Jane Fonda (75): - Kom i kontakt med deg selv!

Publisert: 2012-07-20 14:24

Mange overvektige har mistet kontakten mellom hjernen og kroppen, mener trimdronning Jane Fonda.

TERAPI: Om du er fysisk sterk, blir du også psykisk sterkere, mener Jane Fonda. Her under lanseringen av sin siste bok om å forberede seg på alderdommen.

Tina Paul, Camera Press

Skriver for Vektklubb.no

Kari Jaquesson (50) er treningsinstruktør og programleder og deltok nylig på World Fitnes Convention, en stor treningsmesse for instruktører og bransjefolk i California. Hun skriver derfra for VGs Vektklubb.

Jan Petter Lynau

Også mange seksuelt misbrukte kvinner og eldre mennesker er fremmedgjorte i forhold til seg selv og sin egen kropp, mener Jane Fonda.

På verdens største treningskongress, World Fitness Convention, som ble arrangert i California forrige helg, ble Jane Fonda tildelt en ærespris for sitt store engasjement innen trening, helse og velvære.

Jane Fonda var en av de første kjendisene som stod frem og fortalte om sin spiseforstyrrelse. Hun har selv erfart hvor viktig det er å være i kontakt med kroppen sin.

Annonse
kampanje

Bli medlem av Vektklubb

Personlig vektprogram, kaloridagbok og kaloriberegnede oppskrifter.

Kropp og hjerne er ett

- Hjernen er ikke bare oppe i hodet, hjernen er i hele kroppen. Om du er fremmedgjort i forholdet til deg selv og kroppen, er du også fremmedgjort fra hjernen din. Så mange mennesker, kanskje særlig i USA, og kanskje ekstra mye i vår tid, lever så stillesittende og passive liv at de blir fremmedgjorte overfor seg selv og kroppen sin, sa Fonda.

Spesielt kan dette være aktuelt for kvinner som har vært utsatt for seksuelle overgrep, for overvektige, og for oss som blir eldre, sa hun. Treningsinstruktører må huske på at de ikke bare skal trimme folks kropp, men også folks sinn, formante hun.

- Hvis vi kan få folk til å ta bolig i seg selv og bli bevisste på hele kroppen sin, på pulsen sin, til å bli mer følsomme for sine behov, til og med på sin seksualitet, kan vi hjelpe folk til å føle seg hele. Slik kan selvempatien deres våkne.

Om du ikke er i kontakt med ditt fysiske jeg, mister du empatien med deg selv, sa Fonda.

- Det er terapi dere driver med, sa Fonda til den fullsatte salen av treningsinstruktører og bransjefolk.

Mentalt sterk av trening

Det var en fysioterapeut som ga skuespiller Jane Fonda hennes første ordentlige treningsprogram.
- Jeg oppdaget at jeg kunne forme kroppen min med trening. Jeg likte det så godt at begynte å lære det bort til andre. På den tiden skulle ikke kvinner ha muskler, og ikke svette. På helseklubbene i Hollywood var det en avdeling for menn med vekter og kondisjonstrening, men i kvinneavdelingen var det bare tulleting, som ristebelter og rullemaskiner.

- De fikk oss til å gjøre tøysete øvelser som å gå tvers over rommet på rumpa, eller rulle fra side til side. Mitt treningsopplegg var noe helt nytt og annerledes, forteller Jane Fonda.
Hun begynte å holde treningsklasser for andre på filmsettet.

- Stadig oftere kom det kvinner opp til meg og fortalte hva som skjedde med dem. En sa: «For første gang sa jeg min ærlige mening til sjefen!» Dette viste meg at det vi driver med, ikke bare er å hjelpe folk til å holde vekten og se bra ut.

Jeg oppdaget at når vi får folk til å bli fysisk aktive og bevisste på hvordan kroppen fungerer, rører det ved mer enn det fysiske. Det er psykologisk arbeid vi driver med. Dette handler om å endre folk fra innsiden og ut, ikke bare på overflaten. Det er ikke bare kroppen som blir sterkere, men hjernen også.

Hun utfordret trenere til å jobbe mer målrettet mot overvektige, utrente og eldre, og ikke bare legge opp trening for dem som er ganske spreke fra før.

- Boot camp og intervalltrening er flott, Biggest loser er flott, men dette er ikke noe for alle. Vi må gjøre alt vi kan for at unge, overvektige, for at alle, uansett utgangspunkt, kan komme i gang og bli aktive, og forbli aktive. Det er det viktigste for å ha det bra med seg selv, sa Fonda.

STILL GOING STRONG: Skuespiller og trimdronning Jane Fonda (75) ble nylig tildelt Jack LaLanne Life Time Achievement Award for sitt store engasjement innen trening, helse og velvære. Jack Lalanne var USAs første treningsguru, og kalles «The godfather of Fitness». Han holdt på helt til han døde i fjor, 96 år gammel. Her er Fonda flankert av grunnleggerne av verdens største treningskongress IDEA, Kathy og Peter Davis.

Kari Jaquesson

Hjernen krymper

Jane Fondas siste bok handler om å forberede seg til alderdommen.

- Etter hvert som jeg gjorde forberedelsene til boken, og sjekket forskning og kilder, oppdaget jeg noe selv jeg ikke hadde vært helt klar over. Det aller, aller viktigste er å forbli aktiv. Jeg er 75 år gammel. Jeg har ny hofte og nytt kne, men jeg må være aktiv! Det absolutt viktigste er å forbli aktiv. Det er nummer en!

Det skjer endringer når vi blir eldre, til og med hjernen krymper. Prefrontal cortex, her tar vi beslutningene våre, stedet der Alzheimers starter. Ikke det at fysisk aktivitet garanterer deg å slippe unna Alzheimers, men det kjøper deg noen ekstra år der du er frisk og ved god mentalt helse.

- Vi må oppmuntre folk til å holde det gående, om det så er med bitte små skritt av gangen, sa Fonda.


I Vektklubb.no får du hjelp til å balansere energiinntak og energiforbruk, slik at du kan lykkes med vektreduksjon og å holde vekten stabil etter vektnedgangen.
Sniktitt på Vektklubb.no og bli medlem her.


Les også:

Annonse

Få et sunnere år med Vektklubb!

Nå får du Vektklubb-medlemskap i 12 måneder for kun 99,- per måned. Med Vektklubb får du et personlig vektprogram, kaloridagbok for mat og trening, kaloriberegnede oppskrifter og artikler som motiverer til en sunn livsstil.

Du kan nå betale med

*Ordinær pris for 12 måneders medlemskap er 149,- per måned. Etter bindingstiden fornyes samtlige medlemskap til ordinær pris frem til oppsigelse.

  • strex
Vektklubb er en tjeneste eid av VG
Ansv. redaktør og adm. direktør: Gard Steiro
Nyhetsredaktør: Tora Bakke Håndlykken
Utviklingsredaktør: Øyvind Brenne
Redaktør Feature/VG+: Jane Throndsen
Politisk redaktør: Hanne Skartveit
Her finner du #vgvektklubb
Ansvarlig journalist: Elisabeth Stigum
Kopiering av materiale fra VG og Vektklubb for bruk annet sted er ikke tillatt uten avtale.
© 2022 Verdens Gang AS
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her