Poppe selv i kjele eller mikrobølgeovn eller kjøpe ferdigpoppet, hva er best?

Test: Hvilken type popcorn bør du velge?

Publisert: 2023-01-13 15:49

En type bør du styre unna.

Popcorn er en populær maissnacks som kan lages på mange måter. Hvilken er den smarteste å velge?

Jeg har sammenlignet ulike varianter av popcorn fra butikken.

Innhold:

Popcorn lages av tørkede maiskorn som «popper» når de blir varmet opp til en viss temperatur. Inne i maiskornene er det hovedsakelig stivelse og enkle sukkerarter, samt litt protein, fett og kostfiber.

Fersk mais inneholder en del folat (folsyre), kalium og fosfor. Folsyre er et flyktig og vannløselig vitamin, så hvor mye som er igjen av det etter tørking og popping er usikkert.

Hva annet popcornene inneholder som ferdigprodukt, kommer an på mengde og type fett som er tilsatt, mengde salt og eventuelt andre krydder eller tilsetninger. Se sammenligningen nederst i saken for spesifikasjoner.

Kalorismell på kino: Stor popcorn + brus = 1000 kcal

I denne bollen er det cirka en pose med micropopcorn.

Hva smaker det?

Jeg antar de fleste har smakt popcorn, og jeg har inntrykk av at enten så er du tilhenger av popcorn, eller så er du det ikke. Popcornene smaker ikke så mye i seg selv, men når de er ferdig poppet har de en sprø og litt artig konsistens som knaser i munnen.

Uten salt smaker det ikke så mye, men saltet gjør dette til en snacks det er litt vanskelig å slutte å spise når du først har begynt. Jeg har her kun testet popcorn krydret med salt, ikke smørpopcorn, karamellpopcorn eller annet.

Tidligere testet: Linse- og kikertchips

Annonse

Bli medlem av Vektklubb

Personlig vektprogram, kaloridagbok og kaloriberegnede oppskrifter.

Hvor sunt er det?

Popcorn er jo ikke akkurat sunt, hvis sunt betyr næringsrikt og noe som tilfører kroppen mange bra næringsstoffer, men hvis du lager popcorn selv med lite og riktig fett og ikke altfor mye salt, så kan popcorn være et sunnere alternativ til chips og lignende saltsnacks.

Den største fordelen med popcorn er kanskje at de er så lette, slik at du kan spise en nokså stor skål popcorn før det gir like mye kalorier og fett som for eksempel samme skål med potetgull eller chilinøtter. Så om du velger den samme skålen til popcorn som du pleier å spise potetgull av, så kommer du godt ut av det.

Micropopcorn fra Eldorado og Rema 1000.

De to micropopvariantene jeg hadde (Eldorado og Rema 1000) inneholder solsikkeolje, som er en olje med betydelig høyere andel umettet fett enn mettet fett.

Maaruds micropopcorn inneholder solsikke- og salfrøolje (forholdet mellom de to oljene er ikke spesifisert). Salfrøolje utvinnes av nøttene fra saltreet, som er et eviggrønt, asiatisk tre. Saltreet er Myanmars nasjonalplante, og er et viktig skogstre for tømmer i India.

På nettet kan jeg lese at Eldorado micropopcorn også inneholder solsikke- og salfrøolje, så den pakken jeg hadde i skapet var nok noen måneder gammel, og levert til butikken før de måtte endre på oljesammensetningen. Flere produsenter av ulike matvarer har måttet bytte ut solsikkeolje etter krigen i Ukraina, på grunn av utfordringer i leveransen.

Ferdigpoppet med palmeolje

Jeg ble litt overrasket da jeg leste innholdsfortegnelsen på Rema 1000 sin egen merkevare, Prima ferdigpoppet popcorn. Denne inneholder nemlig palmeolje, som er en olje de fleste butikkjeder og matvareprodusenter i Norge sluttet å bruke for noen år siden (primært på grunn av at bruk av palmeolje i industrien fører til nedhogging av regnskog).

Etter krigen i Ukraina har imidlertid Rema tillatt palmeolje i noen produkter i en midlertidig periode. Jeg ville nok sett meg om etter en annen variant av popcorn i butikken enn denne. Palmeolje er, som nevnt, lite bærekraftig, samtidig som det inneholder omtrent 50 prosent mettet fett.

Inneholder palmeolje.

Når det gjelder Prima ferdigpoppet popcorn, får jeg ikke tallene på deklarasjonen for næringsinnhold til å stemme. Når jeg tar kontakt med Rema 1000 opplyser de etter dialog med produsenten at det har oppstått en feil på varedeklarasjonen.

De informerer også om at de i nærmeste fremtid vil endre tilbake til solsikkeolje på ferdigpoppet popcorn.

Butikkjeden har åpnet for å erstatte solsikkeolje med palmeolje som følge av Ukraina-krigen, men har uttalt til E24 at det kun er «som et siste alternativ».

Stor fettforskjell

Det er ganske stor forskjell i fettinnhold (som også påvirker kaloriinnholdet) mellom de ulike popcornvariantene. De ferdigpoppede variantene inneholder mest fett, mens micropop har noe mindre fett. Best ut kommer du om du popper selv og bruker liten mengde olje og begrenser saltet.

Jeg poppet 100 gram popcorn i 1 ss (12 gram) soyaolje og tilsatte 1,5 gram salt. Det vil si at dette popcornet hadde mindre enn 12 gram fett og snaut 1,5 gram salt per 100 gram. Det finnes popcornmaskiner hvor du kan poppe uten fett også, men da henger ikke saltet på (snakker av erfaring, har prøvd). Det er jo bra med mindre salt, men da smaker de jo som nevnt ikke så mye heller, så da er kanskje vitsen med snacks litt borte.

1 dl upoppet popcorn.

Hvor bærekraftig er det?

Mais er en kulturplante som stammer fra Sør-Amerika, og den er en varmekjær vekst som kan dyrkes i de varmeste jordbruksområdene. Dyrkingsområdet for mais i Norge er dermed nokså begrenset. USA er den største maisprodusenten i verden, og mais brukes til alt fra dyrefôr og biodrivstoff, via maisolje og maismel til high fructose corn syrup (et mye brukt søtningsmiddel). Mais er faktisk verdens største kornart og utgjør cirka 40 prosent av den samlede kornforsyningen i verden.

Korn, i tillegg til frukt og grønnsaker, skiller seg ut ved å ha gjennomgående lavere klimaavtrykk enn kjøtt og animalske produkter. Spørsmålet om mais og bærekraft er imidlertid en sammensatt problemstilling, og inkluderer bekymringer rundt både utarming av jorda, gjødsling, vanningsbehov og genmodifisering.

Ut ifra det jeg har klart å finne, så er dessverre mais blant de minst miljøvennlige kornslagene å produsere, men den kommer uansett relativt godt ut i det store klimaregnskapet sammenlignet med mye annet vi spiser. Mais til popcorn utgjør en relativt liten andel av den totale maisproduksjonen.

Micropopcornet fra Eldorado er produsert i Frankrike og opprinnelsesland er oppgitt til å være Frankrike, Portugal eller Sør-Afrika. Micropopcornet fra Rema har kun opplysning om produsent, som holder til i Frankrike. De to posene med upoppet popcorn hadde ikke opplysning om opprinnelsesland. Ferdig poppet popcorn fra Rema og Maarud har heller ikke opplysninger om opprinnelsesland på pakningen.

Det smarteste, både for miljø og lommebok er nok å kjøpe det upoppete popcornet og poppe selv. En slik pose holder til mange boller popcorn, har lavere produksjonskostnad (er mindre prosessert) og har mindre emballasje i forhold til mengde popcorn. I tillegg kan du styre tilsetninger av både fett, salt og annet selv.

Pris:

 • En pose med 400 gram upoppet Eldorado popcorn koster 24 kroner hos Meny
 • Upoppet popcorn på Rema 1000 koster 20 kroner
 • En pakke med 3x100 gram Eldorado micropopcorn koster 18 kroner
 • Rema 1000 micropop koster 17 kroner.
 • En pose 75 gram ferdig poppet Maarud popcorn koster 24 kroner hos Meny og 21,50 hos Rema.
 • Prima ferdigpoppet popcorn koster 13 kroner hos Rema.

Næringsinnhold

per 100 gram vare

 • Maarud ferdigpoppet popcorn: 490 kcal, 26 gram fett hvorav 3,5 gram mettet fett, 49 gram karbohydrat, 9,5 gram protein, 12 gram kostfiber og 1,8 gram salt. 
 • Prima ferdigpoppet popcorn: 429 kcal, 23 gram fett hvorav 8–10 gram mettet fett, 41 gram karbohydrat, 8,4 gram protein, 12 gram kostfiber og 1,9 gram salt. (Oppdatert etter informasjonen fra Rema 1000)
 • Maarud micropop: 410 kcal, 17 gram fett hvorav 5 gram mettet fett, 51 gram karbohydrat, 8,6 gram protein og 1,8 gram salt. (kostfiber ikke oppgitt)
 • Rema micropop: 369 kcal, 17 gram fett hvorav 4,3 gram mettet fett, 41 gram karbohydrater, 7,9 gram protein, 10 gram kostfiber og 2 gram salt.
 • Popcorn upoppet: 309 kcal, 3 gram fett hvorav 0,5 gram mettet fett, 50 gram karbohydrater, 13 gram protein, 15 gram kostfiber og 0 gram salt.

Ved å poppe 100 gram (cirka 1 dl) popcorn med 1 ss olje (cirka 12 gram) vil kaloriinnholdet for den totale porsjonen bli 309 + 108 = 417 kcal, dersom man setter som forutsetning at all oljen henger seg fast i popcornene og ikke ligger igjen i kjelen.

Tips matspaneren

Dersom du har tips til matvarer @matspaneren kan legge under lupen så send gjerne mail til redaksjonen eller tagg #matspaneren på Instagram.

Gå ned i vekt på den sunne måten!

Med Vektklubb får du et personlig vektprogram, kaloridagbok for mat og trening, kaloriberegnede oppskrifter og artikler som motiverer til en sunn livsstil.

Du kan nå betale med

*Medlemskapet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp.

 • strex
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her