NY DIETT: Lavkarbodietten blir ifølge kostholdseksperter ersattet av glutenfri mat. Man kan stille spørsmålstegn ved hvor gunstig dette er.

Norsk professor slakter amerikansk diett-trend: Lavkarbo UT, glutenfritt INN

Publisert: 2013-02-01 09:44

Amerikanske eksperter spår lavkarbo-trendens død. Glutenfrie dietter med enkle råvarer øker i popularitet i USA.</p><p>

TOMMEL NED: Christian A. Drevon, professor i ernæringsvitenskap ved Universitetet i Oslo, er ikke begeistret for glutenfritt kosthold for folk uten tarmproblemer.

Også i Norge dukker det opp stadig større utvalg av glutenfrie brødvarer, pasta og lignende i matbutikkene.

Gluten er en proteinforbindelse i hvete, rug, bygg og spelt, som for eksempel binder bakverk og gjør det elastisk. Mye halvfabrikata er også tilsatt gluten, via for eksempel hvetemel.

Ifølge New York Times er mange amerikanske kostholdseksperter enige om at naturlige, glutenfrie dietter med få ingredienser vil erstatte lavkarbodietter - selv om de ikke anbefaler denne dietten til folk med normal tarmfunksjon.

Annonse
kampanje

Bli medlem av Vektklubb

Personlig vektprogram, kaloridagbok og ukentlige menyforslag.

Naturlige matvarer

En undersøkelse utført av Pollock Communications, spådde 51 prosent av 200 ernæringseksperter at forbrukerne vil fortsette å kreve naturlige, minimalt prosesserte matvarer med få ingredienser.

Halvparten av kostholdsekspertene mente at lavfett og lavkarbodietter var «ut» i løpet av 2013.

57 prosent av de amerikanske ekspertene svarte at fokuset blant forbrukerne nå er rettet mot «høykvalitets-kalorier» - mat med mer næring per munnfull.

Personer med sykdommen cøliaki har blitt anbefalt glutenfrie dietter. Men at massene skal slanke seg ved å droppe gluten, fnyser Christian A. Drevon, professor i ernæringsvitenskap ved Universitetet i Oslo, av.

- Glutenfri diett har bare noe for seg for de som har cøliaki. Det er ingen holdepunkter for at de som har normal tarmfunksjon, som ikke reagerer på gluten, får noe helsemessig utbytte av det, sier Drevon.

Økende bevissthet

Glutenfrie dietter har fått mye medieoppmerksomhet i USA de siste par årene. Flere leger mener at mange er sensitive eller intolerante mot gluten, men at det er vanskelig å si hvem som er det, og hvem som ikke er det.

- Det er helt klart en økende bevissthet om glutenintoleranse, men det som er vanskelig er at glutenintoleranse-symptomene er så uspesifikke: Man kan føle uvelhet, tretthet og ha dårlig søvn. Det kan ligne på mye annet. Vi kan ikke ha det sånn at hele kulturer går rundt og er redde for visse ting.

- Dette er et typisk eksempel på ting som ikke bidrar mye til helse, men kanskje det er en del næringsprodusenter som kommer til å tjene en del mer penger, fastslår Drevon.

Les også:

Annonse

Kickstart 2023 med Vektklubb!

Nå får du 30 % rabatt på alle våre medlemskap. Med Vektklubb får du et personlig vektprogram, kaloridagbok for mat og trening, kaloriberegnede oppskrifter og ukentlige menyforslag utarbeidet av kliniske ernæringsfysiologer. I tillegg får du inspirerende artikler som motiverer til en sunn livsstil. Bli medlem i dag!

Siste sjanse! Bestill før:

0dager

16 timer

6minutter

10 sekunder

Du kan nå betale med

*Samtlige medlemskap fortsetter å løpe til ordinær pris etter bindingsperioden. Ordinær pris for 3 md: 249 kr/ md, ordinær pris for 6 md: 199 kr/ md, ordinær pris for 12 md: 149 kr/ md. Medlemskapet løper inntil du selv sier det opp.

  • strex
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her