Glutenfritt kan gjøre deg fet
Mange sverger til glutenfrie varer til tross for at de ikke har diagnosen cøliaki. Enkelte tror de blir slanke, men effekten kan snarere være motsatt.
Amerikanske eksperter spår lavkarbo-trendens død. Glutenfrie dietter med enkle råvarer øker i popularitet i USA.</p><p>
Også i Norge dukker det opp stadig større utvalg av glutenfrie brødvarer, pasta og lignende i matbutikkene.
Gluten er en proteinforbindelse i hvete, rug, bygg og spelt, som for eksempel binder bakverk og gjør det elastisk. Mye halvfabrikata er også tilsatt gluten, via for eksempel hvetemel.
Ifølge New York Times er mange amerikanske kostholdseksperter enige om at naturlige, glutenfrie dietter med få ingredienser vil erstatte lavkarbodietter - selv om de ikke anbefaler denne dietten til folk med normal tarmfunksjon.
Personlig vektprogram, kaloridagbok og kaloriberegnede oppskrifter.
Personlig vektprogram, kaloridagbok og kaloriberegnede oppskrifter.
En undersøkelse utført av Pollock Communications, spådde 51 prosent av 200 ernæringseksperter at forbrukerne vil fortsette å kreve naturlige, minimalt prosesserte matvarer med få ingredienser.
Halvparten av kostholdsekspertene mente at lavfett og lavkarbodietter var «ut» i løpet av 2013.
57 prosent av de amerikanske ekspertene svarte at fokuset blant forbrukerne nå er rettet mot «høykvalitets-kalorier» - mat med mer næring per munnfull.
Personer med sykdommen cøliaki har blitt anbefalt glutenfrie dietter. Men at massene skal slanke seg ved å droppe gluten, fnyser Christian A. Drevon, professor i ernæringsvitenskap ved Universitetet i Oslo, av.
- Glutenfri diett har bare noe for seg for de som har cøliaki. Det er ingen holdepunkter for at de som har normal tarmfunksjon, som ikke reagerer på gluten, får noe helsemessig utbytte av det, sier Drevon.
Glutenfrie dietter har fått mye medieoppmerksomhet i USA de siste par årene. Flere leger mener at mange er sensitive eller intolerante mot gluten, men at det er vanskelig å si hvem som er det, og hvem som ikke er det.
- Det er helt klart en økende bevissthet om glutenintoleranse, men det som er vanskelig er at glutenintoleranse-symptomene er så uspesifikke: Man kan føle uvelhet, tretthet og ha dårlig søvn. Det kan ligne på mye annet. Vi kan ikke ha det sånn at hele kulturer går rundt og er redde for visse ting.
- Dette er et typisk eksempel på ting som ikke bidrar mye til helse, men kanskje det er en del næringsprodusenter som kommer til å tjene en del mer penger, fastslår Drevon.
Les også:
Du kan nå betale med
*Medlemskapet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp.
Mange sverger til glutenfrie varer til tross for at de ikke har diagnosen cøliaki. Enkelte tror de blir slanke, men effekten kan snarere være motsatt.
Om du selv har cøliaki eller får besøk av noen som ikke spiser gluten, kan det være utfordrende å vite hva du kan servere til helt vanlige måltider. Her får du noen sunne forslag fra Vektklubbs kostholdsekspert.
Du har kanskje hørt om dietten som innebærer at du spiser så lite karbohydrater at du går inn i en såkalt ketose? Det er keto-dietten, men den er slett ikke for alle.
Vil du spise som når du er i Syden – og samtidig spise sunt, få større muskler, passe vekten, eller gå ned i vekt?
Ingen av dem er mangel på viljestyrke eller uansvarlighet hos hver og en av oss.
Lavkarbodiett med lite brød kan gi jernmangel og gjøre deg slapp, svimmel og blek.