Hvor sunne er egentlig proteinbarene?
- Jeg er ikke i tvil om at jeg ville valgt vanlig mat fremfor disse seige og klissete barene.<br />
Hvem liker ikke sjokoladekake? Tenk om man kunne spise denne herligheten uten å tenke på kalorier, fett- og sukkerinntak?
Slik ser den ferdigbakte sjokoladekaken ut. Kakemiksen blandes med vann, soyaolje og tre egg. Produsenten informerer om at kaken er sukkerfri, men istedet inneholder søtstoffene sukrin og sukralose. Sukkerfri betyr imidlertid ikke at kaken er kalorifri.
Foto: Line Kristin Johnson
Sunnere sjokoladekake kan fås kjøpt i helsekostbutikker eller velassorterte dagligvarer. Prisen er noe stivere enn sukkerinnholdet, hele 70 kr for en pakke som gir en kake på 850 gram.
Line Kristin Johnson
Firmaet Funksjonell Mat AS informerer i en fersk pressemelding om at de kan tilby en sjokoladekakemiks hvor vanlig sukker er erstattet med Sukrin*, og at produktet inneholder null sukker, mye fiber og svært lite karbohydrater. Selv om det reklameres med at kaken gir 40 % mindre kalorier enn tilsvarende vanlig produkt, betyr likevel ikke at kaken er kalorifri.
Selv er jeg av den oppfatning at typen karbohydrat er viktigere enn mengden, det vil si lite sukker og mye fiber. I denne kakemiksen er det ikke noe sukker og mye fiber – hvilket er veldig bra.
I innholdsfortegnelsen ser vi at produktet inneholder mest hvetemel, deretter Sukrin, fettredusert mandelmel (obs! ved allergi), kakao, modifisert potetstivelse, FiberFin (resistent stivelse fra mais), fiber (fra sikori og potet), pluss en del tilsetninger for å bedre bakeegenskapene samt søtstoffet E955 som er det samme som sukralose (finnes bl.a. i Splenda).
Jeg fikk kjøpt kakemiksen i en helsekostbutikk, men en del velassorterte dagligvarebutikker har den også. Den er også å få i Funksjonell Mat sin nettbutikk.
Les også: Spis blåbær og mørk sjokolade
Kaken var lett å bake. Kakemiksen ble tilsatt 3 dl vann, 1 dl soyaolje og 3 egg, - rørt godt sammen, helt over i smurt kakeform og satt i ovnen på 175˚C i 25 min. Den ble deretter avkjølt, dekket til og servert på lunsjrommet på min arbeidsplass dagen etter, til stor begeistring. ”Testpanelet” bestod av diverse helsepersonell som jobber med behandling av sykelig overvekt, blant annet leger, fysioterapeut, sykepleiere, kliniske ernæringsfysiologer med flere.
Meningen var ganske unison: Dette var en saftig og god sjokoladekake! En som hevdet å være ”sjokoladekakeekspert” etter å ha jobbet i barnehage, sa at dette var en av de beste variantene hun hadde smakt. Andre savnet en kraftigere ”ettersmak” av sjokolade. Selv likte jeg kaken meget godt. Mange plusspoeng for saftig og god konsistens og høyt fiberinnhold.
Det eneste minuset er prisen. Én kakemikspakke på 410 gram koster 70 kroner. Det gir en kake på 850 gram. Deler du kaken i 16 stykker, vil hvert stykke gi ca. 120 kalorier, og koste ca. 5 kroner (da er egg og olje tatt med i prisen).
For den som baker sjelden (og det bør man kanskje likevel gjøre når man skal ned i vekt), vil jeg si at til tross for prisen er dette er en sjokoladekake å anbefale både hva gjelder næringsinnhold og smak. Husk bare at dersom du spiser mye mer av denne sunnere sjokoladekaken enn av vanlig kake, - kan kaloriregnskapet likevel fort gå i pluss.
Næringsinnhold per 100 gram Sunnere sjokoladekake fra Funksjonell Mat:
Energi: 225 kcal
Protein: 9 gram
Karbohydrat: 12,1 gram
-hvorav sukker: 0 gram
Fett: 14,9 gram
-hvorav mettede fettsyrer: 1,5 gram
Kostfiber: 10 gram
* Sukrin 100 % naturlig produkt uten tilsetningstoffer, basert på sukkeralkoholet Erythritol som finnes naturlig i blant annet pærer, meloner og sopp. Sukrin blir framstilt ved en naturlig gjæringsprosess (fermentering), hvor man bruker druesukker som råstoff. Dette er samme metode som brukes for å lage blant annet vin og yoghurt. (ref. funksjonellmat.no).
Personlig vektprogram, kaloridagbok og kaloriberegnede oppskrifter.
Personlig vektprogram, kaloridagbok og kaloriberegnede oppskrifter.
Vi har fått inn et godt tips fra et medlem som har bakt denne kaken. Hun byttet ut soyaoljen (1 dl) med 1 dl mager kesam.
Da blir regnestykket slik:
En hel kake på 850 gram (1913 kcal) - 1 dl soyaolje (810 kcal) = 1103 kcal
+ 1 dl kesam: 77 kcal = 1180 kcal
Deler man kaken i 16 stk (evt lager 16 stk muffins) blir dette: 73,75 kcal per stk.
Medlemmet har også gode erfaringer med å bytte ut oljen i 1-2-3 mixer med kesam, vaniljekesam eller vanlijeyoghurt. Et godt tips som vi ønsker å dele med flere av våre medlemmer.
Les alle Matspanerartiklene her
Les også: Sunn sjokolade
Du kan nå betale med
*Medlemskapet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp.
- Jeg er ikke i tvil om at jeg ville valgt vanlig mat fremfor disse seige og klissete barene.<br />
Matspaner Eli Anne Myrvoll Blomkvist har lenge vært skeptisk til å bake med kunstig søtstoff, først og fremst på grunn av den kjølige smaken. Men disse karamellpepperkakene overbeviste skeptikeren!
Med knappe 9 kcal per ispinne er dette som å drikke sukkerfri saft i isform.
Den nye sukkerfrie geleen i Piano-serien er tilnærmet kalorifri. Den kan være et godt valg om du passer vekten, bare pass på mengden vaniljesaus. Sunt vil likevel aldri dessert bli, forteller Vektklubbs matspaner.
En fruktyoghurt uten tilsatt sukker eller kunstige søtstoffer, det må jo være en god nyhet, eller? Vektklubbs matspaner har lagt den sukkerreduserte yoghurten under lupen!
Det er mange som ønsker å redusere sukker- og kaloriinntaket og fremdeles kjøle seg ned med en is i sommervarmen. Så selv om smak og konsistens ikke begeistret matspaneren, tror ernæringsfysiologen at det er et marked for kaloriredusert is.