Hver fredag åpnes det pakker med tortillalefser i de tusen hjem. Kanskje disse blir en ny favoritt?

Matspaneren tester ny grønnsakstortilla: – Smart valg!

Publisert: 2022-04-21 23:03

Vektklubbs matspaner har testet Super soft Veggie tortilla fra Santa Maria – laget med gulrot. Men det er ikke grønnsakinnholdet som gjør disse lefsene til et bedre valg.

Det finnes allerede litt ulike varianter som for eksempel hvetelefser, maislefser og fullkornlefser. Santa Maria har nå kommet med to grønnsaklefser, nemlig gulrottortilla og rødbettortilla. Disse måtte jo selvsagt matspaneren ta en nærmere titt på.

Tacoguide: Slik gjør du tacoen sunnere

Innhold:

Første ingrediens (og den det dermed er mest av) er hvetemel, deretter kommer 31 prosent grønnsaker som består av gulrot og rødbete. Tortillalefsene inneholder også noe rapsolje. I tillegg kommer en del tilsetninger som surhetsregulerende middel (eplesyre), fuktighetsbevarende middel (glyserol), emulgator (mono- og digylserider av næringsfettsyrer) og melbehandlingsmiddel (L-cystein). Med andre ord tilsetninger som du ikke bruker når du baker selv, men som i industrien er nødvendige for å gi en bestemt konsistens og øke holdbarheten slik at man kan redusere matsvinn.

Pris: En pakke med 6 lefser, totalt 240 gram, koster cirka 30 kroner.

Sjekk den fargen! En tacolefse på cirka 40 gram gir 120 kcal.

Hva smaker det?

Jeg har dessverre ikke klart å oppdrive rødbettortillaene, til tross for at jeg har lett i flere butikker. Jeg har derfor kun smakt gulrotvarianten. Gulrottortillaene har en flott, skarp oransje farge. De smaker noe søtlig og kanskje litt ubestemmelig av rotfrukt. Det smaker jo ikke helt som gulrot, mer som noe jeg kan tenke meg at tørket gulrot kan smake. Du vet de rotfruktchipsene man kan få kjøpt i små snacksposer? Smaken minner litt om de. Alle smaker litt søtlig, og det kan være litt vanskelig å skille de ulike rotfruktene fra hverandre.

Med mye ulikt fyll inni lefsene så er ikke egensmaken så fremtredende, og jeg tenker nok at mange kan like disse. Jeg er spent på å smake rødbettortillaene også, den skarpe rosalilla fargen ser utrolig kul ut.

Dilemma: Tacoskjell eller tortillalefse?

Santa Maria har endret emballasjen slik at fremsiden sorteres som papir og baksiden som plast.

Hvor sunt er det?

Tortillalefser, med eller uten grønnsaker, er ultraprosessert mat. Vi bør basere hoveddelen av kostholdet vårt på rene råvarer, men det er jo ikke slik at man blir syk eller dør av å spise litt ultraprosessert mat heller, det er bare ikke så smart å spise det så veldig ofte.

Tanken om å tilsette grønnsaker i tortillalefsene er god, men jeg er usikker på om det gjør lefsene så mye sunnere, all den tid disse grønnsakene er behandlet til det ugjenkjennelige. Det som imidlertid er bra med disse veggietortillaene er at de har mindre, faktisk ganske mye mindre, salt enn tilsvarende tortilla original. De inneholder også noe mer kostfiber og protein. Så skal du først ha industrifremstilte tortillalefser så er veggietortillaene blant de smartere valgene.

Overraskende: Taco slik du aldri før har smakt det

Sunnere er det selvsagt å lage sine egne lefser, men det krever litt planlegging og arbeid, så jeg tenker nok at de fleste som sverger til fredagstaco går i butikken for å finne sine lefser der.

Her har matspaneren fylt lefsen med hjemmelaget hummus av kikerter, diverse grønnsaker og litt fetaost. – Dette kan fungere både som lunsj og middag.

Hvor bærekraftig er det?

Santa Maria har endret sine pakninger fra å bestå av kun plast til å erstatte fremsiden av pakken med resirkulerbart ubleket papir med et tynt plastbelegg bak. Slik reduserer de plastforbruket med 50 prosent på forsiden av pakken. Baksiden av pakken er fortsatt 100 prosent plast. Du må dermed skille fronten fra baksiden og putte baksiden i plastavfallet og forsiden i restavfall. Litt usikker på om folk gidder å gjøre det, kanskje hadde det vært bedre om hele pakningen besto av plast slik at det ikke var noen tvil om hvilken dunk den skulle i.

Selve lefsene er produsert i Storbritannia med gulrøtter fra Polen. Hvor melet kommer fra står det ikke noe om, men det er nokså sannsynlig at dette også kommer fra Europa. Uansett så er korn og grønnsaker matvarer som har lavt klimagassutslipp sammenlignet med mye annet vi spiser. Men så skal jo disse lefsene fylles med noe også. Om du er opptatt av bærekraft er det lurt å redusere bruken av kjøttdeig og heller fylle lefsene med plantebasert fyll.

Tisp: Knallgode og kjøttfri tacos

Bærekraftstips: Om ikke alle lefsene i pakningen blir spist samme dag så kan de godt fryses og brukes senere. De tiner på null komma niks.

Klinisk ernæringsfysiolog Eli Anne Myrvoll Blomkvist er Vektklubbs matspaner og tester sunnhetsgraden av matvarer for å hjelpe oss som forbrukere å ta smartere matvalg i butikken.

Næringsinnhold per 100 gram:

Næringsinnholdet i gulrot- og rødbetvarianten er så å si helt likt.

Energi: 301 kcal
Fett: 6,9 gram hvorav 1,3 gram umettet fett
Karbohydrat: 51 gram hvorav 3,8 gram sukkerarter
Protein: 9,1 gram
Kostfiber: 3,2 gram
Salt: 0,9 gram salt

Én lefse på 40 gram gir cirka 120 kcal.

Tidligere testet: Kjøttdeig av laks

Sammenlignet med lignende matvarer:

  • First Price tortilla: 332 kcal, 8 gram fett hvorav 0,9 gram mettet fett, 54,2 gram karbohydrat hvorav 1,3 gram sukkerarter, 9,3 gram protein, 3 gram kostfiber og 1,3 gram salt.
  • Santa Maria tortilla original: 296 kcal, 5,2 gram fett hvorav 1,1 gram mettet fett, 53,6 gram karbohydrat hvorav 1,7 gram sukkerarter, 7,6 gram protein og 1,56 gram salt. (Høyest saltinnhold.)
  • Old el Paso fullkorntortilla: 286 kcal, 6 gram fett hvorav 1,5 gram umettet fett, 46,6 gram karbohydrat hvorav 3 gram sukkerarter, 8,3 gram protein, 2,6 gram fiber og 1 gram salt.
  • Santa Maria tortilla fullkorn: 280 kcal, 5,5 gram fett hvorav 1,5 gram mettet fett, 47 gram karbohydrat hvorav 2,4 gram sukkerarter, 8 gram protein, 5,2 gram fiber og 1,2 gram salt.
  • BFree High protein wrap (glutenfri): 238 kcal, 6,9 gram fett hvorav 1,3 gram mettet fett 9 gram karbohydrat hvorav 1,9 gram sukkerarter, 28,4 gram protein, 13,1 gram kostfiber og 1,3 gram salt. (Høyest proteininnhold.)
  • BFree søtpotetwrap (glutenfri): 223 kcal, 2 gram fett hvorav 0,4 gram mettet fett, 36 gram karbohydrat hvorav 7,9 gram sukkerarter, 7,1 gram protein, 15,8 gram fiber og 1,3 gram salt. (Høyest fiberinnhold.)

Tips matspaneren

Dersom du har tips til matvarer @matspaneren kan legge under lupen så send gjerne mail til redaksjonen eller tagg #matspaneren på Instagram.

Gå ned i vekt på den sunne måten!

Med Vektklubb får du et personlig vektprogram, kaloridagbok for mat og trening, kaloriberegnede oppskrifter og artikler som motiverer til en sunn livsstil.

Du kan nå betale med

*Medlemskapet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp.

  • strex
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her