Her er en skive nistebrød delt i to og toppet med krepsesalat og ost med paprika.

Matspaneren tester: Hatting nistebrød

Publisert: 2020-11-03 15:16

Det nye nistebrødet ligner forvekslingsvis på polarbrød, men er grovere og uten tilsatt sukker. Er det automatisk sunnere? Vektklubbs matspaner har lagt nistebrød fra Hatting under lupen.

Her i huset går det periodevis en del polarbrød. De inneholder noe tilsatt sukker, så jeg ble nysgjerrig da jeg så at Hatting har kommet med en lignende brødvariant uten tilsatt sukker. I likhet med polarbrød er også nistebrødet fryst etter steking. Der polarbrød blir tatt ut av frysen og plassert i butikkhyllene finner du Hatting grove nistebrød i frysedisken.

Tidligere testet: Hatting grønnsakstykker

Innhold:

Hatting grove nistebrød inneholder først og fremst fullkornshvetemel (45 prosent) og havregryn (13 prosent). I tillegg er det inulin (fiber fra sikorirot), hvetegluten, rapsolje, gjær, bakehjelpemiddel med emulgator og melbehandlingsmiddel, tørket surdeig, salt, hornsalt, maltet hvetemel og melbehandlingsmiddel. En del ingredienser der som du ikke har på ditt eget kjøkken altså.

TI I POSEN: En pose grove nistebrød inneholder 10 stykk nistebrød, totalt 400 gram. Du finner de i frysedisken.

Hva smaker det?

Har du smakt polarbrød? Hatting grove nistebrød minner om polarbrød og de er jo litt forskjellig fra vanlig grovt brød. De er mykere i konsistensen og så har de en «bismak» som jeg synes det er litt vanskelig å sette fingeren på, men det er mulig det kommer fra hjortetakksaltet (hornsalt).

Lag selv: Enkle og raske proteinrundstykker

Polarbrød har mange tilhengere, deriblant den ene av mine tre døtre som helst ikke spiser annet brød enn polarbrød. Hatting grove nistebrød derimot, ble ikke en udelt suksess. Ungene synes de «vanlige» polarbrødene (vi bruker oftest havrevarianten) er bedre. Selv synes jeg Hatting sine grove nistebrød oppleves som grovere i konsistensen, litt mindre søte og med litt mer tyggemotstand enn vanlige polarbrød. Men med den samme «polarbrødsmaken» som altså er litt udefinerbar, og som mange liker, men som jeg ikke er overbegeistret for egentlig.

Det firkantede nistebrødet er grovere enn de groveste polarbrødene og inneholder naturlig nok mer fiber.

Hvor sunt er det?

En utfordring med både Hattings nistebrød og andre lignende polarbrødvarianter er den lange ingredienslisten med mange ingredienser som du ikke finner i ditt eget kjøkken. Dette er altså ultraprosessert mat, og det er ikke det vi bør spise aller mest av egentlig. Det vil være sunnere å bake sine egne polarbrød eller brød. Men når vi ikke har tid til det, så kan jo Hattings nistebrød være et greit alternativ.

Hatting grove nistebrød har en fullskravert brødsirkel og har 92 prosent grovt mel og havregryn og er sånn sett et bra hverdagsbrød. De er både grove og uten tilsatt sukker, og er derfor kanskje et smartere valg enn de tradisjonelle polarbrødene som inneholder litt tilsatt sukker. Hatting grove nistebrød inneholder imidlertid mer salt enn Polarbrød (havre), men også mer kostfiber. Sånn sett er det litt vanskelig å utrope en vinner, om jeg skulle gjort det.

Saltverstinger: Slik spiser du mindre salt

En fordel med Hattings nistebrød er at de er fryste, men ferdig stekte. Da er det lett å ta ut det antall skiver du trenger. De tiner så raskt at de kan redde frokosten om du kommer på at du er tom for brød før du går i dusjen. Og du kan også smøre de mens de er frosne og putte de rett i nistepakken.

NB! Hatting grove nistebrød er tilsatt inulin (sikorifiber). Dette er et høy FODMAP fiber som kan gi litt mageplager hos personer med ømfintlig mage eller irritabel tarm.

En skive veier 40 gram.

Næringsinnhold per 100 gram brød:

Energi: 271 kcal
Fett: 6,6 gram hvorav 0,6 gram mettet fett
Karbohydrat: 37 gram hvorav 2 gram sukkerarter
Protein: 12 gram
Kostfiber: 7,9 gram
Salt: 0,9 gram

En skive á 40 gram gir omtrent 108 kcal.

Sammenlignet med lignende mykt brød

Næringsinnhold per 100 gram, sortert fra høyeste kaloriinnhold til lavest. Kaloriinnhold sier ikke nødvendigvis noe om hvilket brød som er sunnest. For at et brød skal få merket Nøkkelhull må det (per 100 gram) ha minst 6 gram kostfiber, ikke mer enn 7 gram fett, ikke mer enn 9 gram tilsatt sukkerarter og mindre enn 1 gram salt.

  • Polarbrød hvete (0% fullkorn): 290 kcal, 6,4 g fett hvorav 0,8 g mettet fett, 48 g karbohydrat hvorav 5,4 g sukkerarter, 8,3 g protein, 3,1 g kostfiber og 0,63 g salt.
    En skive á 37,5 gir omtrent 109 kcal.
  • Polarbrød flerkorn havre (81% fullkorn): 280 kcal, 7 g fett hvorav 1 g mettet fett, 40 g karbohydrat hvorav 4,7 g sukkerarter, 10 g protein, 6,8 g kostfiber og 0,7 g salt.
    En skive á 37,5 gram gir omtrent 105 kcal.
  • Polarbrød havre (59% fullkorn): 260 kcal, 4 gram fett hvorav 0,9 gram mettet fett, 42 gram karbohydrater hvorav 4,8 gram sukkerarter, 11 gram protein, 4,8 gram kostfiber og 0,6 gram salt.
    En skive á 37,5 gram gir omtrent 97,5 kcal.
  • Polarbrød fullkorn (67% fullkorn): 260 kcal, 3,6 g fett hvorav 0,8 g mettet fett, 45 g karbohydrat hvorav 8,3 g sukkerarter, 8,6 g protein, 6,7 g fiber og 0,93 g salt.
    En skive á 37,5 gram gir omtrent 97,5 kcal.
  • Bakehuset myk og rund hvete (10% fullkorn): 258 kcal, 2,9 g fett hvorav 0,5 g mettet fett, 47,2 g karbohydrat hvorav 6,7 g sukkerarter, 8,4 g protein, 4,5 g kostfiber og 0,6 g salt.
    En skive á 35 g gir omtrent 90,3 kcal.
  • Bakehuset myk og rund fullkorn (62% fullkorn): 253 kcal, 4,4 g fett hvorav 0,6 g mettet fett, 41,3 g karbohydrat hvorav 7,8 g sukkerarter, 8,9 g portein, 6,4 g kostfiber og 0,9 g salt.
    En skive á 37,5 gram gir omtrent 95 kcal.
  • Bakehuset myk og rund havre (56% fullkorn): 245 kcal, 3,7 gram fett hvorav 0,6 gram mettet fett, 39,9 gram karbohydrat hvorav 5,9 gram sukkerarter, 10,4 gram protein, 5,5 gram kostfiber og 0,5 gram salt.
    En skive á 35 gram gir omtrent 85,7 kcal.

Sammenlignet med brød

  • Ekstra grovt brød(100% fullkorn): 246 kcal, 3,7 g fett hvorav 0,5 g mettet fett, 36,2 g karbohydrat hvorav 1,2 g sukkerarter, 12,5 g protein, 8,5 g kostfiber og 0,8 g salt.
    En skive á 35 g gir 86 kcal.
  • Grov kneipp (50% fullkorn): 240 kcal, 3 g fett hvorav 0,4 g mettet fett, 41 g karbohydrat hvorav 1 g sukkerarter, 8,5 g protein, 5,2 g kostfiber og 0,97 g salt.
    En skive á 35 g gir 84 kcal.
  • Loff (0% fullkorn): 260 kcal, 4,5 g fett hvorav 0,5 g mettet fett, 45 g karbohydrat hvorav 1 g sukkerarter, 9 g protein, 2,5 g kostfiber og 1,1 g salt.
    En skive á 35 g gir 91 kcal.

Dersom du har tips til matvarer @matspaneren kan legge under lupen så send gjerne mail til redaksjonen eller tagg #matspaneren på Instagram.

Gå ned i vekt på den sunne måten!

Med Vektklubb får du et personlig vektprogram, kaloridagbok for mat og trening, kaloriberegnede oppskrifter og artikler som motiverer til en sunn livsstil.

Du kan nå betale med

*Medlemskapet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp.

  • strex
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her