Cipralex er et legemiddel som brukes ved behandling av depresjon og angstlidelser. Det virker på seretoninsystemet i hjernen ved å øke serotoninnivået.

Cipralex og vektøkning

Publisert: 2007-02-19 17:10

Er det vanlig å gå opp i vekt når man tar medisinen Cipralex? Vektklubb-lege svarer:

Spørsmål fra medlem:

Jeg fikk en aha-opplevelse da jeg leste et tidligere innsendt spørsmål hvor det ble bekreftet at Cipralex gir vektøking. Etter at jeg begynte på medisinen i mai i fjor har jeg gått opp 10 kilo og jeg orker nesten ingenting. Ifølge legen min så var det depresjonen og ikke tablettene som gjorde dette. Jeg syntes det var rart siden tablettene jo skal dempe depresjon.

Spørsmålet mitt er som følger; er det håpløst å prøve å gå ned i vekt når man går på disse tablettene? Bør jeg bytte tabletter? Finnes det merker som man garantert ikke går opp i vekt av? Jeg vet jeg bør spørre legen om dette, men jeg har vært så mye hos ham i det siste, at jeg er redd han er lei meg.

Men noe må gjøres, for jeg blir ikke akkurat mindre deprimert av at jeg vokser ut av alle klærne mine! Kjip situasjon å være i!

Takk for et fint opplegg og masse god motivasjon!

Mvh Anne-Line

Svar fra Vektklubb-ekspert:

Hei Anne-Line

Jeg kan for det første ikke tenke meg at legen din blir lei deg. Det er faktisk pasientene vi lever av, så det ville være kjipt hvis vi ikke kunne snakke med dere! Men vi leger har jo litt ulike oppfatninger.

Cipralex gir helt klart vektøkning og er vel en av de tablettene der dette problemet er størst. Depresjonen i seg selv gjør det jo ikke særlig bedre i og med at man gjerne kan bli apatisk og stillesittende.

Men ja, det finnes andre merker som gir mindre bivirkninger, men da kanskje også litt mindre effekt. Det kan man imidlertid gjøre noe med ved å øke dosen.

Zoloft er en utmerket medisin som sjelden gir vektøkning, men den kan gjøre det. Man må på en måte prøve ut litt ulike medisiner, for å finne en man kan leve med.

Vennlig hilsen
Lege Ina Wille

Annonse

Gå ned i vekt på den sunne måten!

Med Vektklubb får du et personlig vektprogram, kaloridagbok for mat og trening, kaloriberegnede oppskrifter og artikler som motiverer til en sunn livsstil.

Du kan nå betale med

*Samtlige medlemskap fortsetter å løpe etter valgt innmeldingsperiode. Medlemskapet løper inntil du selv sier det opp.

  • strex

Flere artikler

Mye soving pga medisiner går ut over treningen

Mye soving pga medisiner går ut over treningen

Jeg er 21 år og har hatt en depresjon i litt over ett år. Jeg har gått på antidepressiva i et halvt år, og står nå på 15 mg Cipralex daglig. Jeg har fått den bivirkningen at jeg er usedvanlig sliten og trøtt. Jeg kan sove i 12 timer i strekk, og dette går utover treningen. Jeg lurte på om det var noe man kunne ta for å få mer energi. Dette går ikke bare utover slankingen, men også studier og lesing. <br /><br />Har prøvd å trappe ned på dosen til 10 mg, men da fikk jeg tilbake angstanfall og følelsen av mer nedstemthet. Trenger noe som kan motvirke disse bivirkningene. Har fått høre av psykiateren min at jeg burde stå på dette en god stund, muligens opp til flere år slik at jeg skal kunne komme gjennom terapi og for at jeg skal fungere i hverdagen. Uten Cipralex klarer jeg ikke stå opp av sengen. <br />Mvh Line

Overvektig og deprimert

Overvektig og deprimert

Jeg er 24 år, og har med årene blitt kraftig overvektig. Parallelt har jeg også utviklet depresjon, med tendensen til lett sosial angst. Ser jo lett at disse to faktorene henger sammen. Jeg er deprimert fordi jeg er overvektig, og når jeg er deprimert trøstespiser jeg.<br /><br />Har tidligere gått på Fluoxetin, som jeg ikke la på meg av, og hadde rimelig god effekt av. Men har ikke gått ned underveis, og sluttet kanskje for tidlig. Fluoxetin ble sist seponert mai 2006. Høsten 2006 begynte jeg på Reductil, og hadde god effekt av den. Problemet er bare at jeg er på god vei nedover, depresjonsmessig. Så i følge både henholdsvis fastlege og psykiaterpappa, er det litt opp til meg å føle på hva jeg skal prioritere. Vekten kan ikke ignoreres, men samtidig er det veldig lite ønskelig å bli skikkelig deprimert igjen. Noen råd?<br /><br />Nå har jeg akkurat blitt medlem her, og satser stort på opplegget, men ser at jeg godt kunne hatt hjelp av Reductil men samtidig er det ikke sikkert at verken Vektklubb eller Reductil vil hjelpe på vekten hvis jeg blir skikkelig deprimert.<br /><br />Jeg synes jo dette er en trist situasjon å være i. På gode dager ser jeg jo at det er helt tragisk at en ung, studerende kvinne med toppkarakterer og alt til rette skal ha det sånn, både psykisk og vektmessig.<br /><br />Fra anonym

Psykisk stress innvirkning vekttempo?

Psykisk stress innvirkning vekttempo?

Jeg har slitt en del med depresjoner, stress og angst. Dermed fikk jeg Cipralex, men det gjorde at jeg ble verre og gikk opp 15 kilo. Jeg vil gjerne bli kvitt disse kiloene igjen men sliter veldig. Jeg har fått Reductil av legen, og er i mine fem uker her på Vektklubb.no, men likevel har jeg bare gått ned 1,6 kilo. Depresjonene er bedre men det psykiske stresset henger igjen. Kan dette ha innvirkning på at jeg ikke går ned fortere? Hva kan jeg gjøre for å gå ned mer?<br /><br />Hilsen fra Monica

Vektklubb er en tjeneste eid av VG
Ansv. redaktør og adm. direktør: Gard Steiro
Nyhetsredaktør: Tora Bakke Håndlykken
Utviklingsredaktør: Øyvind Brenne
Redaktør Feature/VG+: Jane Throndsen
Politisk redaktør: Hanne Skartveit
Her finner du #vgvektklubb
Ansvarlig journalist: Elisabeth Stigum
Kopiering av materiale fra VG og Vektklubb for bruk annet sted er ikke tillatt uten avtale.
© 2022 Verdens Gang AS
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her