På sitt største følte Renate at hun måtte slanke seg for å kunne trene på treningssenter. – For meg har mye av vektnedgangen og forandringene skjedd inne på treningssenteret, forteller Renate.
På sitt største følte Renate at hun måtte slanke seg for å kunne trene på treningssenter. – For meg har mye av vektnedgangen og forandringene skjedd inne på treningssenteret, forteller Renate. Foto: Privat

Kandidat 6 til kåring av Årets Vektklubb-medlem 2015: – Har lært at tallet på vekten ikke er viktigst

Elisabeth Stigum
Publisert: 2016-01-04 07:46

For Renate har det vært like mye en mental prosess å gå ned i vekt. Hun har lært seg å være fornøyd med det hun ser i speilet og at hun er like mye verdt uansett hva vekten viser.

Derfor slet jeg med vekten

Jeg er veldig glad i mat, og det var nok en kombinasjon av usunt kosthold og altfor lite aktivitet. Mye cola og usunn mat. Trivdes heller ikke med hvor jeg bodde og hadde lite nettverk rundt meg. Var mye nedfor og lei.

Vendepunktet

Jeg bestemte meg for at jeg måtte ta hensyn til meg selv og at jeg fortjente og ha det bra, så jeg flyttet tilbake til Moss etter å ha bodd to år sammen med min daværende samboer i Skien. Venninnen min hadde meldt seg inn i VG Vektklubb og var veldig fornøyd med det, så jeg meldte meg inn jeg også.

STEM HER!

FØR OG NÅ: Renate setter ofte gamle og nye bilder sammen slik at hun ser hva hun har oppnådd.
FØR OG NÅ: Renate setter ofte gamle og nye bilder sammen slik at hun ser hva hun har oppnådd. Foto: Privat

Vi begynte å trene på treningssenter hvor det var flere overvektige som trente. Der hadde de bassengtrening og det var det jeg startet med. Har ofte følt at jeg måtte slanke meg for og kunne begynne å trene på et treningssenter, noe som er utrolig trist. Det er jo inne på treningssenteret at mye av vektnedgangen og forandringene skjer, det har jeg skjønt nå.

Slik gikk jeg ned

Jeg har brukt cirka 6 år på å gå ned nesten 40 kilo. Alle som har gått opp og ned i vekt vet at det er mye jobb og ikke alltid en dans på roser. Det tar tid.

Med Vektklubbs kaloridagbok, mye fysisk aktivitet og at jeg har unnet meg selv kosedager, det har vært min suksessoppskrift. Jeg har aldri nektet meg selv å spise noe, for da vil jeg i hvert fall ha det har jeg erfart. Jeg har unnet meg heller ting i moderate mengder, funnet sunnere og magrere alternativer. Har jeg lyst på en sjokolade, ja så spiste jeg en liten sjokolade, men da vet jeg også at det kanskje blir et knekkebrød mindre til kvelden. For meg har det fungert veldig bra.

FØR.
FØR. Foto: Privat

Jeg gikk først ned 30 kilo, men på grunn av diverse skader og sykdom underveis, så gikk jeg opp 18 kilo av dem igjen. Da fikk jeg nok og tok tak i livet mitt igjen. Jeg engasjerte meg i aktiviteter på Instagram, meldte meg inn i Vektklubb igjen og så var jeg i gang. Jeg finner mye tips til kosthold, oppskrifter på sunne matretter og aktiviteter på Instagram.

Jeg spiser mer proteinrik kost, prøver å spise hver tredje til fjerde time og jeg tar kosttilskudd. Har alltid med meg mellommåltider hvis jeg vet at det kan komme til å gå litt tid mellom to måltider. Jeg har gjort alt på egenhånd med god hjelp fra dagboken til Vektklubb, venner, min nye samboer og venner jeg har blitt kjent med på Instagram. Etter mye trening, sunn kost og mye stahet fra meg så hadde jeg tilslutt gått ned alle 18 kilo pluss 9 kilo til. Totalt 39 kilo fra startvekten for seks år siden.

Jeg trener mye tung styrketrening, går eller jogger turer med hunden min og jeg elsker spinning. Jeg hadde masse klær som jeg hadde tatt vare på som motivasjon for å passe inn i igjen, nå er de blitt for store i stedet. Jeg har lært at man må komme til et punkt i livet hvor nok er nok. Da er man endelig klar for å gå ned i vekt og sannsynligheten for å nå målet er mye større enn med halvhjertede nyttårsforsettene. Er ikke motivasjon der så er det mye lettere å gi opp har jeg lært.

Jeg har også mange gamle bilder av meg selv og setter ofte før- og etterbilder. Da får man virkelig åpnet øynene.

Vekten videre og slik skal jeg holde vekten

Foto: Privat

Det er nå kampen virkelig begynner, for det å gå ned i vekt er faktisk ikke så vanskelig. Det å holde seg der det krever mye jobb og disiplin, i hver fall i starten.

Jeg har endelig kommet til et punkt i livet hvor vekten ikke lenger er så viktig. Jeg kunne veie meg flere ganger om dagen og det slet veldig på psyken tilslutt. Hovedmålet mitt er å komme under 100 kilo, men jeg syns det er viktigere at jeg trives med meg selv, er fornøyd med det jeg ser i speilet og akseptere at vi er ikke like, men jeg er like mye verdt uansett hva vekten viser.

Jeg har nå fokus på å bli sterk, få ned fettprosenten og øke muskelmassen i stedet. Jeg har fått meg en ganske aktiv hund så det blir minst en langtur hver dag i tillegg til to til tre mindre turer i løpet av dagen. Jeg trener styrketrening 3-5 ganger per uke og noen spinning- eller gruppetimer innimellom når det passer. Har investert i en pulsklokke som jeg bruker hele tiden, den har skritteller, kaloriforbrenning, pulsbelte og ja, alt en pulsklokke bør inneholde, også har jeg investert i en treningsdagbok som jeg skriver i hver gang jeg trener. Da ser jeg fremgangen fra gang til gang. Jeg planlegger treningsdagen før jeg drar og trener, da vet jeg hva skal gjøre og på den måten får jeg en mye mer effektiv økt. Jeg er kjempefan av supersetttrening. Det er veldig effektivt. Jeg trener alltid hele kroppen hver gang jeg kjører styrke, men jeg fokuserer alltid mest på en muskelgruppe som jeg kjører litt ekstra øvelser på. Trening har blitt fristedet mitt. Da plugger jeg inn øreproppene, setter musikken på fullt og jeg koser meg. Er også aktiv på instagram noe som gir meg enda mer motivasjon.

TRENING ER FRISTED: – Jeg trener alltid hele kroppen hver gang jeg kjører styrke, men jeg fokuserer alltid mest på en muskelgruppe som jeg kjører litt ekstra øvelser på, forteller Renate.
TRENING ER FRISTED: – Jeg trener alltid hele kroppen hver gang jeg kjører styrke, men jeg fokuserer alltid mest på en muskelgruppe som jeg kjører litt ekstra øvelser på, forteller Renate. Foto: Privat

Min erfaring er at i en livsstilsendring er at man kommer til å tryne, mange ganger. Man kommer til å møte motbakker, men sprekker du en dag så er det viktig å vite at ikke alt ødelagt. Reis deg, rist det av deg, glem det og gå videre. Man blir ikke slank av å spise en salat akkurat som at man blir ikke tykk av å spise en burger. Det handler om å finne den riktige balansen. Endring av kosthold tar tid, men den er virkelig verdt det. Jeg har satt meg mange små delmål og det hjelper. Både i form av klær, vekt og diverse treningsøvelser som jeg skal nå eller klare. I sommer var jeg med på løpet Color Me Rad og det var bare helt rått! Jeg storkoste meg og hadde det så moro. Neste mål nå er å bli med på et løp eller to til sommeren. Har ikke bestemt meg helt for hvilke enda, det får tiden vise.

GÅ TIL AVSTEMNING

Få motivasjonen du trenger

Vektklubb hjelper deg til sunn og varig vektnedgang.

Annonse
Annonse

Få motivasjonen du trenger

Vektklubb hjelper deg til sunn og varig vektnedgang.

Annonse

Få motivasjonen du trenger

Vektklubb hjelper deg til sunn og varig vektnedgang.

Mine 3 beste tips

1. Ikke gjør deg avhengig av andre for å dra og trene. Ja, det kan være motiverende å trene sammen med noen, men hva med hvis de plutselig ikke kan? Vil du da droppe treningen? Allier deg gjerne med noen i starten og kjør så ditt eget løp etter hvert og tren heller med andre når muligheten byr seg.

2. Ta før- og etterbilder. Bruk det som motivasjon.

3. Invester i en pulsklokke eller treningsapp på telefonen og bruk den flittig. Da kan du følge fremgangen din, og konkurrere litt mot deg selv!

OVERSIKT: Se alle 10 kandidater til Årets medlem 2015

Hvem blir Årets Medlem 2015?

Alle kandidatene er nominert av andre Vektklubb-medlemmer. Dette er ingen kilokonkurranse, men en premiering av vanlige mennesker som har klart å motstå utallige fristelser, bekjempet dørstokkmila og gått ned i vekt ved å erstatte dårlige uvaner med en sunn livsstil.
Sammen med VGs lesere vil en fagjury stemme frem hvem som stikker av med den gjeve seieren. I juryen sitter Vektklubbs fageksperter på kosthold og trening: Christian A. Drevon er lege og professor i ernæring, Anne Mette Rustaden er utdanner fysioterapeut og tar doktorgrad i styrketrening, Anette Skarpaas Ramm er klinisk ernæringsfysiolog og Roger Holmedal er personlig trener og foreleser.

I Vektklubb.no får du hjelp til å balansere energiinntak og energiforbruk, slik at du kan lykkes med vektreduksjon og å holde vekten stabil etter vektnedgangen.

Sjekk når du kan nå din idealvekt!

Kalorikontroll overalt? Last ned Vektklubb-appen i App Store eller i Google Play

Gå ned i vekt på den sunne måten!

Med Vektklubb får du et personlig vektprogram, kaloridagbok for mat og trening, kaloriberegnede oppskrifter og artikler som motiverer til en sunn livsstil.

Du kan nå betale med

*Medlemskapet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp.

  • strex
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her