Lotta Talbot / @spiselsktren

Blomkålris med gresskar, feta og granateple

Publisert: 2020-02-28 12:21

Blomkålris er blitt en populær og kalorifattig erstatning til ris for deg som ønsker å spare inn på middagskaloriene.

Visste du at den bleke blomkålen faktisk er en liten næringsbombe?

– Blomkål er en grønnsak med lavt energiinnhold, men er rik på kostfiber og vitamin C. Det er også en del folat, kalsium og kalium i blomkål, i tillegg til mindre mengder av en rekke vitaminer, mineraler, antioksidanter og andre plantestoffer kjent som fytokjemikalier, forteller Vektklubbs matspaner og klinisk ernæringsfysiolog, Eli Anne Myrvoll Blomkvist, i en tidligere test av ferdigkuttet blomkålris.

Annonse

Bli medlem av Vektklubb

Personlig vektprogram, kaloridagbok og kaloriberegnede oppskrifter.

Kalorifattig

En passelig stor blomkål veier rundt 400 gram når bladene er fjernet. 100 gram blomkål gir 23 kcal, mens 100 gram kokt ris gir rundt 116–124 kcal avhengig av type ris. Her har vi sett på typene Jasmin, Basmati og villris. Kokt hurtigris gir cirka 87 kcal per 100 gram.

Kaloribesparelsen på å bytte ut ris med blomkål er stor, men blir man mett da?

– Lag en salat med blomkålrisen som base, foreslår Lotta Talbot. Hun er utdannet konditor, opprinnelig fra Drøbak og bor for tiden i Nederland med mann og barn. På fritiden deler hun bilder og oppskrifter på Instagramkontoen @spiselsktren.

I en oppskrift hun deler med Vektklubbs lesere, har hun tilsatt flere smakfulle og næringsrike ingredienser. En porsjon gir omtrent 300 kcal, og Lotta anbefaler den som tilbehør til stekt kylling eller laks.

ANNONSE: Bli medlem av Vektklubb - få tilgang til alle våre sunne oppskrifter!

Lotta Talbot / @spiselsktren

Til 4 porsjoner (304 kcal per porsjon) trenger du:

400 g blomkålris
400 g gresskar
100 g fetaost
25 g solsikkekjerne
25 g gresskarkjerner
50 g pistasjnøtter
3 ss maple sirup
ca. 100 g granateplekjerner
Frisk koriander og mynte
Saften fra en 1/2 sitron

Slik gjør du det: Sett stekeovnen på 180 grader og stek gresskar oppdelt i terninger i cirka 20 minutter. Ha på litt olje, salt og pepper.

Rasp blomkål til ris eller kjøp ferdig raspet i butikken.

Bland pistasjnøtter, solsikke og gresskarkjerner med sirup og en klype havsalt og rist de i ovnen på 180 grader i ca. 8–10 minutter.

Når gresskar og nøtte- og frøblandingen er ferdig avkjølt blander du alt sammen med blomkålrisen, granateplekjernene og fetaost i en bolle. Hakk opp frisk koriander og mynte. Press over litt sitronsaft og server.

Tips: Gresskar kan byttes med søtpotet eller gulrot.

Flere oppskrifter fra Lotta:

Energikuler med peanøtter og kokos

Frossen yoghurtsnacks

Sunnere banansplitt

Eple-donuts

Havregrynskopper med yoghurt og bær

Annonse

Gå ned i vekt på den sunne måten!

Med Vektklubb får du et personlig vektprogram, kaloridagbok for mat og trening, kaloriberegnede oppskrifter og artikler som motiverer til en sunn livsstil.

Du kan nå betale med

*Samtlige medlemskap fortsetter å løpe etter valgt innmeldingsperiode. Medlemskapet løper inntil du selv sier det opp.

  • strex
Vektklubb er en tjeneste eid av VG
Ansv. redaktør og adm. direktør: Gard Steiro
Nyhetsredaktør: Tora Bakke Håndlykken
Utviklingsredaktør: Øyvind Brenne
Redaktør Feature/VG+: Jane Throndsen
Politisk redaktør: Hanne Skartveit
Her finner du #vgvektklubb
Ansvarlig journalist: Elisabeth Stigum
Kopiering av materiale fra VG og Vektklubb for bruk annet sted er ikke tillatt uten avtale.
© 2022 Verdens Gang AS
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her