Det eneste som øker forbrenningen.
Det eneste som øker forbrenningen. Foto: Shutterstock

De beste tipsene for å øke forbrenningen

Anette Skarpaas Ramm, klinisk ernæringsfysiolog
Publisert: 2016-09-30 10:14

Er det noe spesielt du skal spise for å øke forbrenningen? Og hva bør du helst trene for å brenne mest energi? Her får du svarene.

Om man ønsker å kvitte seg med et par kilo må man ligge i energiunderskud over tid. Man må spise mindre enn det kroppen forbruker for at kroppen skal tære på egne energilagre.

Mange lurer på hva de kan gjøre for å øke forbrenningen, for det vil kanskje hjelpe på vektnedgangen, eller gjøre at man kan spise mer.

Her får du tips om hva du kan gjøre, og hva du skal slippe å tenke på:

Det er ikke hvor ofte du spiser, men hvor mye.

Antall måltider per dag har ikke vist seg å øke forbrenningen, viser en studie utført for National Institutes of Health. Så rådene om å spise ofte, er ikke for å øke forbrenningen.

Det er det totale energiinntaket som har betydning for forbrenningen. Spiser du mindre energi enn det kroppen har behov for, over tid, justeres forbrenningen ned. Dette er jo dessverre en effekt av vektreduksjon over tid.

MEN: Det er for mange likevel ikke ubetydelig med en gunstig måltidsrytme for energiinntaket. Finn den måltidsrytmen som fungerer best for deg, men ikke gjør det for forbrenningens del.

Bli medlem av Vektklubb

Personlig vektprogram, kaloridagbok og kaloriberegnede oppskrifter.

Annonse

Personlig vektprogram, kaloridagbok og kaloriberegnede oppskrifter.

Bli medlem av Vektklubb

Annonse

Bli medlem av Vektklubb

Personlig vektprogram, kaloridagbok og kaloriberegnede oppskrifter.

Annonse

Frokost er ikke nødvendigvis dagens viktigste måltid

Mange studier viser at de som spiser frokost er slankere. Hvorfor det er slik er ikke helt kartlagt, men studiene har ikke vist at forbrenningen i løpet av et døgn øker ved å spise frokost.

MEN: Mange kan ha nytte av å spise mer mat tidligere på dagen, dersom man synes det er utfordrende med å begrense porsjonsstørrelsen til middag, eller opplever mye søtsug på kvelden. Da kan frokost være et fint måltid.

Om du ikke har matlyst på morgenen trenger du ikke presse i deg mat bare for å spise frokost. La heller dagens første måltid, når det blir, være et sunt og næringsrikt!

Spis chili, men for smakens skyld

Man kan tro at sterke krydder øker forbrenningen fordi de setter i gang en svettereaksjon, men nei.

En artikkel publisert i Physiology & Behavior i 2011 viser at forbrenningen økte i gjennomsnitt 10 kcal på 270 minutter (omtrent 2 kcal per time), noe som er en forsvinnende liten effekt.

Den effekten du får av å spise chili er så minimal at det ikke vil føre til vektreduksjon.

MEN: Bruk av chili kan allikevel hjelpe deg ned i vekt. Velger du bevisst å krydre med chili for å reduserer på andre energitette matvarer som skal heve smaken, minsker du energitettheten i måltidet.

Bytter du for eksempel rømme og fløte med chili og hvitløk, vil måltidet få en lavere energitetthet og du kan ende opp med å innta mindre energi. Bruk gjerne chili, men ikke for forbrenningens skyld.

Ikke ty til quick fix eller piller

Mange er på søken etter enkle løsninger som får vekten rakst ned uten å måtte endre på livsstilen. De ønsker å betale seg ut av en livsstilsendring. Det er derfor mange kosttilskudd selger bra. Ingen av disse produktene, som ikke inneholder ulovlige stoffer, gir økt forbrenning av betydning.

MEN: Å sparke i gang livsstilsendringen ved å være ekstra streng i matveien en periode, slik at man raskt oppnår resultater på vekten, kan være motiverende for noen. Utfordringen blir da å jobbe med vanene over tid, slik at det ikke bare blir med «slankekuren». En slankekur virker som kjent bare når man går på den. Det er derfor quick fixes eller svært strenge dietter aldri funker, og man ender ofte bare med å gå opp igjen de samme kiloene, og legge på seg litt til, når man vender tilbake til gamle vaner.

LES OGSÅ: Disse treningsøvelsene er best for forbrenningen!

Styrketrening øker forbrenningen

Vil du gjøre noe som faktisk øker forbrenningen så er det å styrke musklene. En kilo muskelvev bruker mer energi enn en kilo fettvev.

En kropp med mye muskler blir altså som en bil med mange hestekrefter, den bruker masse drivstoff. Mens en kropp med lite muskler blir som en bil med liten motor, som trenger mindre drivstoff.

Muskelvev krever mer energi enn fettvev også i hvile, så økning i muskelmasse er en måte å øke forbrenningen permanent på.

Vær aktiv

Hjerte, hjerne og lunger og resten av kroppens funksjoner står for omtrent to tredjedeler av energiforbruket vårt.

Det å være med i bevegelse (fysisk aktivitet) er den eneste fornuftige måten å påvirke forbrenningen, og den trenger ikke bare foregå på treningssenter.

All fysisk aktivitet øker forbrenningen. Det må ikke nødvendigvis være treningsøkter, men det kan være å øke den daglige aktiviteten som for eksempel å sitte mindre eller å gå til jobb.

STAY STRONG: Styrketrening er bra for forbrenningen.
STAY STRONG: Styrketrening er bra for forbrenningen. Foto: Thomas Nilsson/VG.

LES OGSÅ: Gå deg i form!

Gå ned i vekt på den sunne måten!

Med Vektklubb får du et personlig vektprogram, kaloridagbok for mat og trening, kaloriberegnede oppskrifter og artikler som motiverer til en sunn livsstil.

Du kan nå betale med

*Medlemskapet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp.

  • strex
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her