Dette er et eksempel på et måltid bestående av matvarer med lavt purininnhold; egg, ost, salat og pinjekjerner.
Dette er et eksempel på et måltid bestående av matvarer med lavt purininnhold; egg, ost, salat og pinjekjerner. Foto: Petter Oftedal / VG

Hva er puriner? Medlem har høye verdier av urinsyre og vil ned i vekt

Vektklubbs ekspertpanel
Publisert: 2005-08-02 13:45

Hvilke hensyn i kostholdet bør man ta når man vil ned i vekt, men har høye verdier av urinsyre? Vektklubb-ekspert svarer.

Spørsmål fra Vektklubb-medlem:

Jeg har gått ned cirka 10 kilo til nå. Ble oppmerksom på (fra fastlegen min) at jeg har, regner jeg med, over normalt høye verdier av urinsyre, 295 mmol/l.

Ved ny kontroll fikk jeg beskjed om at nyre- og leverfunksjon er normale, men urinsyreverdiene er fortsatt høye, fikk ikke noe tall.

Mitt spørsmål er om jeg skal fortsette i Vektklubb.no, med hensyn til «kakediagrammet» og fordelingen av fett, karbohydrater og proteiner?

Har lest mye på nett og det står mye stoff som sier noe, og en annen artikkel som motsier det jeg leste først. Kan du gi meg noen råd om hva slags mat jeg bør spise? Har hørt at mat med lavt purin-innhold kan hjelpe.

Hilsen mann

Svar fra Vektklubb-ekspert:

Puriner er nitrogenholdig og nødvendige bestanddeler i cellenes gener (DNA og RNA). Puriner tilføres i kosten, men kroppen produserer også puriner selv.

Kroppens celler fornyes stadig. Når gamle celler dør, kommer puriner fra cellekjernen over i blodet. Her brytes de gradvis ned og omdannes til sluttproduktet urinsyre.
Denne syren har ingen viktig funksjon i kroppen, og overskuddet utskilles gjennom nyrene. Når nyrene ikke greier å skille ut stoffett effektivt nok, stiger nivået av urinsyre i blodet. Det kan føre til urinsyregikt.

Ved å redusere inntaket av puriner, kan man motvirke en slik tendens, men det er ikke bare spesifikke matvarer som kan påvirke. Overvekt, alkoholinntak, fett i kosten og porsjonnstørrelser spiller også inn.

Man kan også få i seg mer puriner ved å spise store porsjoner av mat med lavt purin-innhold, enn det å spise en liten porsjon av mat med høyt purin-innhold.

Matvarer med lavt purininnhold:

 • Raffinert korn og kornprodukter, cornflakes, lyse brødsorter, pasta, mel, sagogryn, kaker.
 • Melk, melkeprodukter og egg.
 • Frukt, nøtter, peanøttsmør.
 • Salat, tomater, grønnsaker (unntatt de typene nevnt under høyt purin innhold).
 • Smør, flerumettet margarin og andre fettprodukter.
 • Supper laget av grønnsaker med lavt purin-innhold, men uten kjøtt eller kjøttkraft.
 • Vann, fruktjuice, saft og brus.
 • Sukker, godteri og gelatin.

Matvarer med høyt purininnhold:

 • Alle slags kjøtt inklusive innmat og sjømat, men spesielt makrell, ansjos, sild og innmat fra dyr og fisk.
 • Kjøttekstrakter og sauser.
 • Gjær og gjærekstrakter, øl og alkoholholdige drikker.
 • Bønner, erter, linser, havregryn, spinat, asparges, blomkål og sopp.

Noen av matvarene med lavt purininnhold også matvarer vi anbefaler å være forsiktig med når du skal ned i vekt. Jeg tror du skal belage deg på at vektnedgangen vil gå noe saktere enn planlagt, og så forsøke å kombinere kunnskapen om vektnedgang med kunnskapen om puriner og urinsyre.

Det er viktig å understreke at det ikke hverken er farlig eller plagsomt med forhøyede nivåer av urinsyre på det nivået du har- så lenge du ikke har symptomer på urinsyregikt.

Lykke til!
Hilsen
Anna Stavdal

Gå ned i vekt på den sunne måten!

Med Vektklubb får du et personlig vektprogram, kaloridagbok for mat og trening, kaloriberegnede oppskrifter og artikler som motiverer til en sunn livsstil.

Du kan nå betale med

*Medlemskapet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp.

 • strex

Flere artikler

Har høye verdier av urinsyre

Har høye verdier av urinsyre

Heisann!<br /><br />Jeg har gått ned ca 10 kg til nå. Ble oppmerksom på (fra fastlegen min) at jeg har, regner jeg med, over normalt høye verdier av urinsyre, 295 mmol/l. Ved ny kontroll fikk jeg beskjed om at nyre- og leverfunksjon er normale, men urinsyreverdiene er fortsatt høye, fikk ikke noe tall.<br />Mitt spørsmål er om jeg skal fortsette i Vektklubb.no, med hensyn til "kakediagrammet" og fordelingen av fett, karbohydrater og proteiner?<br />Har lest mye på nett og det står mye stoff som sier noe, og en annen artikkel som motsier det jeg leste først.<br />Kan du gi meg noen råd om hva slags mat jeg bør spise? Har hørt at mat med lavt purin-innhold kan hjelpe.<br />Hilsen mann

Matvarer jeg skal unngå med urinsyregikt

Matvarer jeg skal unngå med urinsyregikt

Endelig har jeg tatt meg sammen, og SKAL gå ned i vekt. Jeg har fibromyalgi og urinsyregikt. Fibromyalgien har jeg ganske bra kontroll over, men sliter med urinsyregikten. Må i alle fall holde meg unna skalldyr og svinekjøtt. Tror jeg reagerer på melk også. Hvilke andre matvarer er spesielt viktig at jeg holder meg unna? Går på Allopur 100 mg, 2-4 ganger daglig. Syns alltid jeg verker i leddene, selv om jeg tar medisiner og passer på nevnte matvarer. Har to-tre store ann fall i året, og det er forferdlig vondt og slitsomt. Orker ikke tanken på at det skal fortsette slik etter hvert som jeg blir eldre. Vanskelig å holde seg i nok bevegelse også.<br />Mvh Kari

Urinsyregikt og kosthold

Urinsyregikt og kosthold

Leste din artikkel om "kaptein Voms sykdom" den 6/11-05. Interessant, og som du sier "hva i all verden skal man spise?". Har hatt urinsyregikt i 15 år og hatt mange anfall, noen sterke og langvarige - noen korte og ikke så intense. Har hatt på begge storetær/tåballer, utsiden av venstre fot, innsiden av venstre ankel. Har nå også fått konstatert høyt blodtrykk og går på 8 mg Atacand + Uniloc 25 mg (1/2 mrg+kv). Tar Allopur 300 mg til daglig. Høyden min er 180 og vekt 94 kilo. Min far og en onkel på morssiden hadde urinsyregikt. Det er hjerteproblemer på farssiden og høyt blodtrykk på morssiden. Dårlig utgangspunkt. Men så er spørsmålet, hvordan bør mitt kosthold se ut? Følger tidligere råd f.eks. ikke innmat, kjøtt, tomater, rabarbra, lite kaffe, nesten ikke alkohol, røyker ikke. Hvor kan jeg henvende meg for beste råd? <br />Hvilke vanlige smertestillende medikamenter gjør anfall verre? <br />Hvordan skal jeg trene med høyt blodtrykk?<br />Håper på noen svar.<br /> <br />Vennlig hilsen <br />Paul Gabor<br /><br />

Hvilke matvarer inneholder lite/mye kolesterol?

Hvilke matvarer inneholder lite/mye kolesterol?

Jeg lurer på er hvilke matvarer innholder lite/mye kolesterol. <br />I tillegg lurer jeg på om jeg bør redusere kaloriinntaket siden vekten står stille. Har gått ned ca tre kg siden september og ligger litt etter skjema. Eller om dette kommer av medisiner (Selozok, Adalat Oros, COzar COmp og Lipitor) - og jeg bare trenger mer tid. <br />Inntar max ca 1540 kalori som anbefalt, men trener 3-4 ganger pr uke med spinning + styrke, og trekker ikke dette fra, dvs at jeg stor sett ligger godt under den anbefalte kcal-mengden. Syns at det er mer vanskelig å øke aktivitetsnivå, siden jeg allerede ligger på ganske høyt. Noen supertriks?<br /><br />R.L.<br />

Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her