PROTEINDRIKK: Skyr kommer nå i flytende form. Den er lav på kalorier og høy på proteiner. Og selv om proteiner sjelden er mangelvare er drikken et enkelt og greit lite måltid i farta, synes matspaneren.
PROTEINDRIKK: Skyr kommer nå i flytende form. Den er lav på kalorier og høy på proteiner. Og selv om proteiner sjelden er mangelvare er drikken et enkelt og greit lite måltid i farta, synes matspaneren. Foto: Eli Anne Myrvoll Blomkvist

Matspaneren: Skyr proteindrikk- litt i overkant søt

Eli Anne Myrvoll, klinisk ernæringsfysiolog
Publisert: 2017-06-19 15:45

Skyr er egentlig en type proteinrik og mager ferskost med røtter på Island, som i løpet av de siste årene har kommet i mange varianter og fått mange tilhengere her til lands. Nå er også skyr kommet som en drikk. 

Ernæringsfysiolog Eli Anne Myrvoll Blomkvist FOTO: PETTER EMIL WIKØREN
Ernæringsfysiolog Eli Anne Myrvoll Blomkvist FOTO: PETTER EMIL WIKØREN

Innhold:

Skyr proteindrikk med bringebær består hovedsakelig av syrnet skummet melk. Den er tilsatt fem prosent bringebærjuice, i tillegg til blant annet stivelse, aroma og søtstoff. Drikken er laktoseredusert.

Skyr proteindrikk inneholder svært lite fett og relativt mye proteiner. Skyr proteindrikk er ikke tilsatt sukker, men har karbohydrater fra melken og bringebærjuicen. Drikken er tilsatt søtstoffet sukralose.

Vi har også testet: Kéfi fra Synnøve

Hva smaker det?

Skyr proteindrikk er en frisk drikkeyoghurtlignende drikk. Den er tynnere i konsistensen enn vanlig drikkeyoghurt. Drikken smaker friskt av bringebær, men den er nokså søt. Siden melken er laktoseredusert smaker den søtt i seg selv, og med tilsetning av bringebærjuice så er kanskje søtningsmiddelet overflødig?

Hvor sunt er det?

Slik du finner den i butikken. En kartong på 300 ml drikke.
Slik du finner den i butikken. En kartong på 300 ml drikke. Foto: Eli Anne Myrvoll Blomkvist

Skyr proteindrikk er så å si fettfri, uten tilsatt sukker og med et relativt høyt proteininnhold så drikken kan vel sies å være en sunn melkedrikk. I kategorien drikkeyoghurt og syrnet melk står den i en særstilling ved å ha såpass lavt kaloriinnhold og høyt proteininnhold. Teksten på kartongen retter seg mot folk som trener og fokuserer på proteininnholdet og opprettholdelse av muskelmasse. Nå behøver man ikke drikke eller spise skyr for å få i seg nok proteiner i kostholdet, et variert kosthold gir som oftest mer enn nok proteiner både til de som trener og de som ikke gjør det, men drikken er en enkel og grei løsning som et lite måltid i farta.

Test av Skyr mini: Unødvendig å prakke ekstra proteiner på barn

Næringsinnhold per 100 gram:

Energi: 42 kcal
Fett: 0,2 gram
Karbohydrat: 4 gram
Protein: 6 gram

En kartong á 300 gram gir 125 kcal og 18 gram protein.

Sammenlignet med lignende varer:

• Actimel skogsbær drikkeyoghurt: 75 kcal, 1,5 gram fett, 11,7 gram karbohydrat og 2,6 gram protein. En liten flaske á 100 gram gir 75 kcal og 2,6 gram protein.
• Biola syrnet melk med rødbet og eple: 49 kcal, 1,1 gram fett, 6,8 gram karbohydrat og 3 gram protein. Fåes kun på literskartong.
Kefi mango: 56 kcal, 0,9 gram fett, 9,1 gram karbohydrat og 3,2 gram protein. En flaske á 250 ml gir 140 kcal og 8 gram protein.
• Skummet kulturmelk: 33 kcal, 0,4 gram fett, 4,1 gram karbohydrat og 3,2 gram protein.

Følg @matspaneren på instagram!

I Vektklubb.no får du hjelp til å balansere energiinntak og energiforbruk, slik at du kan lykkes med vektreduksjon og å holde vekten stabil etter vektnedgangen.

Sjekk når du kan nå din idealvekt!

Andre matvarer vi har testet:

Matspaneren: Syrnet proteinrik melk

Matspaneren: Go' morgen müslibar

Matspaneren: Go' morgen müslibar

Matspaneren: Meatish kvernet deig fra Rema 1000

Gå ned i vekt på den sunne måten!

Med Vektklubb får du et personlig vektprogram, kaloridagbok for mat og trening, kaloriberegnede oppskrifter og artikler som motiverer til en sunn livsstil.

Du kan nå betale med

*Medlemskapet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp.

  • strex
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her