Hjemmelagde grønnsaksdipper
Guacamole og hummus er næringsrike dipper proppfulle av grønnsaker og smak.
Det er mange som opplever at man får lyst på noe søtt, og grunnen til det er enkel. Her er ekspertenes tips til hvordan du få kontroll over søtsuget.
– Søtt er godt. Det er en av de første smakene vi kjenner på tungen, og som registreres av nervene, sier professor i molekylær og klinisk glykobiologi Svein Olav Kolset ved Universitetet i Oslo.
Så enkelt er det.
– Det er også en av de første smakene vi fikk da vi kom til livet, fordi morsmelken inneholder mye melkesukker. Det glemmer hverken vi eller kroppen, legger han til.
Kristin Søfteland Sandvei er klinisk ernæringsfysiolog ved Sykehuset Østfold og har bloggen ernæringsfokus.no, og tror at søtsug også kan være en vanesak.
– Mange som klarer å stå imot søtsuget og holde seg unna sukker merker at de etter hvert ikke har samme behov for sukker som tidligere, utdyper hun.
Samtidig kan det også komme av at man spiser for lite i løpet av dagen eller hopper over måltider, som igjen kan føre til at man får lyst på noe søtt på kvelden.
Matspaneren har testet: Sjokoladepudding uten tilsatt sukker
Om man vil unngå å falle for fristelsen til å spise godteri eller annet søtt, så lønner det seg å være bevisst på når søtsuget dukker opp og hvorfor.
– Jobb med alternativer til det søte, som i det norske kostholdet er snop, søtet mineralvann og andre søte drikker og kaker, sier Kolset.
Sandvei anbefaler at man avleder tankene fra behovet for noe søtt.
– Gjør noe! Gå en tur eller strikk mens du ser på TV slik at du ikke tenker over søtsuget, tipser hun.
Hun legger til at om man passer på å spise regelmessige måltider.
– Det anbefales at man spiser tre til fire måltider og en til to mellommåltider avhengig av hvor aktiv man er og når man starter og avslutter dagen, forklarer hun.
Les også: Stol på din sunne kostfornuft
Helsedirektoratet anbefaler at man prøver å begrense inntaket av tilsatt sukker til ti prosent av dagsbehovet for energi. Derfor kan frukt være et alternativ til matvarer med tilsatt sukker. Flere frukter er søte, og da får man også i seg mineraler, vitaminer, fiber og annet sunt, forklarer Olav Kolset.
– Prøv å holde lørdag til godteridag, og velg alternativer de andre dagene, anbefaler Kolset.
Professoren tror noen er mer søt-elskere enn andre, og at forebyggende arbeid derfor er viktig for å etablere vaner for å ikke falle for de søte fristelsene.
– Vær bevisst på hva som er et sunt kosthold, og her kan foreldre og barn jobbe sammen for å finne denne balansen, forteller han.
Kolset sier at det er viktig med kaloribevissthet, les gjerne varedeklarasjoner og se etter nøkkelhullsmerkede matvarer. Bruk også kostrådene fra Helsedirektoratet om du er usikker, tipser han.
– Spis mindre sukker, godteri og sukkerholdig brus, og mer fiber, frukt og grønnsaker, avslutter han.
Fire råd: Veien til et sunnere kosthold
Her har vi plukket ut noen sunnere alternativer til godteri:
Ta en frossen banan som du moser til det blir en type iskrem. Eller du kan lage bananispinner enten ved å dele en banan i to, sette den på en trepinne og dyppe den i mørk sjokolade, tipser ernæringsfysiolog Sandvei.
En annen variant av bananispinne har Nussara Guldberg, bak matbloggen Just another foodstory delt med Vektklubb.
Til 8 små ispinner, 107 kcal per stykk:
1 stk. banan
2 dl mandelmelk (eller vanlig melk)
0,5 stk. vaniljestang
0,5 stk. vaniljesukker
2 ss lønnesirup
Topping:
50 gram sjokolade, mørk
30 gram hasselnøtter
Slik gjør du: Kjør alle ingrediensene i en blender, hell blandingen i isformer og frys ned.
Før servering: Ha litt smeltet mørk sjokolade over den frosne bananisen og dryss hakkede hasselnøtter over.
Kutt opp dine favoritter og topp med vaniljekesam og kanskje nøtter eller granola. En søt og god granola kan du lage selv hjemme, for eksempel denne oppskriften fra Tone Utne:
Til omtrent 10 porsjoner, cirka 191 kcal per porsjon:
1 stor moden banan
25 gram kokosolje
40 gram fibersirup gold
10 gram sukrin
200 gram havregryn
60 gram hakkede nøtter, her har Tone brukt mandler og valnøtter
35 gram solsikkefrø
35 gram gresskarkjerner
1 ts kanel
1 klype salt
0,5 ts vaniljepulver
Slik gjør du det:
1. Sett ovnen på 175 grader.
2. Finn frem to boller, og ha alle de tørreingrediensene i den ene, og rør sammen. Ha bananen i den andre bollen og mos den med en stavmikster til du har en jevn masse.
3. Varm opp kokosolje og fibersirup i en kjele, og ha dette i bananmassen. Rør godt. Vend så inn det våte i den tørre blandingen.
4. Spre granolaen ut over et bakepapirkledd stekebrett, og stek i 20 minutter. Rør i blandingen 3 ganger i løpet av steketiden. Ta ut og avkjøl helt før du har granolaen på et glass.
Kutt opp grønnsakene du liker og bland din favoritt dip med mager kesam. Eller så kan du lage perfekt guacamole etter oppskrift fra Ina Johnsen bak bloggen Matpåbordet.no.
2 stk store modne avokadoer
1–2 stk tomater (fjern innmat)
1 fedd hvitløk
0,5 stk rød chili
0,25-0,5 stk rødløk
en neve koriander
saften fra 1 lime
salt og pepper
Slik gjør du det:
1. Del avokadoen i to på langs og fjern stenen. Ta ut avokadokjøttet med en skje, og skjær lett gjennom avokadomassen med en kniv til du har en grovhakket blanding.
2. Ta ut innmaten på tomaten og hakk den i biter. Finhakk løk og hvitløk, og bland det sammen med avokadoen.
3. Bland og mos lett med en gaffel, og ha i chili. Mengden styrer du selv. Ha oppi koriander og limesaft. Avslutt med å kverne litt salt og pepper over blandingen, og bland alt lett sammen med en gaffel.
ANNONSE: Ønsker du oversikt over maten du spiser? Bli medlem av Vektklubb i dag!
*Medlemskapet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp.
Guacamole og hummus er næringsrike dipper proppfulle av grønnsaker og smak.
Det sier seg selv at kaker og godteri ikke bør være hverdagskost om du ønsker å gå ned i vekt. Det betyr imidlertid ikke at du trenger å stå over desserten. Her er fem søte og smarte oppskrifter du fint kan spise midt i uken.
Fryst yoghurt med deilig topping er en søt og sunn dessert du kan nyte både til hverdag og helg.
Slik kan du kose deg med sjokolade uten å gå opp i vekt.
Da Linda Stuhaug som 15-åring bestemte seg for å legge om livsstilen ble hun besatt av å være sunn.
Halloween trenger ikke gi deg sukkersjokk. Hva med kiwimonstre, bananspøkelser, eple- eller gresskarchips?