Opp i vekt av jojoslanking

Kathrine Gundersen
Publisert: 2010-02-15 09:07

Jojoslankingen førte til at normalvektige Isabel Lindseth (30) gikk opp tretti kilo. Forskere mener at jojoslanking ikke bare fører til nedsatt forbrenning, men at det også kan føre til dårligere psykisk helse.

Isabel Lindseth (30) fra Skedsmo i Akershus slanket seg og slanket seg, men ble bare større og større

Foto: Espen Sjølingstad Hoen


Jeg kunne gå ned tjue kilo i løpet av en slankeperiode, og så gikk jeg opp igjen. Ofte enda flere kilo enn jeg hadde mistet, forteller Isabel Lindseth.
Å gå ned i vekt for så å gå opp igjen - gjerne flere kilo enn man gikk ned - kalles jojoslanking. Fordi man sulter seg ned i vekt på ekstreme lavkalorikurer, settes forbrenningen ned. Når man så begynner å spise normalt igjen, går man ikke bare opp de kiloene man gikk ned, men flere til, fordi forbrenningen ikke er like effektiv som før.
LES: Er du eple eller pære?
For Isabel Lindseth begynte slankingen da hun bare var 16 år. Da var hun med sine 70 kilo litt kraftigere enn vennene. Etter mange runder med sultekurer passerte vekten 100 kilo.
- Jeg gikk sulten i noen perioder, og overspiste i andre. Jeg hadde store opp og nedturer, og var så opptatt av slankingen at jeg følte jeg mistet personligheten min etter hvert. Jeg ble mer lukket. Jeg fant ut at det var følelsene mine som styrte når jeg spiste, så nå spør jeg ofte meg selv når jeg kjenner sulten: er jeg sulten eller er det noe annet?
Idealet
Isabel Lindseth trener nå både hjemme og på treningssenter, og hygger seg oftere enn før på skitur med barna. - Nå går vektnedgangen saktere, men jeg går ikke sulten, og jeg føler meg mye bedre, sier Isabel. Foto: Espen Sjølingstad Hoen
Ifølge den finske studien «Prevalence of weight cycling and its relation to health indicators», skårer personer som slanker seg i perioder for så å gå opp igjen, lavere på helse og velvære. De er mer utsatt for depresjon og angst.
- Kroppsidealet er for tynt, og fører til at normalvektige føler seg tykke. Det er liten sammenheng mellom hva du veier og hvordan du evaluerer deg selv, forteller psykolog og førsteamanuensis i helsepsykologi ved Universitetet i Oslo, Ingela Lundin Kvalem.
Kvalem har snakket med flere fedmepasienter som startet sin karriere som overvektig som jojoslankere.
- Denne typen slanking kan føre til overvekt, fordi man ikke orker å holde på med ekstreme dietter særlig lenge. Det å begynne på slankekur etter slankekur og ikke klare å holde vekten, er tungt, sier Kvalem.
Det kan være mange årsaker til jojoslanking, men fagfolk mener at denne typen slanking ikke er en spiseforstyrrelse, selv om den kan ha psykiske årsaker og effekter.
- Noen er misfornøyde med kroppen sin og ønsker seg ned i vekt selv om de ikke trenger det. Da kan det være snakk om dårlig selvbilde. Andre kan ha problemer med å kontrollere spisingen. Dette er vaner det kan være vanskelig å forandre. Etter en stund på slankekur, går mange tilbake til sitt dårlige spisemønster. Forskning viser at av alle som begynner på harde vektkurer, går hele 95 prosent opp igjen i vekt, forteller Kvalem.
LES: 10 ting du bør vite om styrketrening
Mister muskler
Lege Ina Wille, som er knyttet til Vektklubb.no, mener det er farlig å sulte seg ned i vekt.
- Lavkaloridietter fører til at kroppen skrur ned forbrenningen mens matlysten øker. Når man så begynner å spise igjen, kan mange ha en enorm matlyst etter en periode med streng diett. Mange spiser så mye i de periodene at de går opp flere kilo enn de gikk ned, sier Wille.
Når man går på en lavkaloridiett mister man både muskelmasse og fett. Når man så begynner å legge på seg igjen, består kiloene for det meste av fett.
Følg Vektklubb.no på Facebook!
Fett forbrenner mindre energi enn muskler, derfor settes forbrenningen ned.
- For å få i gang forbrenningen igjen må man øke muskelmassen gjennom styrketrening, råder Wille.
Treningssenter
Isabel Lindseth har klart å legge om livsstilen. Nå trener hun tre til fire ganger i uken, og spiser fem måltider om dagen. Hun har mistet noen kilo allerede, og målet er å finne matchvekten.
- Jeg føler meg ikke så fanget i kroppen lenger. Når man er overvektig er det helt «killer» å trene, heldigvis har jeg blitt veldig giret! Det har vært viktig for meg å ikke overføre de dårlige vanene til barna mine. De skal få oppleve et liv der maten ikke er et problem, sier hun.
LES: Forvirrende sjokolademerking
Slanking har motsatt effekt
Den finske studien viser at normalvektige som begynner å slanke seg, ofte går opp i vekt.
Studien tok for seg 3320 menn og 3540 kvinner i alderen 25 til 64 år som forsøkte å gå ned i vekt, men som ikke klarte å holde vekten nede. Deres slankemønster ble undersøkt over en tiårsperiode.
Cirka syv prosent av mennene og ti prosent av kvinnene ble definert som alvorlige jojoslankere, mens 11 prosent av mennene og hele 19 prosent av kvinnene ble definert som «milde» jojoslankere.
Hver femte i gruppen alvorlig jojoslanker opplevde egen helse som dårlig.
Studien viste at mange normalvektige, spesielt kvinner, ofte slanker seg selv om de ikke trenger det, mens mange sykelig overvektige mennesker ikke anerkjenner at de må ned i vekt.
Jojoslankerne fungerte dårligere i rollene sine, var oftere mildt deprimerte, og slet oftere med angst.

Av Kathrine Gundersen

Gå ned i vekt på den sunne måten!

Med Vektklubb får du et personlig vektprogram, kaloridagbok for mat og trening, kaloriberegnede oppskrifter og artikler som motiverer til en sunn livsstil.

Du kan nå betale med

*Medlemskapet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp.

  • strex
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her