JUBLENDE GLAD: - Jeg har fortsatt ikke landet etter jeg fikk beskjeden om at jeg var kåret til Årets medlem 2014, sier Hans-Kristian Andreassen (37). Feiringen ble av den sporty typen; en frisk gåtur i den nordnorske vinteren!
JUBLENDE GLAD: - Jeg har fortsatt ikke landet etter jeg fikk beskjeden om at jeg var kåret til Årets medlem 2014, sier Hans-Kristian Andreassen (37). Feiringen ble av den sporty typen; en frisk gåtur i den nordnorske vinteren! Foto: Privat

Gikk ned 52 kilo – fikk nytt liv: Hans-Kristian ble årets Vektklubbmedlem for 2014

Elisabeth Stigum
Publisert: 2015-01-18 21:10

Høsten 2013 veide Hans-Kristian Andreassen hele 172 kilo og sto på venteliste til slankeoperasjon. Å legge seg under kniven var siste utvei, trodde han.

En forsiktig stemme bryter stillheten i telefonen.

– Så utrolig hyggelig! Nå ble jeg helt satt ut, og veldig glad, svarer han ydmykt da han fikk beskjeden om at han var vinneren.

Blant ti flotte kandidater var det Hans-Kristian som gikk til topps hos VGs lesere og fagjuryen. I 2014 kvittet han seg med 52 kilo.

– Dette er en bekreftelse på at jeg har gjort mye riktig, sier vinneren fra Halsa i Meløy.

Det var helseplager som tvang Andreassen til legen sommeren 2013. Da hadde usunt kosthold som besto av få, men store måltider, mye småspising av søtsaker til alle døgnets tider og stillesitting foran PC-en, sendt vekten i været og helsen til bunns.

ISOLERTE SEG: – Jeg var så stor at jeg ikke orket å bevege meg. Jeg ble deprimert, holdt meg unna folk og spiste enda mer for å trøste meg selv, forteller Hans-Kristian om den tunge tiden.
ISOLERTE SEG: – Jeg var så stor at jeg ikke orket å bevege meg. Jeg ble deprimert, holdt meg unna folk og spiste enda mer for å trøste meg selv, forteller Hans-Kristian om den tunge tiden. Foto: Pivat

Pustestopp

– Legen fastslo at jeg hadde alvorlig pustestopp om natten og at om jeg ikke gjorde noe med vekten kunne kona mi våkne opp ved siden av en kald kropp, forteller Hans-Kristian.

Han forsto alvoret i situasjonen og bestemte seg for å søke om slankeoperasjon. Oktober 2013 befant han seg på et livsstilsendringskurs i regi av Bodø sykehus. Foredragsholder Silje endret livet hans på én time,

– Hun traff meg rett i hjertet og jeg innså at det var livsstilsendring som måtte til, ikke kortvarige og overambisiøse slankekurer som jeg tidligere hadde mislyktes med så mange ganger.

Det var de usunne uvanene han måtte komme til livs ved å ta ett og ett skritt av gangen. Han startet med kostholdet, deretter begynte han å gå turer. Og det er spesielt én person Hans-Kristian vil takke:

– Kona mi Eline, hun er verdens beste. Hun har laget den sunne maten vi spiser, hun har vært hjemme med sønnen vår på to år når jeg har gått turer og hun har holdt meg borte fra fristelser. Hun har betydd så mye for meg at det ikke kan beskrives med ord, sier en rørt Hans-Kristian.

Se hvordan det gikk med Årets medlem 2013 nederst i saken!

Hyller pågangsmotet

Å bli tilbudt hjelp i form av slankeoperasjon som Hans-Kristian ble, men likevel å ta saken i egne hender, har imponert jurymedlem og treningsekspert Roger Holmedal.

– Jeg tror mange ville takket ja til den hjelpen, men Hans-Kristian valgte å ta den lange veien, sier Holmedal.

For det er livsstilsendring, langsiktig tenkning og små skritt i riktig retning som må til for å lykkes med varig lavere vekt er Vektklubbekspertene enige om.

– En altfor streng diett eller overdreven trening er mest sannsynlig noe man ikke vil trives med over tid, advarer Ramm.

Juryen har lagt vekt på at vektreduksjonen foregår i et langsomt og kontrollert tempo. I snitt har Hans-Kristian kvittet seg med én kilo i uken, til sammen 52 kilo på ett år. Vanligvis er dette et raskt tempo, men i tungvekterklassen er det normalt at vektnedgangen kan gå fort i starten.

Kona Eline om Hans-Kristian: - Han fortjener prisen i år, ikke bare fordi han er min ektemann, men fordi han virkelig har lagt om livsstilen sin helt og holdent. Fra mye feit og usunn mat, mye snop i alle varianter, til helomvending: sunn mat og drikke, mye grønnsaker grovt brød/knekkebrød. Han gikk fra 172 og ned til 122 på under ett år. Han har en viljestyrke som er av stål. Jeg sier ikke at det har vært en lett kamp, nærmere tvert imot, og pågår fremdeles. Men vi har klart det ilag!
Kona Eline om Hans-Kristian: - Han fortjener prisen i år, ikke bare fordi han er min ektemann, men fordi han virkelig har lagt om livsstilen sin helt og holdent. Fra mye feit og usunn mat, mye snop i alle varianter, til helomvending: sunn mat og drikke, mye grønnsaker grovt brød/knekkebrød. Han gikk fra 172 og ned til 122 på under ett år. Han har en viljestyrke som er av stål. Jeg sier ikke at det har vært en lett kamp, nærmere tvert imot, og pågår fremdeles. Men vi har klart det ilag!

– Han har gått ned mye, men brukt god tid, og innser at prosessen ikke er ferdig, påpeker Rustaden.

Se alle kandidatene

Alle gjør feil

Å oppleve både opp- og nedturer er noe man lærer mye av. Det er ikke til å unngå at man møter motgang i kampen mot kiloene. Ramm oppfordrer andre som vil ned i vekt til å legge en plan på hvordan utskeielser kan bli minst mulig eller vare kortes mulig.

– Jeg venter ikke til neste dag eller neste uke med å starte på nytt igjen. Jeg har sprukket noen ganger, men jeg har tatt meg sammen og begynt på igjen samme dag.

Det er ikke bare vinneren som har imponert fagjuryen.

– Alle deltagerne har erkjent at overvekten har blitt et problem og tatt praktiske grep for å bedre sin livskvalitet, sier Drevon.

Professoren hyller også Hans-Kristian for hans gode råd til andre som sliter med høy vekt og usunne vaner:

– Ta ett skritt av gangen. Du skal tross alt holde på resten av livet, fastslår årets Vektklubbmedlem 2014.

TURGLEDE: – På min første gåtur for ett år siden ble jeg så sliten at jeg trodde jeg skulle omkomme. I løpet av året har formen blitt mye bedre og jeg har til sammen gått cirka 600 km i skog og fjell, forteller Hans-Kristian Andreassen.
TURGLEDE: – På min første gåtur for ett år siden ble jeg så sliten at jeg trodde jeg skulle omkomme. I løpet av året har formen blitt mye bedre og jeg har til sammen gått cirka 600 km i skog og fjell, forteller Hans-Kristian Andreassen. Foto: Privat

Vektklubbmedlemmer om Hans-Kristian

2. plass: Tone-Kristin Wærp Frydenlund

- Nok en fantastisk prestasjon, utroper treningsekspert Anne Mette Rustaden.

Fagjuryen tror mange kan kjenne seg igjen i fornektelsen av problemet som Tone-Kristin Wærp Frydenlund (30) lenge levde under.

- Det var verden det var noe galt med og ikke meg. Det var vel klesstørrelsene som bare ble mindre og mindre, og BMI var bare noe tull, minnes regnskapsføreren fra Hønefoss.

Realitetsjokk

Til 30-årsdagen fikk Tone et gavekort hun ville handle klær for. Rustet for en real shoppingrunde gikk hun fra butikk til butikk, men måtte forlate hver og en med uforrettet sak.

BESTEMTE SEG: - Jeg tror det hjelper at jeg har vært sta, men også å lære seg at en dårlig dag ikke vipper lasset, forteller Tone-Kristin Wærp Frydenlund.
BESTEMTE SEG: - Jeg tror det hjelper at jeg har vært sta, men også å lære seg at en dårlig dag ikke vipper lasset, forteller Tone-Kristin Wærp Frydenlund. Foto: Privat

- Jeg kom rett og slett ikke inn i de største buksestørrelsene de hadde. Der og da så jeg vel meg selv med åpne øyne for første gang. Det var faktisk jeg som var for stor.

Tone innså at hun måtte endre måten hun levde på, og hun trengte hjelp til å finne tilbake til «normalen». hun seg inn i Vektklubb.no.

- Hennes systematiske endring av kosten med støtte av sine nærmeste, er eksempel til etterfølgelse for mange, fastslår professor i ernæring Christian A. Drevon.

- Strenge dietter eller lavkarbokurer har aldri motivert meg til slanking tidligrere, faktisk har det heller irritert meg.

Tone klarte å gå ned i vekt for ti år siden også, men forskjellen fra da og nå er at hun ikke ser for seg en slutt. Nå som hun har nådd målvekten, begynner den virkelige jobben. Alt det hun har øvd på under vektnedgangen skal praktiseres videre. Og Tone ser lyst på fremtiden.

- I starten av vektnedgangen fulgte jeg vektprogrammet slavisk. Det var først og fremst en mental jobb jeg måtte gjøre, for jeg trengte å lære meg å beregne porsjonsstørrelser på nytt. For eksempel kan jeg bli mett av én fylt tacolefse, i motsetning til de fire jeg kunne spise før, innrømmer hun.

Den første tiden ga henne også en bekreftelse på at hun klarte å gjennomføre det hun hadde bestemt seg for. At hun klarte å takke ned til fristelser og ligge unna utskeielser.

- Etter jeg hadde gått ned 10-15 kg testet jeg ut om jeg kunne innlemme for eksempel en kebab eller litt godis i ny og ne. Det var deilig å se at det gikk helt greit og at jeg ikke hadde dårlig samvittighet for å unne meg slik mat uten å ta helt av, sier hun.

At Tone har spist normal mat i passe mengder har også falt i god smak hos fagjuryen.

EN DAG AV GANGEN: Tone konsentrerte seg om kostholdet først. - Jeg sa til meg selv at det var OK at jeg ikke trente så mye, det er bare slitsomt og vondt, og dreper bare motivasjonen.
EN DAG AV GANGEN: Tone konsentrerte seg om kostholdet først. - Jeg sa til meg selv at det var OK at jeg ikke trente så mye, det er bare slitsomt og vondt, og dreper bare motivasjonen. Foto: Privat

Slankestøtte

Tone allierte seg tidlig med en «Vektklubbvenninne» på jobben. De har motivert og oppmuntret hverandre til å spise sunne lunsjer og diskutere hvordan styrketrening kan påvirke vekten.

- Det har vært en «emotional rollercoaster» og en omfattende prosess både fysisk og psykisk, forteller Tone om livsstilsendringen.

Det er ektemannen som har vært hennes aller viktigste støttespiller på veien mot en sunnere liv.

- Han har, verken før eller etter vektnedgangen min, har dømt meg for størrelsen jeg har. Han har holdt ut humørsvingninger, dårlige vektdager, gode vektdager og en total omlegging av kostholdet vårt. Han har latt meg pakke alt av kjøtt i 300g pakker, akkurat passe for oss to, og han har lært seg «reglene» for hvor store porsjoner jeg skal spise av kjøtt, ris, pasta og grønnsaker. Det tror jeg helt klart har hjulpet meg enormt på veien.

Da Tone var på sitt tyngste beskriver hun alt som et ork og at hun ikke hadde overskudd til noe som helst.

- Jeg merker det spesielt godt når jeg går trappene opp til 4. etg til jobben. Alt er så mye lettere nå, fryder Tone seg ove.

I tillegg til andreplassen vinner Tone et gavekort på 2000 kr.

- Den handleturen tror jeg blir veldig mye hyggeligere enn for ett år siden, ler hun.

Les mer om Tone-Kristin

3. plass: Sissel Eide

Sissel Eide (46) har slanket vekk 50 kilo på ett år. I fjor høst kunne hun stille på startstreken til et ti kilometers løp.

- Jeg vet at jeg har gjort mye godt for kroppen min ved å bli lettere, forteller bergenseren som er bosatt i Drammen.

Treningsekspert Roger Holmedal er imponert over vektnedgangen og av å se hvor naturlig del av hverdagen treningen har blitt.

SMALERE MIDJE: 22 cm magefett er slanket bort.
SMALERE MIDJE: 22 cm magefett er slanket bort. Foto: Privat

Treningen er like mye en helsesak for Sissel. Hun trener fem ganger i uken, både stavgang, løping og zumba. Dette holder sykdom og ryggproblemer i sjakk.

- Jeg hadde ikke klart å gjennomføre løpet med 120-kiloskroppen, men med mine 75 kilo kom jeg meg i mål.

Trening skal vel gjøre vondt, tenkte Sissel underveis i løpet på 10 km. Det viste seg at hun løp med en låsning i bekkenet som det tok kiropraktoren hele seks måneder å løsne opp.

Det forteller litt om hvor viljesterk Sissel er. Hun bare bestemte seg for å gå ned i vekt.

- Jeg ville ikke lenger være den store damen som jeg så på bildene. Jeg ville ned i vekt og jeg ville klare å bli der, minnes Sissel før hun meldte seg inn i Vektklubb høsten 2013.

Grønnsaker først

Fagjuryen er imponert over at Sissel har klart å finne sin stil. Hun følger ingen diett, men spiser det hun har lyst på med fokus på sunn mat i passe porsjoner.

- Forsyn deg med grønnsakene først, for da blir det mindre plass på tallerkenen til det andre, oppfordrer hun.

Sissel har godteri i skapet, men det rører hun ikke før hun har bestemt seg for å unne seg det.

FØR: Jeg ville ikke lenger være så stor. Det tok knekken på meg, forteller Sissel Eide (46).
FØR: Jeg ville ikke lenger være så stor. Det tok knekken på meg, forteller Sissel Eide (46). Foto: Privat

- Jeg er veldig fornøyd med meg selv og det jeg har oppnådd. Det eneste jeg sliter litt med er at hode ikke følger helt med i prossessen, i hvert fall ikke like raskt som kroppen har endret seg.

Hun setter fortsatt pris på at samboeren kan fortelle henne hvor fin hun er, nå hun selv tar seg selv i å glemme at hun ikke er den store kroppen lenger.

- Det hjelper også å se at jeg passer inn i klesstørrelse 36, for klærne lyver jo ikke, ler hun.

Sissel er kjempeglad for tredjeplassen, og forteller at hun aldri hadde forventet dette da hun satte i gang med livsstilsprosjektet for over ett år siden.

- Alle de ni andre kandidatene har gjort en kjempeinnsats, men jeg hadde én favoritt – og han vant!

Les mer om Sissel

Slik gikk det med forrige superslanker

IFJOR: - Det har vært en berg- og dalbanereise både fysisk og mentalt, det er helt sikkert. Men jeg er stolt over at jeg har bevist for meg selv at jeg kan gjennomføre noe jeg har bestemt meg for, forteller Heidi Numme om vektnedgangen og tiden etter.
IFJOR: - Det har vært en berg- og dalbanereise både fysisk og mentalt, det er helt sikkert. Men jeg er stolt over at jeg har bevist for meg selv at jeg kan gjennomføre noe jeg har bestemt meg for, forteller Heidi Numme om vektnedgangen og tiden etter. Foto: Nina Eirin Rangøy

Da Heidi Numme (42) ble årets superslanker i 2013 hadde hun kvittet seg med hele 75 kilo. Nå har hun holdt vekten stabil i ett år.

FØR: I 2010 veide Heidi Numme 145 kilo. I løpet av tre år tok hun av «et lite menneske» i vekt.
FØR: I 2010 veide Heidi Numme 145 kilo. I løpet av tre år tok hun av «et lite menneske» i vekt. Foto: PRIVAT

– Mye har skjedd i hodet det siste året. Jeg skyr ikke kamera lenger, jeg kler meg i kjoler og jeg har fått fantastiske nye venner både i Norge og i England.

Sandefjordingen som for tiden er bosatt i London, brukte over tre år på vektnedgangen.

– Jeg kan fortsatt ikke spise over 1600 kcal daglig for å holde vekten stabil.

Det har tatt tid å akseptere at hun alltid må leve på et svært lavt kalorinivå.

– Det er slitsomt og mer mentalt krevende enn jeg trodde, men det føles lettere med tiden, forteller Heidi.

Det viktigste for Heidi er at negative følelser ikke får ta overhånd. Negative tanker har ingenting i et kosthold å gjøre, er hennes mantra.

– Jeg er evig takknemlig for Vektklubb. Uten dagboken og vennene i forumet hadde jeg ikke klart å ta av 75 kilo.

Her er de nominerte til kåringen av Årets Vektklubb-medlem 2014

Gå ned i vekt på den sunne måten!

Med Vektklubb får du et personlig vektprogram, kaloridagbok for mat og trening, kaloriberegnede oppskrifter og artikler som motiverer til en sunn livsstil.

Du kan nå betale med

*Medlemskapet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp.

  • strex
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her