Stine slanket seg til fedme - så droppet hun diettene
Ned i vekt og så opp igjen. Jojo-slankingen tok nesten knekken på Stine Sandum Mondal (43).
To eneggede, britiske legebrødre satte seg selv på hver sin ekstreme diett for å finne ut hva som virket best.
Hva er verst - fett eller sukker? Legebrødrene ble begge overrasket.
Broren som proppet i seg fett og pølser, men null sukker, gikk mest ned i vekt, men mistet også størst muskelmasse, ble tregere i oppfattelsen og i bevegelsene. Lav-fett-tvillingen som proppet i seg karbohydrater og sukker, gruset ham i alle kondisjonstestene, og gjorde det tre ganger bedre enn ham på mentale tester.
– Resultatene ville kanskje vært annerledes om forsøkspersonene var kvinner, eller fra for eksempel Karibia eller Afrika. Vårt forsøk representerer bare hvite menn i trettiårene, og varte bare i en måned, men funnene er likevel interessante, sier Chris van Tulleken (35) til VG.
I Storbritannia, som i Norge, har det lenge pågått en debatt om hva slags slanke-diett som er best: Å kutte ut sukker og karbohydrater, eller å kutte ut fett? De to motpolene krangler høylytt.
Lavkarbo-entusiastene hevder at det er sukker og hvetemel, altså mat som øker insulinnivået i blodet, som gjør befolkningen tung og diabetes-syk. Mens andre mener det er fettet i kosten som er hovedproblemet.
Et argument mange trekker frem, er genetikkens rolle: Kan det være slik at genene avgjør hvilken diett som virker best?
De to tvillingbrødrene har nøyaktig de samme genene. De er like høye, har omtrent samme vekt, og noenlunde lik form og livsstil. Og begge er utdannet leger ved Oxford, og har den samme, vitenskapelige forståelsen.
Ettersom de både genetisk og på andre måter er så like, syntes de selv at de var spesielt godt egnet til å prøve ut hver sin ekstrem-kur.
– Alex bor i USA, og reiser mye i jobben. Hans måltider er mer uregelmessige, og han er derfor litt tykkere enn meg. Min fettprosent da vi startet var 22 prosent, mens Alexanders var 25. Men ellers stilte vi nokså likt, forklarer Chris van Tulleken.
For normalvektige menn bør fettprosenten være mellom 18 og 24 prosent, ifølge American Council on Exercise.
Før jul i fjor spiste Chris omtrent ikke en dråpe fett, mens broren Alexander hev innpå bacon, pølser og annen fet kjøttmat i en ekstrem lavkarbo-kur. Underveis tok de både fysiske og psykiske tester, og mange blodprøver. Ingen av dem sultet seg den måneden forsøket varte.
– Men vi ble lei. Maten ble veldig kjedelig etter hvert, sier Christopher van Tulleken.
Han følte at han aldri ble skikkelig mett, og småspiste hele tiden mellom måltidene.
De to brødrene ble i måneden forsøkt pågikk, fotfulgt av BBC, som laget et eget dokumentarprogram om det unike forsøket. Programmet BBC Horizon, Fat vs Sugar, ble vist på britisk fjernsyn nylig.
De hadde ingen begrensninger på hvor mye mat de kunne spise, bare hva slags mat.
– Vi målte ikke kaloriene, den eneste regelen for mitt vedkommende var at jeg ikke kunne spise fett, mens Alexander ikke kunne spise mat som inneholdt sukker og karbohydrater. I praksis betyr det at han for eksempel kunne spise pølser, men ikke ketchup, og ikke frukt og grønnsaker, sier Chris.
Kroppen trenger litt fett for å fungere, så Chris kunne ikke kutte ut fettet helt, men spiste bare matvarer som inneholdt mindre enn to prosent fett. Han anslår at de fikk i seg i snitt mellom to og tre tusen kilokalorier pr. dag.
Det som overrasket brødrene mest, var hvordan det ensidige kostholdet påvirket både deres energinivå og mentale ytelse.
– Før forsøket tenkte Alex at han kanskje ville komme til å fortsette med lavkarbo etterpå. Men han oppdaget fort at han faktisk ble tregere i hodet av maten, og han følte seg aldri skikkelig opplagt. Han presterte dårligere på alle områder, og følte seg forferdelig, sier Chris van Tulleken.
I tillegg slet broren med forstoppelse, luftsmerter og metallisk, dårlig ånde som følge av lavkarbo-dietten.
Så fort forsøket var over, feiret tvillingene med mat som i forsøket hadde vært forbudt.
– Allerede etter ett måltid med karbohydrater merket broren min at han fikk mer energi og ble mer oppmerksom, sier Chris van Tulleken.
Men heller ikke hans ekstreme lavfett-kur er å anbefale, påpeker han.
– Ingen av oss klarte oss særlig bra. Ta bort karbohydrater fra maten, og du tar bort gleden. Og hva er pasta uten olivenolje?
– Det er ikke smart å fjerne et hovednæringsstoff, som karbohydrater, fett eller proteiner, fra kostholdet. Det er en grunn til at hverken norske, britiske eller amerikanske helsemyndigheter anbefaler en lav-glykemisk diett uten karbohydrater. Det er fordi vekten av vitenskapelige bevis tydelig viser at man trenger alle disse næringsstoffene for å kunne leve livet effektivt; for hjernens skyld, og for å kunne trene, sier van Tulleken.
En slankekur er knyttet til mer enn selve vekttapet, understreker van Tulleken.
– Du må kunne spise på en slik måte at du kan fungere i hverdagen, trene, og opprettholde ditt mentale nivå. Og det klarer du ikke uten hverken sukker eller fett. Det er den kjedelige konklusjonen.
Anti-sukker- og anti-fett-ekstremistene tar ikke feil, men har gått for langt, mener han.
– I store mengder er sukker svært skadelig, og i store mengder er fett svært skadelig. Men litt er ikke farlig. Det som ikke er bra, er blandingen av sukker og fett som du finner i ferdigmat. Denne maten er så fantastisk god, og derfor spiser vi for mye av den.
Men hvis du lager hjemmelagede varianter, er maten OK. For om du for eksempel bare spiser hjemmelaget is, vil du spise mye mindre av den, for du orker ikke å lage deg hjemmelaget is hele tiden, påpeker van Tulleken.
Professor i ernæringsvitenskap og overlege ved Lipidklinikken på Rikshospitalet, Kjetil Retterstøl, sier at tvillingbrødrenes forsøk er interessant og seriøst.
– Eneggede tvillingstudier er eksklusivt, og her er det gjort en rekke medisinske målinger underveis. Det er mye mer kunnskap å hente fra dette enn for eksempel fra filmen Supersize me, sier Retterstøl.
Flere studier viser at et ekstremt lavkarbo-kosthold kan gi redusert mental ytelse, forteller han.
– Dette er en rimelig godt dokumentert bivirkning hos noen. Det betyr naturligvis ikke at alle får det, noen føler seg også kvikkere, sier Retterstøl.
Flere studier knytter ekstrem lavkarbo-kosthold til dårligere humør, økt søvnighet og dårligere hukommelse, forteller han.
Kom i form på en sunn og naturlig måte. Sniktitt på Vektklubb her.
LES OGSÅ:
Nå får du 30 % rabatt på alle våre medlemskap. Med Vektklubb får du et personlig vektprogram, kaloridagbok for mat og trening, kaloriberegnede oppskrifter og ukentlige menyforslag utarbeidet av kliniske ernæringsfysiologer. I tillegg får du inspirerende artikler som motiverer til en sunn livsstil. Bli medlem i dag!
2dager
18 timer
50minutter
13 sekunder
Du kan nå betale med
*Samtlige medlemskap fortsetter å løpe til ordinær pris etter bindingsperioden. Ordinær pris for 3 md: 249 kr/ md, ordinær pris for 6 md: 199 kr/ md, ordinær pris for 12 md: 149 kr/ md. Medlemskapet løper inntil du selv sier det opp.
Ned i vekt og så opp igjen. Jojo-slankingen tok nesten knekken på Stine Sandum Mondal (43).
Er «sukkerfritt» bare en ny trenddiett eller forandrer den våre matvaner og vårt syn på de søte?
TV-profil Torodd Overåsberget (26) tok grep om livsstilen sammen med en venninne. Kostholdsekspert mener mange kan lære av kjendisråneren.
Forfatter, journalist og TV-kokk Nigella Lawson mener at folk har blitt for ekstreme med kostholdet. Norske ernæringfysiologer er delvis enige.
Både for lite fett og for mye fett kan gjøre at du ikke får den ønskede effekten av et lavkarbokosthold, skriver Vektklubbs kostholdsekspert.
Suppe-dietter, lavkarbo, detox-juice, raw-food, supermat... Begynner vi ikke å gå litt lei? Hva skjedde med et vanlig sunt og uanstrengt kosthold?