Hvor mange måltider er det lurt å spise når man vil ned i vekt?
Hvor mange måltider er det lurt å spise når man vil ned i vekt? Foto: Shutterstock

Spise mange eller få måltider om dagen?

Anette Skarpaas Ramm, klinisk ernæringsfysiolog
Publisert: 2023-01-09 20:38

Hva du spiser er viktigere enn når du spiser, sier Vektklubbs ernæringsfysiolog.

Noen trives med færre og større måltider, andre trives bedre med flere mindre måltider. Det viktigste er uansett ikke når du spiser, men hva du spiser.

Generelt kan en rettesnor være å finne ut hvilken måltidsrytme og kostholdsvaner som hjelper deg til å velge mest av den sunne, næringsrike og fornuftige maten som holder deg mett.

Mange kan ha nytte av planlagte faste måltider, og opplever da at det er enklere å legge til rette for mest mulig helsebringende mat.

Kan hoppe over frokost

Frokost, mellommåltider og faste har vært hete temaer den siste tiden. Og det er ikke sånn at voksne mennesker absolutt må «presse ned» frokost, bare fordi man har hørt at frokost er dagens viktigste måltid. Det er mye viktigere hva som spises til det første måltidet, enn når det spises.

Det er individuelt hvor mange måltider som passer for hver enkelt, og når de bør spises, sier klinisk ernæringsfysiolog og kostholdsekspert i Vektklubb, Anette Skarpaas Ramm.
Det er individuelt hvor mange måltider som passer for hver enkelt, og når de bør spises, sier klinisk ernæringsfysiolog og kostholdsekspert i Vektklubb, Anette Skarpaas Ramm. Foto: Gisle Oddstad / VG

Om frokost tidlig på morgenen byr deg imot; prøv heller å ta med mat på jobb og spis når sulten melder seg. Det kan være enkelt å ta med for eksempel gresk yoghurt og müsli, knekkebrød med makrell i tomat, omelett eller en kjøleskapsgrøt.

Mellommåltid eller ikke?

Og hva med småspisingen mellom hovedmåltidene, lurer mange på. Hvis mellommåltidene består av grønnsaker, så er det utelukkende positivt å spise mellommåltid.

Blir det en sjokolade, bolle, mellombar eller nudler, så vil det være mer fornuftig å holde seg til færre, solide, råvarebaserte og næringsrike måltider.

Hvis det å spise få og større måltider som holder deg mett lengre, kan hjelpe deg til å spise sunnere, er det absolutt en helsefordel i å spise sjeldnere.

Hvis du spiser like sunn og bra mat med flere måltider, velger du det som passer deg best.

En neve nøtter er et sunt mellommåltid.
En neve nøtter er et sunt mellommåltid. Foto: Frode Hansen / VG

Velg mat som metter

Om du vil teste eller kommer frem til at få måltider passer best for deg, for eksempel tre måltider om dagen, blir det viktig at den maten du spiser gir kroppen næringen den trenger, og at du holder deg mett frem til neste måltid.

Mange har eksempelvis salatbar på jobb, og dersom salat skal være ett av få måltider i løpet av dagen, bør den inneholde nok karbohydrat, fett og protein til at det blir et komplett måltid som holder deg mett til middag.

En måte å gjøre salaten mer mettende er å legge til en fettkilde, for eksempel en oljebasert dressing, avokado eller nøtter. Protein og fiber metter også, så det kan være lurt å tenke på at salaten har noe av dette også.

Fordeler med få måltider:

  • Kan være lettere å planlegge hva du skal spise når det er færre måltider.
  • Større måltider kan gi en bedre og mer langvarig metthetsfølelse.
  • Kan være deilig å slippe frokost for de som ikke liker mat på morgenen.

Ulemper med få måltider

  • Det kan være utfordrende ikke å spise til de samme tidene som andre og dermed kan det gå ut over det sosiale.
  • Noen kan få en større sultfølelse dersom måltidene ikke er satt sammen smart.
  • Kan føre til overspising.
  • Kan gjøre det vanskeligere med timing av måltider i forbindelse med trening med høy intensitet.
  • Personer med et anstrengt forhold til mat kan få flere «regler» å forholde seg til og dermed få et enda mer forstyrret forhold til mat

Faste tidspunkt kan gjøre det lettere

Appetitt, vaner, preferanser, fellesmåltider, det sosiale aspektet og matvarevalg, er faktorer å ta hensyn til for å finne, og vurdere, om man har en god måltidsrytme.

Rutiner og planlegging er for mange nøkkelen til et fornuftig kosthold. Det kan ofte være lettere å planlegge for å spise sunn og god mat når man vet omtrent til hvilke tider du skal spise. Det kan også hjelpe mot søtsug.

Gå ned i vekt på den sunne måten!

Med Vektklubb får du et personlig vektprogram, kaloridagbok for mat og trening, kaloriberegnede oppskrifter og artikler som motiverer til en sunn livsstil.

Du kan nå betale med

*Medlemskapet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp.

  • strex
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her