Sunn mat har mange helsefordeler, men i overgangen til mer fiberrik mat kan man oppleve en ugrei ulempe.
Sunn mat har mange helsefordeler, men i overgangen til mer fiberrik mat kan man oppleve en ugrei ulempe. Foto: Shutterstock

Eksperten svarer: Er det vanlig å bli oppblåst av fiber?

Anette Skarpaas Ramm, klinisk ernæringsfysiolog
Publisert: 2023-04-14 13:36

Mange kan oppleve mageplager når man begynner å spise sunnere. Vektklubbs ernæringsfysiolog forteller hvorfor, og hva som kan hjelpe:

Det å spise sunnere innebærer ofte å spise mer av matvaregrupper som frukt, bær, grønnsaker, grove kornprodukter, nøtter, erter, bønner og linser.

Disse matvarene er også gode kilder til fiber.

Å spise mer fiberrike matvarene gir mange helsefordeler. Skal du ned i vekt eller unngå vektoppgang gir fiberrike matvarer god metthetsfølelse og bidrar til langsom blodsukkerstigning. En annen fordel er at fiber gir næring til bakteriene i tykktarmen og bidrar til en gunstig bakterieflora.

Bli medlem av Vektklubb

Personlig vektprogram, kaloridagbok og kaloriberegnede oppskrifter.

Annonse

Personlig vektprogram, kaloridagbok og kaloriberegnede oppskrifter.

Bli medlem av Vektklubb

Annonse

Bli medlem av Vektklubb

Personlig vektprogram, kaloridagbok og kaloriberegnede oppskrifter.

Annonse

Kan gi luft i magen

Hvis kostholdet i utgangspunktet ikke inneholder så mye fiber, og du brått øker inntaket, er det ikke uvanlig å oppleve «ulempen» med fiberrik kost; nemlig at det kan føre til i luft i magen.

Vi mennesker har ikke enzymer for å fordøye fiber. Det betyr at vi ikke klarer å bryte ned fiber til små nok bestanddeler som kan tas opp i tarmen og vi kan derfor ikke nyttiggjøre oss av fiber som energikilde direkte.

Næring til tarmen

Tarmbakteriene, derimot, kan nyttiggjøre seg fiber. Fiber går ufordøyd gjennom den første delen av fordøyelseskanalen og blir tilgjengelig energi for bakteriene i tykktarmen.

Bakteriene i tykktarmen, med god tilgang på fiber, danner gass. Så selv om det egentlig er bra at vi forer de riktige bakteriene og får en gunstig bakterieflora, så er det plagsomt med luft i tarmene.

Klinisk ernæringsfysiolog Anette Skarpaas Ramm.
Klinisk ernæringsfysiolog Anette Skarpaas Ramm. Foto: Gisle Oddstad / VG

Tilvenning

Ikke gi opp sunt kosthold selv om det gir litt luftplager i starten. For de aller fleste er dette et forbigående problem og plagene bedres med tiden.

For de fleste blir fordøyelse- og mageplager bedre med et kosthold bestående av en betydelig andel fiberrike matvarer.

For dem som får mageplager er som nevnt plagene forbigående for de aller fleste, så ved kostomlegging er det viktig å holde et jevnt høyere fiberinntak i kostholdet over noen uker for å se om tarmen tilpasser seg og mageplagene forsvinner.

Dersom mageplagene vedvarer, ta kontakt med en lege eller klinisk ernæringsfysiolog for å finne ut om det er noe du ikke tåler.

Tidligere har Anette skrevet om: Spise mange eller få måltider om dagen?

Belgfrukter, bønner og linser er sunt, men lurt å spise i små mengder om man ikke har spist noe særlig av det før.
Belgfrukter, bønner og linser er sunt, men lurt å spise i små mengder om man ikke har spist noe særlig av det før. Foto: Shutterstock

Er du interessert i å lese mer om helse, kosthold og vektnedgang? Sjekk ut Vektklubb.no for enkle råd til hvordan du kan spise sunnere, eller bruke smarte verktøy for å få oversikt over kostholdet ditt. Se mer her!

Gå ned i vekt på den sunne måten!

Du kan nå betale med

  • strex

*Medlemskapet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp.

Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her