NY DIETT: Lavkarbodietten blir ifølge kostholdseksperter ersattet av glutenfri mat. Man kan stille spørsmålstegn ved hvor gunstig dette er.
NY DIETT: Lavkarbodietten blir ifølge kostholdseksperter ersattet av glutenfri mat. Man kan stille spørsmålstegn ved hvor gunstig dette er. Foto: Terje Bringedal

Norsk professor slakter amerikansk diett-trend: Lavkarbo UT, glutenfritt INN

May Linn Gjerding
Publisert: 2013-02-01 09:44

Amerikanske eksperter spår lavkarbo-trendens død. Glutenfrie dietter med enkle råvarer øker i popularitet i USA.</p><p>

TOMMEL NED: Christian A. Drevon, professor i ernæringsvitenskap ved Universitetet i Oslo, er ikke begeistret for glutenfritt kosthold for folk uten tarmproblemer.
TOMMEL NED: Christian A. Drevon, professor i ernæringsvitenskap ved Universitetet i Oslo, er ikke begeistret for glutenfritt kosthold for folk uten tarmproblemer. Foto: Krister Sørbø

Også i Norge dukker det opp stadig større utvalg av glutenfrie brødvarer, pasta og lignende i matbutikkene.

Gluten er en proteinforbindelse i hvete, rug, bygg og spelt, som for eksempel binder bakverk og gjør det elastisk. Mye halvfabrikata er også tilsatt gluten, via for eksempel hvetemel.

Ifølge New York Times er mange amerikanske kostholdseksperter enige om at naturlige, glutenfrie dietter med få ingredienser vil erstatte lavkarbodietter - selv om de ikke anbefaler denne dietten til folk med normal tarmfunksjon.

Bli medlem av Vektklubb

Personlig vektprogram, kaloridagbok og kaloriberegnede oppskrifter.

Annonse

Personlig vektprogram, kaloridagbok og kaloriberegnede oppskrifter.

Bli medlem av Vektklubb

Annonse

Bli medlem av Vektklubb

Personlig vektprogram, kaloridagbok og kaloriberegnede oppskrifter.

Annonse

Naturlige matvarer

En undersøkelse utført av Pollock Communications, spådde 51 prosent av 200 ernæringseksperter at forbrukerne vil fortsette å kreve naturlige, minimalt prosesserte matvarer med få ingredienser.

Halvparten av kostholdsekspertene mente at lavfett og lavkarbodietter var «ut» i løpet av 2013.

57 prosent av de amerikanske ekspertene svarte at fokuset blant forbrukerne nå er rettet mot «høykvalitets-kalorier» - mat med mer næring per munnfull.

Personer med sykdommen cøliaki har blitt anbefalt glutenfrie dietter. Men at massene skal slanke seg ved å droppe gluten, fnyser Christian A. Drevon, professor i ernæringsvitenskap ved Universitetet i Oslo, av.

- Glutenfri diett har bare noe for seg for de som har cøliaki. Det er ingen holdepunkter for at de som har normal tarmfunksjon, som ikke reagerer på gluten, får noe helsemessig utbytte av det, sier Drevon.

Økende bevissthet

Glutenfrie dietter har fått mye medieoppmerksomhet i USA de siste par årene. Flere leger mener at mange er sensitive eller intolerante mot gluten, men at det er vanskelig å si hvem som er det, og hvem som ikke er det.

- Det er helt klart en økende bevissthet om glutenintoleranse, men det som er vanskelig er at glutenintoleranse-symptomene er så uspesifikke: Man kan føle uvelhet, tretthet og ha dårlig søvn. Det kan ligne på mye annet. Vi kan ikke ha det sånn at hele kulturer går rundt og er redde for visse ting.

- Dette er et typisk eksempel på ting som ikke bidrar mye til helse, men kanskje det er en del næringsprodusenter som kommer til å tjene en del mer penger, fastslår Drevon.

Les også:

Gå ned i vekt på den sunne måten!

Du kan nå betale med

  • strex

*Medlemskapet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp.

Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her