Matspaneren: Magerost med soltørket tomat og basilikum
Et sunt påleggsalternativ for deg som vil begrense kalori- og fettinnhold i kosten.<br /></p><p>
De fleste av dere kjenner nok Philadelphia osten godt allerede. Tidligere hadde lightvariantene 16 prosent fett, men nå er de nede i så pass lite som 11 til 12 prosent fett, noe som slett ikke er verst for en ost med såpass mye smak.
Den velkjente smøreosten Philadelphia som i nyeste utgave av lightvarianten nå inneholder kun 11 prosent fett, har nå kommet med tomat- og pestosmak. Blomkvist har målt opp påleggsmengden til 15 gram på knekkebrødet.
Foto: Eli Anne Myrvoll Blomkvist
Philadelphia light finnes i flere smaksvarianter, jeg har testet den nye med tomat og pesto, en spennende variant med kun 11 prosent fett.
Philadelphia ble produsert for første gang i New York, USA, i 1880. Det nye produktet ble oppkalt etter byen Philadelphia, som allerede den gang var kjent for å produsere meierivarer av høy kvalitet. I 1928 kjøpte Kraft Foods varemerket Philadelphia og begynte produksjon og markedsføring av det som i dag er verdens mest solgte fersk ost. Philadelphia finnes i dag fra Australia i øst til Canada i vest.
Philadelphia har en ren, mild og frisk smak og en kremaktig konsistens. Jeg har allerede brukt gressløkvarianten en del som fyll til lefseruller med røkelaks. Denne nye varianten med smak av tomat og pesto er god til knekkebrød og brød, men kan også brukes som en smakfull dip til staver av gulrøtter og selleri.
På pakningens forside står det at 1 porsjon på 30 gram gir 45 kcal. Til et knekkebrød er det nok med halve porsjonen (illustrert med bilde), altså 15 gram, som gir bare 22 kcal. Jeg kan absolutt anbefale philadelphia light som et magert og smaksrikt pålegg til hverdagslunsjen.
Pris: cirka 28 kroner for en boks på 200 gram.
Næringsinnhold per 100 gram vare: 155 kcal, 8,1 gram protein, 4,8 gram karbohydrat og 11 gram fett.
Sammenlign med andre smøreoster, per 100 gram vare:
- Philadelphia original: 249 kcal, 5,9 gram protein, 3,2 gram karbohydrat og 24 gram fett.
- Tine Kremost urter: 288 kcal, 6 gram protein, 3 gram karbohydrat og 28 gram fett.
- Kavli smøreost skinke: 220 kcal, 15 gram protein, 0 gram karbohydrat og 18 gram fett.
- Kavli smøreost karveost: 170 kcal, 17 gram protein, 0 gram karbohydrat og 11 gram fett.
- Kavli smøreost mager: 135 kcal, 18 gram protein, 0 gram karbohydrat og 7 gram fett.
Les om andre pålegg matspaneren har testet her:
Lett gulost fra Synnøve Finden
Av klinisk ernæringsfysiolog Eli Anne Myrvoll Blomkvist
Med Vektklubb får du et personlig vektprogram, kaloridagbok for mat og trening, kaloriberegnede oppskrifter og artikler som motiverer til en sunn livsstil.
Du kan nå betale med
*Medlemskapet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp.
Et sunt påleggsalternativ for deg som vil begrense kalori- og fettinnhold i kosten.<br /></p><p>
Osten inneholder lite fett og kalorier, men mye salt. Klemmeost er også mer bearbeidet enn vanlig ost, og er derfor ikke blant de sunneste påleggene.
Tubeost, eller smelteost, er et populært pålegg som stadig kommer i nye smaksvarianter. Det er på tide å se litt nærmere på hva dette egentlig er.
Klinisk ernæringsfysiolog Eli Anne Myrvoll Blomkvist konkluderer med at lettvarianten smaker omtrent som originalen, men selv om det er mindre fett i den lettere posen får du ikke så mange færre kilokalorier.
Mindre tilsatt sukker i «sjokoladeost» fremfor tradisjonelle sjokoladepålegg, men begge typene inneholder mer enn dobbelt så mye mettet fett og salt som Nugatti.
Selv om fettet er av det sunne slaget kan pesto være en kaloribombe!<br />