Min sunne hverdag: Tine Sundfør
Ernæringsfysiologen lever etter mantraet sunnhet og nytelse kan kombineres. Dette er hennes beste tips til en sunnere hverdag.
Vil du bake noe sunt og godt som ikke tar for lang tid er grove scones noe for deg!
Det er lite som slår duften av ferst bakst, og når det attpåtil er sunt og fullt av næringsstoffer er det bare å gjøre som klinisk ernæringsfysiolog Tine Sundfør; bak grove scones.
– Jeg er veldig glad i å bake og har min helt egen spesialoppskrift på verdens beste grove scones som jeg pleier å ha i fryseren. Disse sconesen baker jeg med grovt mel, yoghurt naturell blandet med hjemmelagede eplemos fra eplene i hagen, rosiner, biter av tørket aprikos og hasselnøtter. De er fantastisk gode og fantastisk mettende, fortalte Sundfør i Vektklubbs spalte Min sunne hverdag.
Oppskriften deler hun med Vektklubbs lesere, men forteller også at det ikke er nødvendig å følge denne slavisk. Dersom du ikke har hjemmelaget eplemos kan du kjøpe eple- og pæresyltetøy uten sukker, eller bruke overmodne bananer.
– Og bruk gjerne opp rester, oppfordrer Sundfør.
For eksempel kan lettrømmerester fra fredagstacoen erstatte yoghurt, eller du kan bruke andre typer nøtter, tørket frukt eller meltyper.
Til 10–12 stk. trenger du:
6 dl sammalt hvete, fin
2 dl havregryn
4 ts bakepulver
2 ts malt kanel
1 liten klype salt
1 dl rosiner
10–12 tørkede aprikos, klippes i biter
250 g hasselnøttkjerner
3 dl yoghurt naturell
3 dl eplemos (evt. sukkerfritt syltetøy)
1 dl melk
2 ss rapsolje
Slik gjør du det:
Bland sammen alle de tørre ingrediensene i en bolle.
Bland sammen yoghurt, eplemos, melk og rapsolje i en annen bolle og hell det over det tørre og bland godt.
Bruk en sleiv og fordel deigen i 10–12 like store «klumper». Sconesene steks på 220 grader i cirkca 12–15 minutter eller til de er gylne.
Dersom oppskriften gir 12 scones vil en stykk inneholde cirka 400 kcal. Kaloriinnholdet kan senkes ved å justere litt ned på mengden nøtter. Nøtter er energirike og full av nyttige næringsstoffer, og vil derfor bidra til god metthetsfølelse. Disse sconesene vil også være 100 prosent fullkorn og fulle av fiber som også gir langvarig metthet.
Matspaneren har testet: Protein- og fibermel
Du kan nå betale med
*Medlemskapet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp.
Ernæringsfysiologen lever etter mantraet sunnhet og nytelse kan kombineres. Dette er hennes beste tips til en sunnere hverdag.
Er du lei salat og brødskiver til lunsj? Prøv disse smakfulle lunsjalternativene som holder deg mett lenger.
Har du noen bær til overs, kan du bake dem inn i deilige muffins. Denne oppskriften inneholder yoghurt og grovt mel som gjør muffinsene saftige og sunnere.
Slik kan du kose deg med sjokolade uten å gå opp i vekt.
Om du ønsker søt, men sukkerfri, bakst er disse skolebollene noe for deg.
Smakfulle energibarer som passer både på tur og som mellommåltid i hverdagen.