ALLE SPISER SUNNERE: Alle i familien har kuttet ned på porsjonene til alle måltider. Sigurd lager mer mat selv, og familien spiser nesten aldri halvfabrikata, men lager mat fra bunnen av.

Familien tok grep da Sigurd ble for stor

Publisert: 2013-08-18 13:22

På to år har Sigurd (16) gått ned tyve kilo. Familien har stått sammen om snuoperasjonen.</p><p>

– Vi har fokusert på hva som er sunt og bra for kroppen, ikke på kilo og kalorier, sier mor Ingvild Bakka Samdal (48).

Helt fra han var barn var Sigurd litt større enn sine jevnaldrende.

– Som baby var han litt lubben og han var glad i mat i barnehagen. Jeg var selv lubben som barn og har jobbet med å holde vekten hele mitt voksne liv, derfor var jeg tidlig bevisst på dette. Jeg visste at vi gjorde mye riktig hjemme, det har ikke vært mye brus, kjeks og søtsaker, sier Ingvild.

VG møter mor og sønn hjemme på Nesttun i Bergen. Snart begynner han i andre klasse på videregående skole. Det er to år siden Ingvild innså at det måtte tas grep for å hjelpe sønnen med vekten.

– Jeg håpet i det lengste at vekten ville regulere seg selv da han kom i puberteten og strakk seg litt. Da det ikke skjedde, visste jeg at vi måtte gjøre noe, forklarer Ingvild.

IKKE GI OPP: – Det kan være vanskelig i perioder, men ikke gi opp. Det blir så mye bedre etterpå, du får til så mye mer, sier Sigurd Samdal (16) til andre ungdommer som sliter med vekten.

Sammen på kurs

Hun meldte familien på kurset «Roede Ung», der foreldre og barn mellom 13 og 17 år går sammen på kurs og snakker om utfordringer knyttet til mat.

– Det var ikke enkelt å ta opp temaet, men vi brukte idretten som innfallsvinkel til samtalen, forklarer Ingvild.

Familien, som også består av storebroren Kristoffer, har alltid vært aktive sammen. Sigurd spiller basketball og trener tre til fire ganger i uken. De ekstra kiloene han bar på hindret ham i å slå ut i full blomst på basketballbanen.

– Vårt fokus var hans helse og muligheten til å fortsette å drive idrett. Jeg så at Sigurd strevde mer på banen fordi han veide mer enn de andre på laget, forklarer Ingvild.

Noe motvillig gikk Sigurd med på å begynne på kurs. Ingvild og ektemannen Ørnulf byttet på å gå sammen med sønnen på kurskveldene.

– Den første gangen på kurset var jeg ikke veldig motivert, jeg husker jeg syntes det var ubehagelig. Det er jo ingen barn som har lyst til å innrømme at de må gjøre noe med vekten, sier Sigurd ærlig.

Annonse

Bli medlem av Vektklubb

Personlig vektprogram, kaloridagbok og kaloriberegnede oppskrifter.

Inndro bankkortet

Både Sigurd og foreldrene ble tidlig klar over at det var bollene og wienerbrødene som ble handlet i friminuttene på skolen som ga Sigurd problemer med vekten. Å finne alternativer til bakervarene ble derfor raskt et tema.

– Jeg fant en sjokolade som inneholdt mindre enn hundre kalorier og lærte også at det var bedre om jeg valgte en liten hvetebolle enn et wienerbrød, forklarer Sigurd.

I begynnelsen syntes han det var vanskelig å kutte ut søtsakene i friminuttene.

– Men så lærte jeg meg å kose meg med sunn mat, forklarer Sigurd.

For å hjelpe Sigurd til å motstå fristelsene på skolen, valgte foreldrene å inndra sønnens bankkort.

– Vi lette etter feilkildene og en av disse var lommeboken med bankkortet. Når Sigurd hadde med penger på skolen, brukte han dette på usunn mat, sier Ingvild.

I begynnelsen ble avgjørelsen møtt med motstand fra Sigurd. I dag er han glad for at foreldrene satte grenser.

– For meg var det viktig at mamma var direkte. Jeg vet ikke om jeg hadde klart det om ikke foreldrene mine hadde vært så tøffe. Nå i ettertid er jeg glad for det.

Etter bare to uker på kurs, merket han resultater på vekten.

– Jeg følte meg bedre og gikk ned 3,5 kilo på to uker.

Etter hvert merket han også resultater på basketballbanene.

– Jeg fikk bedre balanse og kom i bedre form. Jeg hadde mindre vondt i foten og så fikk jo lommeboken min det bedre, sier han.

Også foreldrene merket forskjell på sønnen.

– Sigurd har alltid virket glad og fornøyd, til tross for de ekstra kiloene, men nå så vi også en enorm endring på banen. Sigurd hadde aldri klart å henge med i idretten sin uten vektendringen, tror Ingvild.

KREVER SUNNE VALG HVER DAG: Mor Ingvild Bakka Samdals beste råd til andre foreldre er å orke å stå i de tøffe valgene. – Jeg ser mestringsfølelsen Sigurd har fått og hvor kjekt det har vært for ham. Sigurd har oppdaget at mye sunn mat faktisk smaker godt. Her med familiens hund Pippi.

Våget å være upopulær

– Jeg har sagt mye nei og forklart forskjellen på hverdag og helg. Man må våge å ta upopulære valg og stå i det. Det er fristende å gi etter, man vil jo «please» barna sine og har man lite tid er det lett å velge pizza i stedet for fiskekaker, mener Ingvild.

En av de første endringene familien innførte, var å slutte å kjøpe inn chips og sjokolade, også i helgene. Det betyr ikke at sønnene i huset ikke får lov til å spise snop av og til.

– Det får de selvfølgelig, men vi behøver ikke handle det inn her hos oss, for de får nok andre steder. Vi forsøker alltid å snakke om helse og ikke kropp. Dropper vi kakestykket, gjør vi det fordi det er usunt for kroppen, ikke fordi man blir tykk av kake, forklarer Ingvild.

Underveis har foreldrene tenkt på om kostholdsfokuset kunne skade sønnen og lede til spiseforstyrrelser.

– Man vet jo aldri det, men jeg føler jeg kjenner Sigurd så godt og visste at han var robust nok til å takle dette. Jeg tror det er et større problem i dagens samfunn at de unge ikke lærer hva sunn mat er, sier Ingvild.

– Sett grenser for barna

– Vi foreldre må være tydeligere, og bestemme mengden mat og hvilken type mat vi kjøper inn og tilbereder hjemme. I dag er foreldre altfor lite konsekvente, mener Anine Mildestvedt.

LÆRER UNGDOM Å TA SUNNE VALG: – På kurs snakker vi om mengder mat, og hva maten inneholder. Det er det de skal tenke på, ikke kalorier, sier kursleder i Roede Ung, Anine Mildestvedt.

Hun er kursleder i Roede Ung i Bergen og ser at mange foreldre syr puter under barnas armer.

Hun råder foreldre til å inkludere barna i arbeidet med å smøre en sunn nistepakke fra barna er cirka ti år.

– Da vil det være lettere å få den unge til å ta ansvar for en sunn matpakke i tenårene, mener Mildestvedt.

Hun tror mange foreldre vegrer seg unødvendig mye for å snakke med barna om overvekt og sunn livsstil.

– Vi må våge å fortelle sannheten om at vi er forskjellig skapt. Vi har ulik forbrenning, noen kan spise mye og andre kan ikke det. Barna må tåle å se at verden er urettferdig på den måten, tror Mildestvedt.

Hvor tidlig tema om sunt kosthold tas opp, vil variere fra barn til barn og fra familie til familie.

– Men husk at å si at nugatti er usunt for alle, ikke er det samme som å si at man blir tykk av å spise det, påpeker Mildestvedt.

Fem tips


  1. Spis sammen rundt et mobilfritt middagsbord. Vekt og kosthold handler mye om selvtilliten til de unge. Snakk sammen om hvordan dagen har vært.

  2. Ha sunne mellommåltider tilgjengelig. «Plyndringstimen» skjer etter skoletid, før foreldrene kommer hjem, og da er det viktig å tilrettelegge for sunne alternativer i kjøleskapet.

  3. Ta lørdagen og lørdagsgodteriet tilbake. Kanskje er det lurt at barna ikke har med penger eller bankkort på skolen.

  4. Vær en god rollemodell og en støttespiller. Vis til sunne idealer og rollemodeller. Søk på blogger og etter oppskrifter sammen.

  5. Ta dere tid. Å skulle rekke middag rett etter jobb kan fort bety enkle løsninger som pizza, pasta og pommes frites. Ta i stedet en liten skive på fjøla når alle er kommet hjem og spis en planlagt, sunn tilberedt middag i ro og mak for eksempel klokken halv åtte i stedet.

I Vektklubb.no får du hjelp til å balansere energiinntak og energiforbruk, slik at du kan lykkes med vektreduksjon og å holde vekten stabil etter vektnedgangen. For å bli medlem i Vektklubb.no må man ha fylt 18 år. Det er likevel fullt mulig at familien kan dra nytte av mors eller fars medlemskap fordi tjenesten fokuserer på sunn mat og fysisk aktivitet. Oppskriftene i Vektklubb.no er bygget på vanlig norsk mat med litt mindre fett og sukker enn i tradisjonell husmannskost.

Sniktitt på Vektklubb.no og bli medlem her

Les også:

Gå ned i vekt på den sunne måten!

Med Vektklubb får du et personlig vektprogram, kaloridagbok for mat og trening, kaloriberegnede oppskrifter og artikler som motiverer til en sunn livsstil.

Du kan nå betale med

*Medlemskapet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp.

  • strex
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her