Silje Bjørnstad

Fem tips til sunn og enkel hverdagssnacks

Publisert: 2022-06-14 14:31

Lag deg noe sunt og digg som demper søtsuget når du er fysen.

Har du som mål om å gå ned i vekt kan du spare mange kalorier ved å redusere inntaket av tradisjonell snacks og søtsaker. Likevel finnes det mange slankevennlige alternativer som du kan kose deg med både til hverdag og helg. Med næringsrike ingredienser kan du lage mye deilig snacks som også bidrar til en jevnere blodsukkerstigning og bedre metthetsfølelse.

Frukt og bær er naturens eget sunne godteri. Særlig banan er en super ingrediens som bidrar med naturlig søtning i eksempelvis smoothies og bakst. Bananer passer også perfekt til å lage sunnere is som for eksempel nice cream.

Isen du kan spise hver dag: Nice cream med tre ulike toppinger

Annonse

Bli medlem av Vektklubb

Personlig vektprogram, kaloridagbok og kaloriberegnede oppskrifter.

Dropp tomme kalorier

Er du mer glad i salt snacks så vil eksempelvis noen saltstenger, oliven eller en neve nøtter være et smartere valg fremfor å hive i seg en pose potetgull på 200 gram som inneholder cirka 1100 kcal.

100 gram sjokolade bidrar med rundt 550 kcal og en vanlig sjokoladebar på rundt 60 gram ligger på rundt 260-300 kcal.

Denne snackingen kommer gjerne i tillegg til alt det andre man spiser. Med andre ord kan det fort bli mange unødvendige ekstrakalorier som knapt gir kroppen din nyttig næring den har bruk for.

Fem sunne snacksalternativer

Her får du tips til enkle snacksoppskrifter laget av smakfulle og næringsrike ingredienser:

Ristede kikerter

Silje Bjørnstad

Til 3 porsjoner (170 kcal per porsjon):

1 boks kikerter
1 ss olivenolje
1 fedd hvitløk
2 ts spisskummen
1 ss paprikapulver
0,5 ts malt pepper
0,5 ts salt

Slik gjør du:

  1. Sett ovnen på 175 grader og bland sammen krydder og olje.
  2. Hell kikerter over i et dørslag og skyll dem godt. La vannet renne av og ha kikerter over på tørkepapir for å fjerne så mye fuktighet som mulig.
  3. Ha kikertene over i en bolle og rør inn krydderblandingen. Hell alt over på et stekebrett med bakepapir.
  4. Sett brettet midt i ovnen og stek i cirka 45 minutter, eller til kikertene er sprø og gyllenbrune. Snu litt på ertene underveis i steketiden.
  5. Server straks.

Sjekk proteininnholdet (kun for Vektklubb-medlemmer)

Salte edamamebønner

Silje Bjørnstad

Dette er nydelig snacks som smaker godt alene eller som gjør seg godt på et tapasbord. Husk at du ikke skal spise opp belgen/skallet, men skrape ertene ut av belgene med tennene.

Til 4 porsjoner (167 kcal per porsjon):

1 pakke (400 g) edamame soyabønner
Flaksalt (smak til)
1 ss smør
Saften av 1/2 sitron

Slik gjør du:

  1. Ha bønnene direkte i kokende vann og la de koke 3-4 minutter.
  2. Hell av alt vannet og rør inn smør.
  3. Deretter heller du bønnene over i en bolle eller skål, skvis over sitronsaft og dryss over ønsket mengde flaksalt.
  4. Serveres straks.

Merk oppskrift som favoritt (kun VK-medlemmer)

Sjokoladekake i kopp på 5 minutter

Silje Bjørnstad

Når sjokoladesuget kommer på en helt vanlig hverdag er dette et perfekt og sunnere alternativ.

Til 1 porsjon (250 kcal per porsjon):

½ dl havremel
1-2 ss bakekakao
1 egg
½ most banan
1 ss vann
1 ts vaniljesukker
2 ss Sukrin gold

Slik gjør du:

  1. Ha i alle ingrediensene i en stor kopp og bland godt sammen.
  2. Sett koppen med kakerøren i mikrobølgeovnen i 90 sekunder på full styrke. Da vil du få en flytende kjerne. Ønsker du å få en fastere konsistens kjører du kaken ytterligere 30-60 sekunder i mikrobølgeovnen.

Lagre oppskrift til senere (kun VK-medlemmer)

Søte, ristede mandler

Silje Bjørnstad

Brente mandler er ofte forbundet med julehøytiden, men dette smaker godt året rundt. I denne sukkerfrie oppskriften bruker du Sukrin Gold som gir en god og rund søtsmak.

Til 10 porsjoner (154 kcal per porsjon à 25 gram):

250 gram mandler
0,5 dl Sukrin Gold
2 ss vann
1 ss smør

Slik gjør du:

  1. Sett ovnen på 180 grader.
  2. Fordel mandler over et stekebrett med bakepapir og rist mandlene i cirka 10 minutter.
  3. Smelt sammen Sukrin Gold, vann og smør i en stekepanne på lav-middels varme. Rør rundt og pass på at blandingen ikke brenner seg.
  4. Deretter tilsetter du de ristede mandlene og blander godt sammen. Hell alt tilbake på stekebrettet og avkjøl.

Se næringsutregning (kun VK-medlemmer)

Druedrops

Silje Bjørnstad

Ved å fryse druer lager du enkelt dine egne «druedrops» – superenkelt og superdigg!

Til 4 porsjoner (86 kcal per porsjon):

1 beger (500 gram) steinfrie druer

Slik gjør du:

  1. Skyll druene i vann og tørk dem.
  2. Riv druene fra stilken og legg dem i en beholder som du setter i fryseren et par timer, eventuelt over natten.
  3. Spis fryste druer som snacks eller bruk druedrops som isbiter.

Del oppskriften (kun for VK-medlemmer)

Annonse

Gå ned i vekt på den sunne måten!

Med Vektklubb får du et personlig vektprogram, kaloridagbok for mat og trening, kaloriberegnede oppskrifter og artikler som motiverer til en sunn livsstil.

Du kan nå betale med

*Samtlige medlemskap fortsetter å løpe etter valgt innmeldingsperiode. Medlemskapet løper inntil du selv sier det opp.

  • strex
Vektklubb er en tjeneste eid av VG
Ansv. redaktør og adm. direktør: Gard Steiro
Nyhetsredaktør: Tora Bakke Håndlykken
Utviklingsredaktør: Øyvind Brenne
Redaktør Feature/VG+: Jane Throndsen
Politisk redaktør: Hanne Skartveit
Her finner du #vgvektklubb
Ansvarlig journalist: Elisabeth Stigum
Kopiering av materiale fra VG og Vektklubb for bruk annet sted er ikke tillatt uten avtale.
© 2022 Verdens Gang AS
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her