FÅ OVERSIKT: Om du spiser mye godteri er det ikke lett å holde oversikt over hvor mye du egentlig spiser.

Ta tilbake lørdagsgodtet

Publisert: 2015-06-04 03:55

Ved å spise godteri kun en dag i uken kan det begrense det totale inntaket i løpet av en uke. 

KOSTHOLDSEKSPERT: Klinisk ernæringsfysiolog Anette Skarpaas Ramm.

De som er glad i godteri har ikke alltid oversikt over den totale mengden godteri de spiser. Om de spiser ulike typer snacks hver uke kan de ha mye å hente på å kun spise lørdagsgodt. Summen av kalorier fra godteri kan ofte være overraskende mye dersom man noterer seg alt som spises.

Med litt bevissthet og noen enkle grep kan det ukentlige godteriinntaket begrenses, uten at lørdagsgodtet trenger å kuttes helt.

Vær egoistisk – lag din egen godteskål

Planlegg, mål opp og lag en passe stor godteskål til deg selv. Denne kan du fordele utover lørdagskvelden akkurat som du ønsker. Hvor stor godteskåla bør være, kommer an på hva målet ditt er, hvor mye godteri du pleide å spise og hvor lite godteri du kan være fornøyd med. Husk på å nyte det du har bestemt deg for å spise. Dette kan være en metode som begrenser godterispisingen uten at du trenger å holde deg helt unna det søte.

Vektklubb30: Sunn lørdagsmeny

Annonse

Bli medlem av Vektklubb

Personlig vektprogram, kaloridagbok og kaloriberegnede oppskrifter.

Viktig med næringsrik mat ved vektreduksjon

Når du skal gå ned i vekt er det helt nødvendig å innta mindre energi enn det kroppen forbruker. Denne differansen kan du oppnå ved å spise mindre energi og bruke mer energi- helst en kombinasjon. Dersom du reduserer på energiinntaket, for eksempel 500–1000 kcal under energibehovet ditt, noe som er anbefalt for en gradvis vektreduksjon på 0,5-1 kg per uke, så bør den maten du spiser være sunn og variert for å dekke anbefalt inntak av ulike næringsstoffer.

Lyst til å trene? Slik motiverer du deg til å trene på fridager

Bytt ut søtsaker med fornuftig mat. Det smarteste å kutte ut, eller ned på, er søtsaker og brus fordi de inneholder forsvinnende lite av det kroppen trenger, samtidig som det gir lite metthetsfølelse og mye energi (kalorier) per vektenhet.

Er du en «søtmons» og spiser mye godteri, har du mye å tjene på å bytte ut søtsakene med vanlig mat. Mange opplever følelsen av å spise mye mer mat enn tidligere og større metthetsfølelse, selv om de har redusert på energiinntaket. Resultatet over tid blir at kroppen bruker energien i fettreservene som energi og vekten går ned. Grunnen til dette er at fornuftig mat metter mye mer enn søtsaker.

Finn matbalanse: Stol på din sunne fornuft i kostholdet

MED MÅTE: Du må gjerne unne deg godsaker, men alt med måte. Lag din egen porsjon.

«Alt eller ingenting-prinsippet»

For dem som for eksempel er glad i sjokolade, kan det for mange være lettere å kutte ut alt av sjokolade for en periode enn å spise mindre. Det kan være ulike grunner til det, en av grunnene jeg hører oftest, er at de tenker mindre på sjokolade dersom de vet at de ikke skal spise det. Jeg vet at mange synes det er vanskelig å finne den gylne middelvei når det gjelder søtsaker. Det å ta tilbake lørdagsgodtet kan være et verktøy for å ta kontrollen over og å redusere på godteinntaket.

Jeg vet at det er mange som sliter med motivasjonen når de ikke har konkrete eller realistiske mål. For å sette et mål for mengde godteri som skal spises, så bør du først vite hvor stort inntaket er. Det å kartlegge inntaket av godteri og bli bevisst mengden spist i løpet av en uke, kan være både lærerikt og tankevekkende.

Derfor får du søtsug: Og slik blir du kvitt det (saken er åpen for medlemmer)

Tips for å begrense mengde godterier i løpet av en uke:

  • Registrer inntaket av godteri i en periode
  • Beregn hvor mye energi dette utgjør i gjennomsnitt per dag
  • Sett deg et mål
  • Bestem deg for hvor lite du kan klare deg med

Eksempel:

Mandag tre sjokoladebiter med mørk sjokolade som ligger fremme under møtet på jobb, tirsdag spiser du ikke sjokolade, onsdag en kinder maxi på vei hjem fra jobb, torsdag spiser du ingen sjokolade, fredag en liten eventyrsjokolade, lørdag deler du en stor plate melkesjokolade med kjæresten din (du tar 10 ruter), på søndag er du på kino og kjøper smågodtsjokolader som veier 1,5 hekto Dette utgjør til sammen ca. 1600 kcal i løpet av uken som utgjør 228 kcal per dag.

Eksempel 2:

Dersom du har en 100-grams sjokolade hver dag og kutter ut dette og samtidig spiser akkurat det samme som tidligere, så vil du gå ned en halv kilo per uke. Da kan du i tillegg unne deg en 50 grams sjokolade på lørdag.

100 gram sjokolade inneholder like mye kalorier som:
– 6 bananer, eller
– 22 gulrøtter, eller
– 4,5 brokkoli, eller
– 150 gram havregryn, eller
– 7 egg, eller
– 4 kyllingbryst, eller
– 750 gram torsk
Forskjellen på sjokolade og de andre matvarene er ikke bare energitettheten, men at de inneholder mye mer vitaminer og mineraler enn sjokoladen.

I Vektklubb.no får du hjelp til å balansere energiinntak og energiforbruk, slik at du kan lykkes med vektreduksjon og å holde vekten stabil etter vektnedgangen.

Sjekk når du kan nå din idealvekt!

Les også:

Smeltet ost har ikke flere kalorier enn kald ost

Så mange kalorier er det i morgenkaffen fra café

20 kalorivennlige matbytter

Gå ned i vekt på den sunne måten!

Du kan nå betale med

  • strex

*Medlemskapet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp.

Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her