Planlegg og legg til rette for en ferie du kan nyte og være fornøyd med, med tips fra Vektklubbs kostholdsekspert Anette Skarpaas Ramm.

Ernæringsfysiologen svarer: Hvordan unngå å gå opp i vekt i ferien?

Publisert: 2023-07-07 19:40

Har du gått ned i vekt siden nyttår og er bekymret for hva ferien vil gjøre med vekten? Det er du ikke alene om.

Jeg er stadig i kontakt med personer som har bruke de siste måneder på å endre kosthold og treningsvaner, og som har gått ned i vekt siden nyttår. Mange vet også at det kan være lett å skli ut i ferien og er bekymret for at all jobben skal være forgjeves.

Hvordan kan man hindre at vekten spretter opp igjen i sommer? Jeg har fem enkle råd som kan hjelpe deg.

Thomas var sykelig overvektig: – Smellen ble vendepunktet

Hverdag versus ferie

Å bygge opp gode rutiner i hverdagen tar tid, for det er viktig å finne sin vei og sine løsninger for at det skal fungere over tid.

Når dette er på plass i hverdagen kan tanken om ferie være skremmende. I ferien er alt ute av rutiner, både når det gjelder døgnrytme og måltidsrytme. Det er ingen måltider til faste tider og det er heller ingen faste tider for treningsøkter.

Tips: Kutt opp frukten så skal du se den får fart på seg!

Vi har rett og slett færre tidspunkt å knagge måltider og trening på, og det er fort gjort at alt sklir litt ut. Derfor er det lurt å lage seg en plan på måltider og trening, slik at det er lettere å legge til rette for bra mat og trening.

Hold på noen rutiner

For eksempel kan det være smart å planlegge maten, så du har smart mat tilgjengelig når du trenger det. Kjøp inn mengder med frukt, grønnsaker og bær og ha ingredienser til noen enkle og sunne retter.

Sunt og billig: 14 matvarer på budsjett

Grønt til overs? Bland det sammen i en bolle med litt god olivenolje, salt og pepper.

Forbinder du ferie med avslapning og kos, kan det innebære mindre trening og mer og annerledes mat og drikke. Det er klart at det skal være litt annerledes i ferien, men det er lurt å holde fast ved noen av de gode rutinene som du faktisk trives med.

Det å holde på noen gode måltider og få inn noen halvtimer med trening i uka gjør godt for kroppen og gir en form for mestring og godfølelse. Alt trenger ikke å være helt likt som i hverdagen, men prøv å finne de rutinene som er forenlig med en fin ferie.

Annonse

Bli medlem av Vektklubb

Personlig vektprogram, kaloridagbok og kaloriberegnede oppskrifter.

Anettes fem enkle ferietips:

1. Stå opp tidlig og vær litt aktiv.

Det kan være gåtur, styrketrening, yoga eller annen fysisk aktivitet. Morgentrening kan være en fin måte å få gjort treningen på. Venter du med treningen så kan det hende at det ikke blir noe av. Det kan bli for varmt, eller et glass vin til lunsj og terskelen for å få trent blir større. Ha treningstøyet klart og hopp rett i dette når du står opp.

Kom i form: Hjemmetrening med Silje Bjørnstad

2. La noen måltider være sunne og mettende.

Hvis du vet at du skal grille eller ut og spise en større middag, så kan det være lurt å planlegge en mettende og smart sammensatt lunsj med mye grønnsaker for å sikre at noen av måltidene i løpet av dagen blir som du pleier å ha de.

Ovnsbak eller grill fisk sammen med sitron, tomater, oliven og masse krydder. Knallgodt!

3. Vurdere drikken gjennom dagen.

Alle vet at den beste tørstedrikken er vann, men skal du drikke noe annet, så velg med omhu. Bort med de «unødvendige» glassene med brus, juice, vin eller øl og sitt kun igjen med de du virkelig setter pris på. Ikke takk ja av gammel vane, men kun når du virkelig setter pris på det.

4. Fyll på med frukt og grønt så ofte som mulig.

Dette er en matvaregruppe du virkelig bare bør fråtse i. Ikke bare har den lav energitetthet (lite kalorier), men den bidrar med mye helsefremmende stoffer.

5. Velg lite og eksklusivt når det gjelder søtt og snacks.

Velg heller akkurat det du har mest lyst på, og nyt det du velger å spise eller drikke. Ha små nok porsjoner eller spis det sjelden nok til at det ikke blir så store mengder. Ta for eksempel heller en softis i uka enn 10 pin-up dersom du setter mer pris på en softis.

Ta deg tiden til å skylle, skrelle og kutte opp frukt og grønt. Sett på favorittsangen din eller radio og gjør det til en hyggelig stund!

Gå ned i vekt på den sunne måten!

Med Vektklubb får du et personlig vektprogram, kaloridagbok for mat og trening, kaloriberegnede oppskrifter og artikler som motiverer til en sunn livsstil.

Du kan nå betale med

*Medlemskapet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp.

  • strex
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her