Metformin og vektreduksjon

Publisert: 2010-08-18 08:58

For to måneder siden begynte jeg med metformin daglig. Hovedsakelig på grunn av PCOS og mye trøbbel med menstruasjonssyklusen. I tillegg tok jeg en glucosebelastningstest som viste seks, som etter det jeg forstår er grensen for det normale.<br />Legen snakket noe om at metformin kunne hjelpe til med en vektreduksjon. Kan den det? Og hva betyr at min glucosebelastningstest var på seks? Vet at jeg er i fare for å utvikle diabetes type to. Kan en vektnedgang forhindre en slik utvikling? Og hva er det egentlig som skjer i kroppen min? Er det noe feil med insulin produksjonen?<br />Hilsen fra Bente

Lege Ina Wille

Hei Bente!

PCOS er en lidelse som kalles Polycystisk ovarial syndrom. Det kommer av at kroppen din produserer litt for mye insulin, på grunn overvekt eller annet.
Det høye insulinnivået fører igjen til at leveren produserer lite av et hormon som kalles SHBG og som vanligvis binder seg til hormoner i blodbanen og inaktiverer dem.
Når du har lite SHBG vil mer fritt testosteron være tilgjengelig i blodet ditt og du vil få uregelmessig mens, mannlig behåring og cyster på ovariene dine.
Metformin vil sørge for at du får mindre insulinproduksjon og dermed forhindres den negative insulineffekten jeg beskrev over.
Hvis man går rundt med høyt insulin vil man få økt matlyst og fettlagring stimuleres. Mange går derfor ned noen kilo når de begynner med insulin.
PCOS er en hyppig årsak til infertilitet i Norge og det er viktig å behandle. Mange bruker 850 mg morgen og kveld. Lykke til!
Mvh Ina Wille
Redaksjonen anmerker: Lenkene i svaret er gjort av redaksjonen i Vektklubb.no der vi finner det hensiktsmessig. Vi gjør oppmerksom på at Vektklubb.no ikke er ansvarlig for innholdet på eksterne nettsider.

Metformin Actavis brukes til behandling av diabetes hos voksne (type II-diabetes), først og fremst til overvektige pasienter hvor diett og mosjon ikke har gitt resultater. Metformin virker ved å redusere blodsukkeret, men uten å gi for lavt blodsukker.

Metformin Actavis brukes enten alene eller i kombinasjon med andre antidiabetika (sulfonylurea preparater) eller insulin for å redusere blodsukkeret.

Kilde: Felleskatalogen AS og godkjent av Statens legemiddelverk.

Annonse

Gå ned i vekt på den sunne måten!

Med Vektklubb får du et personlig vektprogram, kaloridagbok for mat og trening, kaloriberegnede oppskrifter og artikler som motiverer til en sunn livsstil.

Du kan nå betale med

*Samtlige medlemskap fortsetter å løpe etter valgt innmeldingsperiode. Medlemskapet løper inntil du selv sier det opp.

  • strex

Flere artikler

Mct-olje

Mct-olje

Jeg er en 22 år gammel jente som i noen år nå har lidd av overvekt. Som 10-åring fikk jeg diabetes og har hatt mye trøbbel med dette, noe som har vært en bidragsfaktor til min overvekt. Fikk for et år siden påvist diagnosen PCO og ble deretter satt på Diane. Etter en stund skiftet jeg til metphormin, noe som har hatt en god effekt både i forhold til min PCO problematikk og diabetes. Men jeg sliter fortsatt veldig for å gå ned i vekt. <br /><br />Jeg holder meg til programmet og er forholdsvis aktiv, men ser ikke de store resultatene. Men er det noen tips du kan komme, og hvordan virker metphormin inn på vektnedgang? (Bruker også insulin selvsagt.) <br /><br />Har også et spørsmål i forhold til mct-olje. Har lest litt om dette og at det skal ha en god virkning inn på forbrenningen og blodsukkeret, men leste et sted at man ikke skulle benytte seg av dette hvis man var diabetiker. Jeg lurer derfor på om du kan svare meg på hvorfor jeg ikke skal kunne benytte meg av dette? Og er det noe å anbefale hvis man vil ned i vekt?<br />Mvh Iselin<br />

Mct-olje

Mct-olje

Jeg er en 22 år gammel jente som i noen år nå har lidd av overvekt. Som 10-åring fikk jeg diabetes og har hatt mye trøbbel med dette, noe som har vært en bidragsfaktor til min overvekt. Fikk for et år siden påvist diagnosen PCO og ble deretter satt på Diane. Etter en stund skiftet jeg til metphormin, noe som har hatt en god effekt både i forhold til min PCO problematikk og diabetes. Men jeg sliter fortsatt veldig for å gå ned i vekt. <br /><br />Jeg holder meg til programmet og er forholdsvis aktiv, men ser ikke de store resultatene. Men er det noen tips du kan komme, og hvordan virker metphormin inn på vektnedgang? (Bruker også insulin selvsagt.) <br /><br />Har også et spørsmål i forhold til Mct-olje. Har lest litt om dette og at det skal ha en god virkning inn på forbrenningen og blodsukkeret, men leste et sted at man ikke skulle benytte seg av dette hvis man var diabetiker. Jeg lurer derfor på om du kan svare meg på hvorfor jeg ikke skal kunne benytte meg av dette? Og er det noe å anbefale hvis man vil ned i vekt?<br />Mvh Iselin

Vektklubb er en tjeneste eid av VG
Ansv. redaktør og adm. direktør: Gard Steiro
Nyhetsredaktør: Tora Bakke Håndlykken
Utviklingsredaktør: Øyvind Brenne
Redaktør Feature/VG+: Jane Throndsen
Politisk redaktør: Hanne Skartveit
Her finner du #vgvektklubb
Ansvarlig journalist: Elisabeth Stigum
Kopiering av materiale fra VG og Vektklubb for bruk annet sted er ikke tillatt uten avtale.
© 2022 Verdens Gang AS
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her