Søtt, men helt innenfor!
Søtt, men helt innenfor! Foto: Eli Anne Myrvoll

Test av julebrunost: – Svært god kilde til jod

Eli Anne Myrvoll, klinisk ernæringsfysiolog
Publisert: 2023-12-05 13:46

Er du glad i søtt på skiva, så er ikke julebrunost det verste du har i deg i ukene som kommer.

Julebrunost er nok blitt en tradisjon for mange ettersom den har vært å finne i butikkene rundt juletider i noen år.

Er du også en av de som hamstrer julebrunost for å ha litt utover våren, i likhet med kostholds- og treningsekspert Silje Bjørnstad og Dine Penger-ekspert Hallgeir Kvadsheim? Jeg syntes et såpass populært produkt fortjente å bli satt under lupen.

Visste du at...

Julebrunosten var tidligere et helårsprodukt solgt i brun emballasje under tittelen Krydret brunost fra Bjerkreim?

Det ble solgt rundt 45 tonn av «Bjerkreimsosten» på årsbasis, før den ble fjernet som helårsprodukt og dukket opp som «Julebrunost» i rød emballasje i 2011.

På brødskiven med brunost har jeg to skiver ost som gir omtrent 70 kcal
På brødskiven med brunost har jeg to skiver ost som gir omtrent 70 kcal Foto: Eli Anne Myrvoll

Innhold:

Tine julebrunost er en søtet fløtemysost laget av kumelk og krydret med kardemomme. Den inneholder myse, pasteurisert melk, pasteurisert fløte, 9 prosent tilsatt sukker og kardemomme.

Pris: En pakke med 500 gram koster 59–70 kroner, alt etter hvilken butikk du kjøper den i. Jeg har funnet den til 59 kroner hos Oda, mens den koster 70 kroner hos Meny. I fjor (2022) kostet den 50 kroner på Kiwi og Rema.

Hva smaker det?

Julebrunosten har mange tilhengere, det vet jeg. Mine tre jenter er veldig glad i den, og vil gjerne at jeg hamstrer flere pakker etter jul så vi kan ha julebrunost på vaflene i løpet av sommerferien (brunost har veldig lang holdbarhet). Jeg kjenner flere som gjør det samme, hamstrer etter jul altså.

Julebrunosten er søt, mild og snill på smak, med et hint av kardemomme, som er det som gir brunosten den litt «julete» smaken.

Jeg liker julebrunosten, men selv om julebrunosten er et fast innslag på frokostbordet vårt, så velger jeg personlig Gudbrandsdalsosten 9 av 10 ganger. Hun på 13 år derimot, velger julebrunosten 10 av 10 ganger.

Test av Sjokao: – Sunnere enn sjokoladepålegg

Velg grovt brød under julebrunosten.
Velg grovt brød under julebrunosten. Foto: Eli Anne Myrvoll

Hvor sunt er det?

Brunost er innkokt og konsentrert melk, noe som gir et nokså høyt innhold av enkle sukkerarter, også når brunosten ikke er tilsatt sukker. Julebrunosten er i tillegg tilsatt 9 prosent sukker, så her er det en god del sukker ute og går.

Fete meieriprodukter er dessuten en av hovedkildene våre til mettet fett i kostholdet. Helsedirektoratet anbefaler at ikke mer enn 10 prosent av energien vi får i oss i løpet av en dag kommer fra mettet fett.

Selv om brunosten er rik på enkle sukkerarter og mettet fett så har den også mange nyttige næringsstoffer som du får i deg på kjøpet:

 • Blant annet så er brunost en svært god kilde til jod, som er et mikronæringsstoff det kan være vanskelig å få nok av i kostholdet (hvit fisk og meieriprodukter er hovedkildene).
 • Du får også i deg en god del B-vitaminer, som vitamin B12 og riboflavin, samt kalium, fosfor og kalsium.
 • En viss andel proteiner er det også i brunosten.

Om du i tillegg da legger brunosten på en skikkelig grov brødskive, så får du i sum i deg mange nyttige næringsstoffer, til tross for at julebrunosten kan gå under kategorien søtpålegg. Julebrunosten er i alle fall mer næringsrik enn sjokoladepålegg, uten sammenligning ellers.

Synnøve har også kommet med en julebrunost i år. Det er en helt vanlig fløtemysost, kun tilsatt bitte litt kanel for smakens del. Den er altså ikke tilsatt sukker slik Tines julebrunost er.

Stor gjennomgang: Dette er de sunneste påleggene

En enkelt matvare utgjør ikke kostholdet ditt alene, så om du er en av de som spiser julebrunost på både én og to brødskiver daglig før jul, så skal du ikke ha dårlig samvittighet for det.

Men velg grove brødtyper og legg gjerne til litt frukt eller grønt på frokosttallerkenen så blir måltidet mer næringsrikt og komplett.

En halv kilo julebrunost koster cirka 50–70 kroner.
En halv kilo julebrunost koster cirka 50–70 kroner. Foto: Eli Anne Myrvoll

Hvor bærekraftig er det?

Brunost lages av myse, som er et overskuddsprodukt i osteproduksjon (du vet, slike hvite oster som Jarlsberg og Norvegia). Slik sett så er det absolutt bærekraftig å utnytte dette overskuddsproduktet til noe som nordmenn spiser og liker.

Det går imidlertid mange liter melk i osteproduksjon, så karbonavtrykket blir nokså høyt, sammenlignet med for eksempel frukt, grønnsaker og belgfrukter som har lave karbonavtrykk (også når de er fraktet over halve kloden for å komme til oss i Norge).

Næringsinnhold per 100 gram:

Julebrunost:

 • Energi: 453 kcal
 • Fett: 26 gram hvorav 17 gram mettet fett
 • Karbohydrat: 42 gram hvorav 41 gram sukkerarter
 • Protein: 12 gram
 • Salt: 0,7 gram

Én ostehøvelskive julebrunost veier cirka 8 gram og gir omtrent 35 kcal.

Sammenlignet med lignende produkter:

Her har Vektklubb rangert lignende ost og prim etter kaloriinnhold per 100 gram, fra høyest til lavest. Det sier ikke nødvendigvis noe om hvilket pålegg som er sunnest eller «minst sunn». Ta gjerne en titt på denne oversikten for å se hvilke pålegg som er de sunneste.

 • Tine bestemorsost (inneholder 18 prosent tilsatt sukker): 458 kcal, 27 gram fett hvorav 17 gram mettet fett, 47 gram karbohydrater hvorav 46 gram sukkerarter, 9 gram protein og 0,7 gram salt.
 • Synnøve Fløtemys: 449 kcal, 29 gram fett hvorav 19 gram mettet fett, 38 gram karbohydrater hvorav 38 gram sukkerarter, 9 gram protein og 0,7 gram salt.
 • Synnøve Julebrunost: 449 kcal, 29 gram fett hvorav 19 gram mettet fett, 38 gram karbohydrat hvorav 38 gram sukkerarter, 9 gram protein og 0,7 gram salt.
 • Synnøve Gudbrand: 445 kcal, 29 gram fett hvorav 18 gram mettet fett, 37 gram karbohydrat hvorav 37 gram sukkerarter, 9 gram protein og 1,2 gram salt.
 • Tine Gudbrandsdalsost: 440 kcal, 28 gram fett hvorav 18 gram mettet fett, 37 gram karbohydrater hvorav 31 gram sukkerarter, 10 gram protein og 0,72 gram salt.
 • Tine Ekte geitost: 440 kcal, 27 gram fett hvorav 18 gram mettet fett, 36 gram karbohydrat hvorav 29 gram sukkerarter, 13 gram protein og 0,8 gram salt.
 • Tine Fløtemysost: 430 kcal, 26 gram fett hvorav 17 gram mettet fett, 38 gram karbohydrater hvorav 33 gram sukkerarter, 11 gram protein og 0,9 gram salt.
 • Tine Lett Fløtemysost: 371 kcal, 16 gram fett hvorav 10 gram mettet fett, 44 gram karbohydrater hvorav 41 gram sukkerarter, 12 gram protein og 0,9 gram salt.
 • Tine Norvegia: 351 kcal, 27 gram fett hvorav 17 gram mettet fett, 0 gram karbohydrat, 27 gram protein og 1,2 gram salt.
 • Tine Lett Prim: 255 kcal, 4 gram fett hvorav 2,6 gram mettet fett, 48 gram karbohydrat hvorav 45 gram sukkerarter, 7 gram protein og 0,75 gram salt.

Tips matspaneren

Dersom du har tips til matvarer @matspaneren kan legge under lupen så send gjerne mail til redaksjonen eller tagg #matspaneren på Instagram.

Testen ble første gang publisert 6. desember 2022, men er oppdatert 5. desember 2023.

Gå ned i vekt på den sunne måten!

Du kan nå betale med

 • strex

*Medlemskapet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp.

Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her