KOM I GANG: Aktivitet er avgjørende for forbrenningen. Så kom deg opp og ut!

De beste tipsene for å øke forbrenningen

Publisert: 2016-09-30 10:14

Er det noe spesielt du skal spise for å øke forbrenningen? Og hva bør du helst trene for å brenne mest energi? Her får du svarene.

Hvor mye du forbrenner kommer an på kroppen din. Generelt sett vil en stor kropp trenge mer energi enn en liten. I tillegg har kroppssammensetning betydning for energibehovet. Mange lurer på hva de kan gjøre for å øke forbrenningen. Her får du tips om hva du kan gjøre, og hva du skal slippe å tenke på.

Glem «quick fixes»

- Det er ikke hvor ofte, men hvor mye

Det er det totale energiinntaket som har betydning for forbrenningen. Spiser du mindre energi enn det kroppen har behov for, over tid, justeres forbrenningen ned. Dette er jo dessverre en effekt av vektreduksjon over tid. Antall måltider per dag har ikke vist seg å øke forbrenningen, viser en studie utført for National Institutes of Health. Så rådene om å spise ofte, er ikke for å øke forbrenningen.

MEN: Det er for mange likevel ikke ubetydelig med en gunstig måltidsrytme for energiinntaket. Finn den måltidsrytmen som fungerer best for deg, men ikke gjør det for forbrenningens del.

- Frokost er ikke nødvendigvis dagens viktigste måltid

Mange studier viser at de som spiser frokost er slankere. Hvorfor det er slik er ikke helt kartlagt, men studiene har ikke vist at forbrenningen i løpet av et døgn øker ved å spise frokost.

MEN: For mange er trening god start på dagen. Det er ingenting i veien for å trene før frokost, men dersom du ønsker en treningsøkt med høy intensitet, så er det en fordel å ha fylt på drivstoff på forhånd. Har du fulle glykogenlagrer kan du holde ut lenger og få mer ut av treningen. Dette kan indirekte være en måte å øke forbrenningen på.

SPICY: Prøv chili som smakstilsetning i maten - gjerne sammen med tomat og hvitløk.

- Spis chili, for smakens skyld

Man kan tro at sterke krydder øker forbrenningen fordi de setter i gang en svettereaksjon. En artikkel publisert i Physiology & Behavior i 2011 viser at forbrenningen økte i gjennomsnitt 10 kcal på 270 minutter (omtrent 2 kcal per time), noe som er en forsvinnende liten effekt. Den effekten du får av å spise chili er så minimal at det ikke vil føre til vektreduksjon.

MEN: Bruk av chili kan allikevel hjelpe deg ned i vekt. Velger du bevisst å krydre med chili for å reduserer på andre energitette matvarer som skal heve smaken, minsker du energitettheten i måltidet. Bytter du for eksempel rømme og fløte med chili og hvitløk, vil måltidet få en lavere energitetthet og du kan ende opp med å innta mindre energi. Bruk gjerne chili, men ikke for forbrenningens skyld.

Lyst til å spise mer chili? Her finner du alle våre oppskrifter med chili!

- Ikke ty til piller

«Quick fixes» fungerer ikke. Mange er på søken etter løsninger som fungerer uten å måtte endre på livsstilen. De ønsker å betale seg ut av en livsstilsendring. Det er derfor mange kosttilskudd selger bra. Ingen av disse produktene, som ikke inneholder ulovlige stoffer, gir økt forbrenning av betydning.

LES OGSÅ: Disse treningsøvelsene er best for forbrenningen!

Fokuser på disse enkle tipsene

- Tren styrke

En kilo muskelvev bruker mer energi enn en kilo fettvev. En kropp med mye muskler blir altså som en bil med mange hestekrefter, den bruker masse drivstoff. Mens en kropp med lite muskler blir som en bil med liten motor, som trenger mindre drivstoff.

Muskelvev krever mer energi enn fettvev også i hvile, så økning i muskelmasse er en måte å øke forbrenningen permanent på.

STAY STRONG: Styrketrening er bra for forbrenningen, den kan du også gjøre ute i parken.

- Drikk kaffe

Effekten av kaffe kan øke forbrenningen indirekte dersom du drikker kaffe sammen med trening eller annen fysisk aktivitet. Hvis du for eksempel føler deg trøtt og sliten, og istedenfor for å sette deg ned i sofaen velger å ta en kopp kaffe for så å gå ut å drive med hagearbeid eller gå en tur, så vil energiforbruket være større etter inntak av kaffe.

- Vær aktiv

Hjerte, hjerne og lunger og resten av kroppens funksjoner står for omtrent to tredjedeler av energiforbruket vårt. Det å øke bevegelse (fysisk aktivitet) er den eneste fornuftige måten å påvirke forbrenningen. All fysisk aktivitet øker forbrenningen. Det må ikke nødvendigvis være treningsøkter, men det kan være å øke den daglige aktiviteten som for eksempel å sitte mindre eller å gå til jobb.

LES OGSÅ: Gå deg i form!

Annonse
kampanje

Bli medlem av Vektklubb

Personlig vektprogram, kaloridagbok og ukentlige menyforslag.

Visste du at…?

Dersom rutiner og vaner i ukedagene fører til at du spiser mindre enn det kroppen bruker ligger du i negativ energibalanse gjennom ukedagene. Mangel på rutiner og vaner i helgen kan føre til at du spiser mer enn det kroppen trenger. Energiregnskapet i løpet av uka kan fort gå i pluss dersom helgene bidrar med ekstra energi i form av mat, drikke og snacks. Det er mulig å kose seg i helgen uten å ligge i positiv energibalanse.

Prøv dette…

Unngå at energiinntaket er høyere og energiforbruket lavere i helgene sammenliknet med ukedagene. Av alle halvtimene gjennom helgen, sett av noen til bevegelse. Ta for eksempel noen styrkeøvelser før dusjen eller legg inn en gåtur i planen. Har du drukket alkohol dagen i forveien, så kan kosebuksa friste mer enn treningsbuksa. Høy intensitetstrening er kanskje ikke aktuelt, så sett lista lavt og kom deg ut på en rolig tur, gjerne sammen med familie eller venner. Dette føles bedre for kropp og sjel enn å ligge på sofaen i de halvtimene. I tillegg kjennes sofaen enda bedre ut etterpå.

MORO SAMMEN: Syns du at det er tungt å dra deg i gang alene? Få med deg venner eller familien ut på tur. Da kan dere hjelpe og motivere hverandre.
Annonse

Kickstart 2023 med Vektklubb!

Nå får du 30 % rabatt på alle våre medlemskap. Med Vektklubb får du et personlig vektprogram, kaloridagbok for mat og trening, kaloriberegnede oppskrifter og ukentlige menyforslag utarbeidet av kliniske ernæringsfysiologer. I tillegg får du inspirerende artikler som motiverer til en sunn livsstil. Bli medlem i dag!

Siste sjanse! Bestill før:

0dager

18 timer

20minutter

24 sekunder

Du kan nå betale med

*Samtlige medlemskap fortsetter å løpe til ordinær pris etter bindingsperioden. Ordinær pris for 3 md: 249 kr/ md, ordinær pris for 6 md: 199 kr/ md, ordinær pris for 12 md: 149 kr/ md. Medlemskapet løper inntil du selv sier det opp.

  • strex
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her