HALVE JOBBEN: Det er etter vektnedgangen den virkelig jobben begynner! Klinisk ernæringsfysiolog Line Kristin Johnson forteller hva som kjennetegner folk som holder seg slanke etter slanking.
HALVE JOBBEN: Det er etter vektnedgangen den virkelig jobben begynner! Klinisk ernæringsfysiolog Line Kristin Johnson forteller hva som kjennetegner folk som holder seg slanke etter slanking. Foto: Alf Øystein Støtvig / VG

Hemmeligheten bak varig lavere vekt

Line Kristin Johnsson / Klinisk ernæringsfysiolog
Publisert: 2014-10-16 03:53

Hvorfor er det så vanskelig å holde vekten stabil når du endelig har lykkes med å gå ned? Og er det i det hele tatt mulig å holde vekten?

Vi mennesker er designet for å overleve under svært karrige forhold. Vi som lever nå er etterkommere etter forfedre og -mødre som effektivt klarte å lagre overskuddskalorier i form av fett på kroppen.

Laget for å lagre

For å overleve utviklet menneskene en driv til å spise litt mer mat enn de egentlig hadde behov for når det var gode tider og mye mat tilgjengelig. På den måten hadde de noe å tære på i perioder hvor det var lite eller ikke noe mat å få tak i.

Men; når det manglet mat og de måtte tære på det oppsparte fettvevet, bremset kroppen vekttapet ved å sette ned forbrenningen samtidig som matlysten og nytelsen ved å spise kaloririk mat økte.

Denne driven til å spise det lille ekstra i det daglige, pluss det effektive forsvaret mot vekttap kroppen har utviklet, fungerer helt ypperlig den dag i dag.

Les også: Derfor sitter «dessertmagen» i hodet

SUNNERE FRISTELSER: Kan du lære deg å nyte frukt og bær fremfor sjokolade og godteri kan du spare mange kalorier.
SUNNERE FRISTELSER: Kan du lære deg å nyte frukt og bær fremfor sjokolade og godteri kan du spare mange kalorier. Foto: Mattis Sandblad / VG

Forsterkede fristelser

Problemet er bare at vi som lever nå ikke mangler mat. I hvert fall ikke i vår del av verden. Tvert imot bombarderes vi ustanselig av bilder, lukter, matprogrammer, oppskrifter og andre matinntrykk i butikkhyller, reklame og media. Impulsene som får oss til å spise trigges hele tiden.

Etter et vellykket vekttap er vi mest sårbare for fristelser. Det er tre grunner til dette som gjør det vanskelig å stå imot, for etter et vekttap er:

1. Forbrenningen redusert
2. Trangen til å spise øker
3. Nytelsen ved å spise øker

Bli medlem av Vektklubb

Personlig vektprogram, kaloridagbok og kaloriberegnede oppskrifter.

Annonse

Personlig vektprogram, kaloridagbok og kaloriberegnede oppskrifter.

Bli medlem av Vektklubb

Annonse

Bli medlem av Vektklubb

Personlig vektprogram, kaloridagbok og kaloriberegnede oppskrifter.

Annonse

Kroppen vil opp i vekt igjen

Fet og søt mat blir nærmest uimotståelig, og terskelen for å gi etter for lysten på kaloritett mat, synes lav. Dersom man lytter til disse sterke spiseimpulsene og faller for fristelsene, vil vekten øke raskt igjen. Gjerne til et par kilo mer enn utgangspunktet.

På denne måten synes naturen den har ordnet opp i ubalansen vekttapet medførte. Kroppen skjønner dessverre ikke forskjellen på ufrivillig vekttap på grunn av matmangel og frivillig vekttap på grunn av ønsket om å bli lettere.

Les også: Bruk favorittjeansen til å holde vekten etter vektnedgang

Man skulle neste tro at det er umulig å opprettholde vekttapet på grunn av kroppens innebygde «vektostat». Heldigvis finnes det råd når du først har klart å kvitte deg med de overflødige kiloene. Men vær forberedt; enkelt er det ikke. Du kan aldri gå tilbake de dine gamle (u)vaner.

Forskere har undersøkt hva som kjennetegner de som lykkes. Uavhengig av hva slags metode de har brukt for å gå ned i vekt finnes det fellestrekk for å holde de tapte kiloene på avstand.

Kjennetegn på de som lykkes med varig vekttap:

Har god kunnskap om hva maten inneholder av kalorier, fett og sukker

Stopper å spise før de er sprekkmette

Spiser frokost og regelmessige måltider gjennom dagen
- cirkca hver tredje til fjerde time

Lærer seg å like sunn mat og å trives med nye matvaner

Reduserer antall fristelser i hus
- begrenset utvalg matvarer tilgjengelig i skuffer og skap

Tenker ikke svart/hvitt
- glem tanken om alt eller ingenting. De som lykkes klarer å tillate seg litt av det beste de vet jevnlig uten å skeie ut

Finner en aktivitet de trives med og er fysisk aktive regelmessig
- cirka én time per dag

Begrenser skjermtid bevisst
- TV, PC, nettbrett og smarttelefon

Veier seg regelmessig
- minst en gang i uken

Lærer seg å takle uunngåelige «forstyrrelser» som bursdager, ferie og sykdom
- unngår av/på-levevaner

Gjør tiltak ved å spise litt mindre og/eller være mer i fysisk aktivitet dersom vekten går litt opp
- justerer kaloriregnestykket

Alltid på slankekur?

- Når kan du være trygge på at den nye vekta holder?

Den jobben vil antakeligvis aldri ordne seg helt av seg selv så lenge vi lever i fedmefremmende omgivelser. Fristelser finner du overalt og du må være forberedt på hvordan du møter for eksempel bolletilbud, kake på jobben, buffet, familieselskap og andre situasjoner der du står ovenfor matvalg.

Så da er det bare å brette opp ermene og innse at veien til varig vekttap handler om å etablere mat- og mosjonsvaner du kan leve med – alltid.

Kanskje kan forskernes funn over gi deg en idé om noe du kan begynne å øve på allerede nå?

ANNONSE: I Vektklubb.no får du hjelp til å balansere energiinntak og energiforbruk, slik at du kan lykkes med vektreduksjon og å holde vekten stabil etter vektnedgangen.

Sniktitt på Vektklubb.no og bli medlem her.

Les også:

Kan frukt og grønt redde liv?

10 tips for å bli kvitt karbo-suget

Kalorifattig pizza med blomkålbunn

Gå ned i vekt på den sunne måten!

Med Vektklubb får du et personlig vektprogram, kaloridagbok for mat og trening, kaloriberegnede oppskrifter og artikler som motiverer til en sunn livsstil.

Du kan nå betale med

*Medlemskapet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp.

  • strex
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her