonale kostråd fremmer et kosthold basert på mest planteføde.
Det kreves 6-7 liter melk for å lage en kilo cottage cheese, så klimaregnskapet blir dessverre nokså ugunstig. Det samme gjelder andre oster. For å lage «vanlig» ost går det gjerne med 10 liter melk per kilo ost, men det avhenger av ostetype.
Belgfrukter som bønner, erter og linser er eksempler på tilsvarende magre proteinkilder med betydelig lavere klimaavtrykk. Egg og villfanget fisk kommer også litt bedre ut klimamessig enn de fleste meieriprodukter, i følge Framtiden.
For mange av oss vil det likevel være lurt å inkludere litt meieriprodukter i kostholdet, da disse bidrar til mye jod, B12 og kalsium, næringsstoffer som det kan være utfordrende å få nok av uten melkeprodukter i kostholdet.
Energi: 79 kcal
Fett: 1,8 gram hvorav 1,2 gram mettet fett
Karbohydrat: 2,6 gram hvorav 2,2 gram sukkerarter
Protein: 13 gram
Salt: 0,45 gram
Listen er rangert fra høyest til lavest kaloriinnhold per 100 gram. Det sier ikke nødvendigvis noe om hvem som er mer eller mindre sunn.
Dersom du har tips til matvarer @matspaneren kan legge under lupen så send gjerne mail til redaksjonen eller tagg #matspaneren på Instagram.
Med Vektklubb får du et personlig vektprogram, kaloridagbok for mat og trening, kaloriberegnede oppskrifter og artikler som motiverer til en sunn livsstil.
Du kan nå betale med
*Medlemskapet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp.
Sunt til middag, fastslår matspaneren! Men er det på grunn av middagsbollene av fisk, tilbehøret eller sammensetningen? Les vurderingen.
Dette må regnes som godteri med mye fett og sukker, slår matspaneren fast.
AXA havrering mandel og hasselnøtt blir ingen ny favoritt hos matspaneren. Hun oppfordrer heller til å velge vanlige havregryn fremfor ultraprosesserte frokostblandinger.
PRIME er en drikk med en rekke unødvendige tilsetningsstoffer til en dyr pris og en ubehagelig smak, synes Vektklubbs matspaner.
Norges mest kjente treningsinfluenser, Funkygine, samarbeider med Peppes Pizza for å lage en sunnere hverdagspizza. Men er den egentlig et bedre alternativ når det gjelder smak og ernæring?
Har du hørt om jackfrukt? Den tropiske frukten har visstnok en tekstur og smak som gjør at det kan erstatte kjøtt. Men er det godt eller sunt? Vektklubbs matspaner har testet.