Matspaneren: Derfor bør du velge grove rundstykker med fiber og fullkorn
Matspaneren tester grove rundstykker fra Hatting med havre og bygg, og forklarer hvorfor du bør velge grove kornprodukter fremfor fine.
Det nye nistebrødet ligner forvekslingsvis på polarbrød, men er grovere og uten tilsatt sukker. Er det automatisk sunnere? Vektklubbs matspaner har lagt nistebrød fra Hatting under lupen.
Her i huset går det periodevis en del polarbrød. De inneholder noe tilsatt sukker, så jeg ble nysgjerrig da jeg så at Hatting har kommet med en lignende brødvariant uten tilsatt sukker. I likhet med polarbrød er også nistebrødet fryst etter steking. Der polarbrød blir tatt ut av frysen og plassert i butikkhyllene finner du Hatting grove nistebrød i frysedisken.
Tidligere testet: Hatting grønnsakstykker
Hatting grove nistebrød inneholder først og fremst fullkornshvetemel (45 prosent) og havregryn (13 prosent). I tillegg er det inulin (fiber fra sikorirot), hvetegluten, rapsolje, gjær, bakehjelpemiddel med emulgator og melbehandlingsmiddel, tørket surdeig, salt, hornsalt, maltet hvetemel og melbehandlingsmiddel. En del ingredienser der som du ikke har på ditt eget kjøkken altså.
Har du smakt polarbrød? Hatting grove nistebrød minner om polarbrød og de er jo litt forskjellig fra vanlig grovt brød. De er mykere i konsistensen og så har de en «bismak» som jeg synes det er litt vanskelig å sette fingeren på, men det er mulig det kommer fra hjortetakksaltet (hornsalt).
Lag selv: Enkle og raske proteinrundstykker
Polarbrød har mange tilhengere, deriblant den ene av mine tre døtre som helst ikke spiser annet brød enn polarbrød. Hatting grove nistebrød derimot, ble ikke en udelt suksess. Ungene synes de «vanlige» polarbrødene (vi bruker oftest havrevarianten) er bedre. Selv synes jeg Hatting sine grove nistebrød oppleves som grovere i konsistensen, litt mindre søte og med litt mer tyggemotstand enn vanlige polarbrød. Men med den samme «polarbrødsmaken» som altså er litt udefinerbar, og som mange liker, men som jeg ikke er overbegeistret for egentlig.
En utfordring med både Hattings nistebrød og andre lignende polarbrødvarianter er den lange ingredienslisten med mange ingredienser som du ikke finner i ditt eget kjøkken. Dette er altså ultraprosessert mat, og det er ikke det vi bør spise aller mest av egentlig. Det vil være sunnere å bake sine egne polarbrød eller brød. Men når vi ikke har tid til det, så kan jo Hattings nistebrød være et greit alternativ.
Hatting grove nistebrød har en fullskravert brødsirkel og har 92 prosent grovt mel og havregryn og er sånn sett et bra hverdagsbrød. De er både grove og uten tilsatt sukker, og er derfor kanskje et smartere valg enn de tradisjonelle polarbrødene som inneholder litt tilsatt sukker. Hatting grove nistebrød inneholder imidlertid mer salt enn Polarbrød (havre), men også mer kostfiber. Sånn sett er det litt vanskelig å utrope en vinner, om jeg skulle gjort det.
Saltverstinger: Slik spiser du mindre salt
En fordel med Hattings nistebrød er at de er fryste, men ferdig stekte. Da er det lett å ta ut det antall skiver du trenger. De tiner så raskt at de kan redde frokosten om du kommer på at du er tom for brød før du går i dusjen. Og du kan også smøre de mens de er frosne og putte de rett i nistepakken.
NB! Hatting grove nistebrød er tilsatt inulin (sikorifiber). Dette er et høy FODMAP fiber som kan gi litt mageplager hos personer med ømfintlig mage eller irritabel tarm.
Energi: 271 kcal
Fett: 6,6 gram hvorav 0,6 gram mettet fett
Karbohydrat: 37 gram hvorav 2 gram sukkerarter
Protein: 12 gram
Kostfiber: 7,9 gram
Salt: 0,9 gram
En skive á 40 gram gir omtrent 108 kcal.
Næringsinnhold per 100 gram, sortert fra høyeste kaloriinnhold til lavest. Kaloriinnhold sier ikke nødvendigvis noe om hvilket brød som er sunnest. For at et brød skal få merket Nøkkelhull må det (per 100 gram) ha minst 6 gram kostfiber, ikke mer enn 7 gram fett, ikke mer enn 9 gram tilsatt sukkerarter og mindre enn 1 gram salt.
Dersom du har tips til matvarer @matspaneren kan legge under lupen så send gjerne mail til redaksjonen eller tagg #matspaneren på Instagram.
Med Vektklubb får du et personlig vektprogram, kaloridagbok for mat og trening, kaloriberegnede oppskrifter og artikler som motiverer til en sunn livsstil.
Du kan nå betale med
*Medlemskapet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp.
Matspaneren tester grove rundstykker fra Hatting med havre og bygg, og forklarer hvorfor du bør velge grove kornprodukter fremfor fine.
Hatting er den eneste som har en grov variant av den populære hvitløksbagetten. Er den et bedre valg enn de andre? Vektklubbs matspaner har tatt en nærmere titt.
– Disse grove vaflene var overraskende gode og lettvinte, sier Vektklubbs matspaner om den nye vaffelmiksen som er laget av svarthavre og består av 100 prosent fullkorn.
Kraftig bearbeidet og minner om smaksløs ostepop. De nye frokostkulene fra Synnøve imponerer ikke Vektklubbs matspaner.
Om du ikke kan eller vil drikke vanlig melk er havredrikken Gryr et spesielt godt alternativ. Det er også et bærekraftig valg.
For å få spist mer grønnsaker i en travel hverdag kan frossengrønnsaker være en venn i tidsnøden. Hvordan smaker de to nye siderettene fra Findus og er konsistensen overbevisende? Vektklubbs matspaner har stekt, smakt og vurdert.