Bak grove superbrød i helgen
Få ting slår rykende ferskt brød eller knekkebrød til frokostbordet. Her er fire oppskrifter på deilige brød og knekkebrød.
Chiafrø er proppfullt av omega-3 fettsyrer og fiber. Dessuten er de kalorifattige, så superfrøene er perfekt som et tilskudd i frokosten (eller desserten) din.
Frøene kommer fra en blomst i myntefamilien, og er opprinnelig fra Mexico. De kan absorbere 12 ganger sin egen vekt i væske, slik at når de legges i væske får denne en slags geléaktig struktur. Chiafrø inneholder mye fiber, kalsium og Omega-3.
Chiafrø er ikke bare sunt, det er også utrolig godt. Vi har samlet fem oppskrifter med de populære chiafrøene, som du kan nyte som for eksempel frokost eller dessert.
Oppskrift til 2 porsjoner, 196 kcal per porsjon.
Du trenger:
2 dl mandeldrikk
1 stk. banan, frossen
0,5 stk. avokado
1 ss agavesirup eller honning
Topping:
1 stk. jordbær
2 ss banan
2 ts granateple
2 ts chiafrø, tørket
2 ss ananas
Slik gjør du:
Fjern grønnkålblader fra stilken og kjør smoothieingrediensene i en blender til du får en jevn masse, cirka 20 sekunder til ett minutt, avhengig av blenderen din.
Hell over i en bolle og topp med forslaget her, eller bruk annen frukt, nøtter og/eller frø som du måtte ønske.
Lagre oppskriften til senere (Kun for VK-medlemmer).
Oppskrift til 2 porsjoner, ca. 300 kcal per porsjon.
Du trenger:
2 dl kokosmelk
3 ss chiafrø, tørket
Topping:
1 stk. pasjonsfrukt
1 ss kokosflak (Helios)
Slik gjør du:
Hell mandelmelk i et glass eller en liten bolle.
Ha i chiafrø, og rør godt. Dekk til med plastfolie og sett glasset/bollen i kjøleskapet i minst 3 timer, gjerne over natten. Chiafrøene vil svelle, og du får en tykk konsistens på puddingen.
Topp puddingen med frisk pasjonsfrukt og ristet kokos rett før servering.
Lagre oppskriften til senere (Kun for VK-medlemmer).
Til 6 porsjoner, 136 kcal per porsjon.
Du trenger:
3 dl kokosmelk
3 ss chiafrø, tørket
1 ts limejuice, ferskpresset
0,5 stk. mango
1 ts revet limeskall
Slik gjør du:
Bland kokosmelk og chiafrø i en bolle, la det svelle i 5 minutter.
Skrell mango, og finhakk den eller kjør den sammen til en grov mos med en stavmikser.
Riv limeskall og ha det i bollen med melk og frø, tilsett litt limesaft og hell blandingen i isformer eller små kopper til de er 3/4 fulle.
Fordel mango i isformene og hell i resten av blandingen med chiafrø. Sett formene i fryseren. Stikk inn ispinner når blandingen så vidt har begynt å stivne. La formene stå i 3–4 timer, slik at isen stivner helt.
Lagre oppskriften til senere (Kun for VK-medlemmer).
Cirka 360 kcal per porsjon – om brødet skjæres i 12 deler.
Du trenger:
0,5 ts salt
500 gram havremel
300 gram speltmel
200 gram hvetemel
1 l vann
120 gram chiafrø, tørket
ca. en halv pakke tørrgjær
Slik gjør du:
Bland sammen alle ingrediensene i en stor bakebolle, og sett deigen til heving i 8–12 timer på et lunt sted tildekket med plastfolie.
Smør en stor gryte som tåler høy varme med smør, og dryss litt hvetemel i bunnen. Varm opp gryten i ovnen på nederste rille på 250 grader, i ca. 20 minutter.
Bak ut deigen til en stor bolle, og ha den over i den varme gryten. Dryss litt hvetemel på toppen også! Stek brødet i 45 minutter med lokk, og deretter 20 minutter uten lokk for en sprø og god skorpe.
La brødet hvile i gryten 30 minutter før servering. Når det gjelder porsjoner, har vi gått ut fra at brødet deles i 12.
Lagre oppskriften til senere. (Kun for VK-medlemmer)
Sjekk når du kan nå din idealvekt!
Du kan nå betale med
*Medlemskapet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp.
Få ting slår rykende ferskt brød eller knekkebrød til frokostbordet. Her er fire oppskrifter på deilige brød og knekkebrød.
Dette er like mye lørdagskos som hverdagssacks. Chiagrøt kan fungere godt som frokost laget kvelden i forveien, eller som en deilig dessert for å stilne eventuelt søtsug som melder seg utover kvelden. Topp med det du liker best av nøtter, bær eller frukt og nyt!
Det er ikke alltid like lett å passe på kaloriinntaket i helgene, men om du følger denne matplanen skal du være helt innafor.
Sommeren er her, og det er tid for å kose seg litt ekstra. Dette trenger allikevel ikke å bety et overskudd av kalorier.
Nyt den deilige årstiden med mat som metter og frister hele familien. Sommerkoteletter, friske salater eller grillet makrell er bare noe av det som er godt nå.
Ingen grunn til å droppe desserten selv om du vil velge sunt!