– Selv korte spaserturer kan bidra med mange helsefordeler, forteller treningsekspert i Vektklubb, Silje Bjørnstad.

Effektiv trening: Fem grep som øker forbrenningen på gåturen

Publisert: 2023-08-04 12:57

Bare ett av disse grepene kan skru opp forbrenningen og bedre formen din betraktelig.

Svært mange kan oppnå meget god treningseffekt kun ved å gå, så lenge du har riktig intensitet.

Og du trenger faktisk ikke løpe, sykle eller gjennomføre harde treningsøkter som gir deg blodsmak i munnen for å komme i bedre form. De siste årene har flere studier vist at å gå tur har positiv effekt på både den fysiske og mentale helsen.

Å gå tur er et enkelt grep for å øke aktivitetsnivået ditt og gåturer kan være starten på en bedre og sunnere livsstil. Du kan rett og slett gå deg i bedre form, og i tillegg kan gåturer være et viktig verktøy i forbindelse med vektreduksjon.

Her er de mest effektive metodene for å få skikkelig utbytte av gåturene dine:

Annonse

Bli medlem av Vektklubb

Personlig vektprogram, kaloridagbok og kaloriberegnede oppskrifter.

1. Øk tempo

Enten du går sakte eller fort, så vil det å gå uansett være bedre enn å ligge på sofaen. Allerede når du reiser deg opp fra stolen og begynner å gå rolig bortover, øker forbrenningen betraktelig sammenlignet med når du sitter stille. Jo høyere tempo og intensitet, desto høyere blir energiforbruket.

Ifølge Helsenorge.no øker energiforbruket med cirka 150 prosent ved å rusle rolig og 200 prosent ved å gå rolig. Rask gange gir nær tre ganger så høy forbrenning som hvile!

Å gradvis øke tempoet ditt på gåturene vil også gi økt puls, noe som forbedrer kondisjonsformen din.

Hater å trene: Men Miriam går gjerne tur hver dag

Mykt underlag og terreng er skånsomt for føttene.

2. Gå i motbakker

Her kan du virkelig merke rask fremgang når det gjelder både kondisjonen og muskelstyrke i underkroppen. Det krever mer å gå i kupert terreng eller i motbakker.

Du vil aktivere mer av musklene i bein, rumpe og legger, samtidig som at du styrker stabiliseringsmuskulatur.

Å gå oppover er tungt, men helt klart effektivt! I tillegg er det å gå i terreng eller i motbakker være mer skånsomt for leddene enn for eksempel å løpe flatt på hardt underlag.

3. Mer motstand

En vektvest eller en tyngre sekk vil bidra til at du utfordrer muskulaturen i underkroppen og kjernemusklene dine.

Å bære på mer vekt krever rett og slett mer av kroppen din.

Derfor er det viktig å tenke på å ha en god og sterk holdning mens du går for å unngå feilbelastning og i verste fall skader. Husk; ikke start med for mye ekstra vekt for fort.

Mental og fysisk trener: Dette er den vanligste fellen mange går i

4. Prøv deg på intervaller

Etter hvert som du merker at du klarer lengre, raskere og kanskje tyngre gåturer, så kan intervaller være et smart grep for å ta gåingen til et nytt nivå.

Eksempelvis kan du finne deg en lengre motbakke eller et lengre flatt parti hvor du gjennomfører noen intervalldrag. Her skal du tørre å «gønne på» slik at pulsen stiger ytterligere. Det er ikke nødvendig å måtte jogge eller løpe, men du skal jobbe med harde og lange nok intervaller hvor du kjenner du blir skikkelig andpusten.

Et triks som funker for mange er å ha musikk i ørene som kan gi deg en ekstra boost når man skal opp i intensitet.

Å gjennomføre intervalldrag med en treningskompis kan også skru på motivasjonen og konkurranseinstinktet slik at du gir litt ekstra.

5. Bruk armene

Jo mer du beveger på kroppen din, jo høyere energiforbruk får du. Å aktivere armene eller å gå med staver vil derfor kunne gi økt utbytte av gåturen din.

Mange tenker kanskje på gåstaver som et verktøy for å støtte seg når man går, men gåstaver som du bruker aktivt for å komme deg fremover med kraftfulle tak, bidrar til at du også styrker overkroppen samtidig som at energiforbruket øker betraktelig.

Prøv deg for eksempel på «elghufs» med stavgang der du etterligner diagonalgang på ski oppover en motbakke. Her vil du raskt merke at pulsen stiger og at kroppen jobber!

Fysisk aktivitet: Dette skjer i kroppen når du beveger deg

Vil du få inspirasjon til et sunt liv? Vektklubb-magasinet inneholder oppskrifter, tips og gode råd, og kan bestilles i vår nettbutikk (fri frakt!)

Gå ned i vekt på den sunne måten!

Med Vektklubb får du et personlig vektprogram, kaloridagbok for mat og trening, kaloriberegnede oppskrifter og artikler som motiverer til en sunn livsstil.

Du kan nå betale med

*Medlemskapet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp.

  • strex
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her