Liv Una veier nå det samme som på gymnaset: Halverte vekten fra hundre til femti kilo

Elisabeth Stigum
Publisert: 2014-06-02 13:19

- De som tror fedmeoperasjon er en enkel løsning, må tro om igjen. Man må også rydde mellom ørene.<br />

Liv Una Førde (47) som jobber i barnehage og studerer deltid for å bli førskolelærer, har sendt sin historie til Vektklubbs redaksjon, og vi har fått lov til å dele den til inspirasjon for andre.

«Jeg har brukt Vektklubb som støtte før og etter en gastric bypass operasjon. I løpet av cirka to år har jeg gått ned fra 99 til 49 kilo. Altså et vekttap på 50 kilo. Jeg er egentlig en liten dame på 149 cm på strømpelesten så jeg har nesten halvert vekten min.

Det har vært en lang reise, men med under 24 i BMI har jeg nådd normalvekt og har tenkt å holde meg der. Jeg har ved hjelp av Vektklubb klart å gå ned tyve kilo før operasjon og 30 kilo etter september da jeg ble operert.

Det kjedeligste var de første tyve kiloene som måtte vekk på den gamle måten, med rydding av skap for godteri og kjeks og oppgjør med inngrodde vaner. Den vanskeligste delen var å rydde mellom ørene. Det har tatt tid.

Fedmeoperasjon ingen «quick fix». Det er ikke bare å «sprette meg opp, fiks meg og så kommer livet på rett kjøl. Og når jeg blir slank da skal jeg trene…»

Har møtt flere som håper på dette, dessverre, og de kommer til å bli veldig skuffet. Aker sykehus der jeg ble operert, tilbyr forkurs på førti timer og kurs i forkant av operasjonen. Det er en stor forskjell i forhold de fleste private løsninger som har et par timers infomøte eller kurs. Den store jobbingen med slanking har for meg vært nettopp mellom ørene. Jeg tror mye av jobben i å endre retning består av finne ut av egne vaner, holdninger og finne frem til realistiske løsninger som fungerer for deg.

Operasjon er en ganske stor risiko og kan ikke reverseres. Selv brukte jeg lang tid på å ta avgjørelsen, og i mellomtiden jobbet jeg med meg selv og satte små mål i hverdagen. Litt kjedelige mål som for eksempel: «Jeg skal ikke kjøpe kaffe på bensinstasjonen for da kjøper jeg bolle også». Eller å jobbe med å innrømme at hvis jeg handlet billig godteri i Sverige for å ha til senere, så endte jeg opp med å spise alt sammen. Så da ble målet endret til at jeg skulle ha en fast godteriskål på lørdag som familien skulle dele, og ikke kjøpe mer enn den rommet slik at lørdagen bare varte en dag.

Nesten ingen la merke til de tyve første kiloene, men jeg så det på klærne og helsen. De neste 25 kiloene har folk lagt merke til.

Helsen var den store motivasjonen for å gjøre dette. Jeg har en revmatisk sykdom som heter lupus og står i fare for å få blodpropp. I tillegg har jeg astma, en vanskelig diabetes og store problemer med ledd på grunn av et genetisk syndrom (EDS). Medisinene bare balet på seg og etter en tur med blålys inn til sykehus med mistanke om blodpropp, sto det klart at denne gangen måtte jeg få ut fingeren å gjøre noe. Jeg søkte hjelp på Aker Sykehus overvektsklinikk, og i mellomtiden har jeg brukt Vektklubb aktivt. Nå er situasjonen at jeg er tilbake til vekten jeg hadde på gymnaset i en alder av 46 år. Medisinbruken er på et minimum, og jeg klarer meg uten insulin hvis jeg følger kostrådene jeg får.

Helsen er veldig bra og jeg har kastet fire av syv medisiner. Pusten og kondisen har fått et boost og jeg bruker minimalt med astmamedisiner, i stedet padler jeg meg frisk og gleder meg til mange fine turer i sommer. Leddene er fortsatt vanskelige, men jeg har større sjanse for å klare meg uten rullestol nå som de bærer mindre.

Jeg har ikke verdens beste bein, og til tross for kroniske sykdommer som gjør noen aktiviteter vanskelig, men det skal ikke, og har ikke, hindret meg i å være aktiv. Jeg har vært opptatt av å se hva som er mulig for meg, og vannaktiviteter er løsningen jeg velger oftest. Ellers prøver jeg å gjøre ting jeg synes er morsomme å padle, ri, sykle og mye mer.

Det sier at effekten av fedmeoperasjonen har en varighet på cirka to år. Det betyr at den hjelper meg ned, men hvis jeg ikke endrer livstil vil jeg legge sakte på meg igjen og da vil mye være forgjeves. Derfor er det kjempeviktig å ha et bevisst forhold til valget, for skuffende nok må du tenke på kost og trening resten av livet også med operasjon. Dessuten innebærer det at du må spise vitaminer og mineraltilskudd resten av livet og at du ikke kan bruke enkelte medisiner som for eksempel NDSAIDs og lignende (betennelsesdempende og smertestillende) på grunn av den lille magesekken.

Med meg har det gått bra og jeg har fått en stor helsegevinst. Det ville jeg også fått med gamle metoden, men det som var avgjørende for meg var at jeg trengte hjelp fort, siden jeg ble raskt sykere som stor. Jeg fryktet rett og slett å gå på en smell jeg ikke ville overleve eller bli skadet for livet av. Jeg var en glad dame og hadde et aktivt liv som stor også, men hadde altså en skikkelig råtten helse som tvang frem en avgjørelse.

Jeg har brukt Vektklubb for å få et bevisst forhold til å se hva jeg spiser og en mulighet til å ha kontroll på kalorimengden. Jeg får tips og oversikt over trening - alt på et sted. Jeg har brukt den som inspirasjon og et sted til å hente kunnskap og ideer. Vektklubb har hjulpet meg å ha oversikt og å holde meg innenfor planen jeg har lagt for meg selv dette året.

Jeg har valgt å være åpen i vennekretsen og det har resultert i at jeg får flere henvendelser og mange brev fra folk som sliter med overvekt selv. Jeg håper min historie kan være til inspirasjon for andre.»

Vennlig hilsen Liv Una Førde (47), Frogn

I Vektklubb.no får du hjelp til å balansere energiinntak og energiforbruk, slik at du kan lykkes med vektreduksjon og å holde vekten stabil etter vektnedgangen.

Sniktitt på Vektklubb.no og bli medlem her.

Les også:

Siv Tone krympet 43 kilo

Anniken var for tykk for forsikring

Emmanuel hadde et ekstremt kosthold

Gå ned i vekt på den sunne måten!

Med Vektklubb får du et personlig vektprogram, kaloridagbok for mat og trening, kaloriberegnede oppskrifter og artikler som motiverer til en sunn livsstil.

Du kan nå betale med

*Medlemskapet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp.

  • strex
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her