Gjør noen smarte valg, så slipper du å skli helt ut i mai måned.

Ernæringsfysiologens fem råd: Slik tar du sunne valg i selskap

Publisert: 2023-05-05 15:33

Mai er en måned fullspekket med fridager, fest og god mat. Her er de beste tipsene for å unngå de verste utskeielsene.

Fridager og festdager byr på mer uforutsigbarhet, mindre rutiner og flere selskaper. Fristelsene i mai kommer på løpende bånd, og mange kan føle at de har tatt to skritt tilbake når mai-måned er ferdig.

Derfor gjelder det å planlegge og legge til rette for at disse dagene ikke skal ødelegge for mye for målet og motivasjonen din.

1. Hold på noen gode rutiner

Klarer du å holde på de faste måltidene du vanligvis pleier å ha, kan dette være redningen.

Når vi har det hektisk kan dette gå utover måltidsrytmen som igjen påvirker appetitten. Går vi for eksempel sulten til et selskap der det serveres mye mat, drikke og kaker, er det vanskelig å begrense inntaket.

Møt heller opp etter å ha inntatt normale mengder mat tidligere på dagen.

Glem det å «spare kalorier» tidligere på dagen fordi det er selskap på kvelden. Spis regelmessig og fornuftig gjennom dagen og spis med måte i selskapet.

Sunt koldtbord: Disk opp med frisk og sunn mat på bordet.

Annonse

Bli medlem av Vektklubb

Personlig vektprogram, kaloridagbok og kaloriberegnede oppskrifter.

2. Ha med nødproviant

Når det er mye som skjer gjennom dagen, kan måltider utebli eller forskyves. Da er det lurt å ha en sunn snack i bakhånd. Går spisingen ikke helt etter planen, sørg for å ha tilgang på et lite og næringsrikt måltid.

Nøtter er perfekt for en slik situasjon. De er både næringsrike, tar liten plass og er enkle å ta med. Andre matvarer er fornuftige mellommåltider som banan, tørket frukt, brødskive med peanøttsmør eller smoothie.

Legg inn et mellommåltid dersom du ser det blir for lenge til neste måltid.

Nøtter er smart mat å ha med på lur. De er enkle å ta med seg hvor som helst og tåler all slags temperatur.

3. Stopp å spise når du er mett

Når vi er sultne er det fort gjort å forsyne seg med for mye mat. Legg gjerne opp til å heller forsyne deg to runder, hvor den første tallerkenen ikke trenger å være overlesset.

Nyt maten, spis sakte og kjenn på metthetsfølelsen før du tar til deg neste porsjon. Velg gjerne mest av grønnsaker, frukt og bær. Målet er at den andre porsjonen skal være tilpasset den mengde mat du faktisk trenger.

Ovnsbakt ørret med urtedressing, potetsalat og salat med jordbær. Koltbordet kan by på mye sunt og godt!

Sunnere maikaker: Festkakene du kan unne deg.

Det er helt klart bra og lov å kose seg! Klarer du å droppe det ekstra inntaket av mat og drikke etter at du er mett, så er det heller ingenting i veien for å nyte annerledes mat i denne måneden.

Det kan være så enkelt som å halvere kakespisingen. Dersom du tidligere spiste to store kakestykker, så reduserer du på kalorimengden ved å kutte ned til ett kakestykke.

Følger du metthetsfølelsen og unngår å spise for mye, så trenger ikke alle fristelsene i mai å bety et høyere energiinntak enn det du vanligvis har.

Det fine med muffins er at de kommer i relativt små størrelser.

4. Beveg deg

Fortsett med fysisk aktivitet i mai. Til tross for at det kan føles hektisk, bør ikke treningsavtalene nedprioriteres. Du kan korte ned på tiden, men forsøk å få til noe.

Trening er dessuten bra for den mentale helsen, noe som kan være viktig å prioritere i en hektisk tid. Får du lagt inn en gåtur eller noen styrkeøvelser i løpet av dagen, så er det veldig bra for kroppen.

Resulterer selskapene i mai i at du ligger i energioverskudd, så er det en kjempefordel å trene styrketrening samtidig. Perioder med positiv energibalanse er nemlig en gunstig periode for muskelvekst. Sørg for at muskelvev utgjør størst mulig andel av det du legger på deg ved å trene styrke parallelt.

5. Vis måtehold med alkohol

Alle alkoholholdige drikker inneholder energi. For de som ofte takker ja til vin eller øl, så kan dette utgjøre en større andel av energiinntaket i perioder med mer fridager og fester.

Alkohol kan også påvirke dømmekraften som kan føre til økt matinntak i forhold til det som er planlagt.

Tenk gjerne gjennom om det er noen av dagene som du kan unngå å drikke alkohol eller om det er noen av enhetene som kan kuttes ut. Finn et nivå som passer for deg.

Nye kostholdsråd: Kan anbefale totalavhold

Vann er best som tørstedrikk.

Gå ned i vekt på den sunne måten!

Du kan nå betale med

  • strex

*Medlemskapet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp.

Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her