KJØTTFRI TACO: For helsens skyld er det anbefalt å redusere mengden bearbeidet kjøtt, som kjøttdeig, og rødt kjøtt. Da kan det jo være greit å prøve vegetarfarse til tacoen! Ifølge Helsedriektoratet bør friske voksne ikke spise mer enn 500 gram per uke, noe som tilsvarer to til tre middager og litt kjøttpålegg. Rødt kjøtt er kjøtt fra svin, storfe, sau og geit.

Kjøttfri og bærekraftig taco: Matspaneren: Vegetarfarse fra Hälsans kök

Publisert: 2015-06-12 11:19

Bytter du ut en kjøttdeigen med vegetarfarse, er det godt for både helsen din og kloden vår.

VEKTKLUBBS MATSPANER: Hver måned tester klinisk eræringsfysiolog Eli Anne Myrvoll Blomkvist, sunnhetsgraden av nye matvarer.

I lys av EAT-konferansen i Stockholm har bærekraftig kosthold vært i medienes søkelys.

EAT-prosjektet handler om å få helsevesen, politikere og næringslivet til å gå sammen for å finne felles løsninger på en av verdens store utfordringer: At den raskt voksende befolkningen krever økt matvareproduksjon, samtidig som dagens produksjon allerede står for en stor andel av klimautslippene i verden. Blant annet er kjøttforbruket i vestlige land høyere enn hva som er godt for både kloden og for helsen. Jeg har tidligere skrevet om dette temaet i artikkelen «Kjøttfri mandag».

Det er ikke er mulig å produsere nok mat til verden dersom standarden skal være dagens vestlige kosthold. Uttrykket «Meatfree monday» har blitt en trend på sosiale medier. Hva med «meatfree taco»?

Innhold:

PRIS: - Prisen varierer stort mellom ulike butikkjeder, fra cirka 45 til 60 kroner for en pakke. Man velger altså ikke vegetarfarse fordi det er billigere enn kjøttdeig, for det er det ikke, men fordi man vil velge noe som er godt for kroppen og planeten.

Produktene fra Hälsans kök er basert på proteiner fra soya og hvete. Alle produktene er ovo-vegetariske, noen er også veganske (kun plantebasert). Vegetarfarsen består av 85 prosent soyaprotein, 2 prosent hveteprotein og ellers salt og krydderier. Vegetarfarsen ser ut som ferdig stekt kjøttdeig og behøver kun varmes opp.

En pakke inneholder 300 gram (4 porsjoner) og kan erstatte en 400 grams pakke kjøttdeig. Vegetarfarsen krymper ikke i stekepannen, volumet vil heller øke med å tilsette litt væske/saus.

Vegetarfarsen fra Hälsans kök er ikke glutenfri. Annama, som er en av de andre store produsentene av vegetarprodukter, har en glutenfri vegetarfarse. Denne er minst like god på smak, men personlig liker jeg konsistensen på Hälsans köks farse bedre. Prøv gjerne begge og gjør deg opp din egen mening.

Smak:

Det er klart at kjøttdeig av storfe og vegetarfarse av soyaproteiner ikke smaker identisk, men det er heller ikke poenget. Smaken er god, konsistensen minner om kjøttdeig, og hvis du bruker denne i blandede retter som for eksempel lasagne eller tomatisert pastasaus, så vil du nok klare å lure flere hvis du ikke sier noe om at det ikke er «ekte» kjøtt. Jeg har for øvrig fortsatt til gode å få klager på vegetarlasagnen min! Vegatarfarse er så absolutt en god erstatning for kjøttdeig.

KLARER DU SE FORSKJELL? Vegetarfarsen likner veldig på kjøttdeig. Konsistensen er noe annerledes, så klart, men fungerer fint som erstatning i blaningsretter som lasagne, spaghetti med "kjøttsaus" og chili sin carne.

Hvor sunt er det?

Både norske og internasjonale helsemyndigheter anbefaler oss å redusere inntaket av rødt kjøtt for helsen sin del. Det vil være en fordel, både for helsen og miljøet, å erstatte noen kjøttmiddager med for eksempel belgfrukter, grønnsaksbaserte retter, eller «vegetarkjøtt». Vegetarfarsen fra Hälsans kök har mindre kalorier og fett, mer kostfiber, og litt mer protein enn vanlig kjøttdeig. Soyaproteiner er dessuten vist i ulike studier å kunne senke nivået av totalkolesterol og LDL-kolesterol i blodet.

Her ser du hvor mye cirka 40 gram vegetarfarse ser ut. Passe mengde til en liten tacolefse. Det tilsvarende 60 kcal.

Med andre ord: Vegetarfarse er et sunt alternativ til kjøttdeig.

Næringsinnhold

Per 100 gram

Energi: 147 kcal
Fett: 3 gram, hvorav 0,3 gram mettet fett
Protein: 18 gram
Karbohydrat: 9 gram
- Kostfiber: 6 gram
Salt: 1,4 gram

En porsjon på 75 gram gir 110 kcal.

Sammenlignet med ulike varianter av kjøttfarse:

  • Kjøttdeig av svin og storfe: 235 kcal, 19 gram fett, 16 gram protein, 0 gram karbohydrat, 1 gram salt
  • Vanlig kjøttdeig: 194 kcal, 14 gram fett, hvorav 7,2 gram mettet fett, 17 gram protein, 0 gram karbohydrat og 1,1 gram salt.

  • Kyllingkjøttdeig: 142 kcal, 7,8 gram fett, hvorav 2,4 gram mettet fett, 18 gram protein, 0 gram karbohydrat og 1,3 gram salt.
  • Karbonadedeig: 121 kcal, 5 gram fett, hvorav 2,6 gram mettet fett, 19 gram protein og 1,1 gram salt.

Følg @matspaneren på Instagram eller tag bilder av matvarer du ønsker at vi skal teste med#matspaneren. Du kan også sende oss mail.

Les også: Slik gjør du tacoen sunnere

Matspaneren har også testet:

Vita hjertego fraiche

Havrepasta med kun 20 prosent havre

Er kokosolje verdt hypen?

Test av revet ost med mindre fett

Annonse

Gå ned i vekt på den sunne måten!

Med Vektklubb får du et personlig vektprogram, kaloridagbok for mat og trening, kaloriberegnede oppskrifter og artikler som motiverer til en sunn livsstil.

Du kan nå betale med

*Samtlige medlemskap fortsetter å løpe etter valgt innmeldingsperiode. Medlemskapet løper inntil du selv sier det opp.

  • strex
Vektklubb er en tjeneste eid av VG
Ansv. redaktør og adm. direktør: Gard Steiro
Nyhetsredaktør: Tora Bakke Håndlykken
Utviklingsredaktør: Øyvind Brenne
Redaktør Feature/VG+: Jane Throndsen
Politisk redaktør: Hanne Skartveit
Her finner du #vgvektklubb
Ansvarlig journalist: Elisabeth Stigum
Kopiering av materiale fra VG og Vektklubb for bruk annet sted er ikke tillatt uten avtale.
© 2022 Verdens Gang AS
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her