TYKK KONSISTENS: En gladnyhet for kokoselskere. Med lav fettprosent og høyt proteininnhold, er dette et sunt og svært magert melkebasert mellommåltid. Alle foto: Eli Anne Myrvoll Blomkvist

Er skyr kokos det optimale mellommåltidet for slankere?

Publisert: 2016-03-01 13:01

For å gå ned i vekt er det lurt å spise lite og ofte. Proteininnholdet i skyr er høyt, som kan gi bedre metthetsfølelse. I noen tilfeller kan et lite beger bli litt knapt for de fleste, med mindre man også spiser en frukt ved siden av eller tilsetter litt nøtter eller kornblanding.

Klinisk ernæringsfysiolog Eli Anne Myrvoll Blomkvist.

Hvert år i februar, kommer det et større slipp av matnyheter. Q-meierienes skyr med ny smak av kokos er en av disse.

Et mellommåltid bør for de aller fleste inneholde mellom 150-250 kcal, men det avhenger selvsagt av mange ulike faktorer. Hvor mye du spiser ellers og hvor aktiv du er spiller inn.

Innhold:

Skyr er rett og slett bare laget av syrnet skummetmelk som er tilsatt sukker (eventuelt søtstoffer) og smak. Fettinnholdet blir dermed svært lavt og proteininnholdet høyt. Skyr finnes i flere smaker, noen med sukker, andre med kunstige søtstoffer, noen skyr har musli i lokket og det finnes skyr blandet med cottage cheese. De smale skyr-begerene inneholder ikke tilsatt sukker, men kunstig søtning. Det er litt naturlig sukker i melken den lages av, så helt sukkerfri er de ikke. De brede skyr-begrene inneholder tilsatt sukker, bortsett fra kiwi&lime-varianten, samt vanilje, som begge har mysli i lokket.

Min favoritt til nå har vært skyr med sitron. Ettersom jeg er svært glad i smaken av kokos, har jeg ventet spent på denne nye varianten.

LES: Unødvendig med ekstra proteinrike produkter for barn

Hvordan smaker det?

Skyr har en tykk konsistens, mye tykkere enn yoghurt, og kan ligne litt på kesam. Skyr er syrlig og noen opplever smaken som «tørr» og snerpete. Dette kan jeg til dels være enig i, da den fester seg litt i ganen, men den er nok likevel en vinner hos mange. Jeg liker skyr, og synes det er godt å toppe den med nøtter eller bær, men kornblandinger synes jeg passer bedre med yoghurt som er litt mer flytende.

Et beger med skyr kokos gir 135 kcal. For et mer sammensatt måltid og for å holde deg mett lengre kan du tilsette nøtter, kornblanding, frukt eller bær.

Jeg liker best de vanlige skyrvariantene, altså de som har tilsatt sukker. Heldigvis er mengden tilsatt sukker relativt lav, på 4 gram sukker per 100 gram vare. Jeg syntes skyr med kunstig søtning oppleves som mer snerpete enn de sukrede variantene, men dette vil selvsagt være en individuell smakssak.

Skyr kokos har en mild smak av kokos. Kokos er litt søtlig i smaken og denne varianten av skyr oppleves dermed som mindre syrlig enn mange av de andre. Jeg tipper denne blir en favoritt hos mange skyrspisere!

LES OGSÅ: Mindre sukker - mer protein: Hvilken «sunne» yoghurt er best?

Annonse

Bli medlem av Vektklubb

Personlig vektprogram, kaloridagbok og kaloriberegnede oppskrifter.

Hvor sunt er det?

Skyr er magert, kalorifattig, proteinrikt og mettende, så jada, dette er sunt. Et godt egnet mellommåltid, både for vektklubbmedlemmer som vil ned i vekt, og for alle andre som behøver et lite påfyll mellom måltidene.

Et beger skyr med kokos inneholder 135 kcal. For et mer sammensatt mellommåltid som holder deg mett litt lenger kan du enten tilsette et par spiseskjeer kornblanding, en liten neve nøtter eller litt frukt og bær. Skyr inneholder mindre fett, mer proteiner og er tykkere enn yoghurt så mange syntes skyr i seg selv metter litt bedre enn den mer flytende yoghurten.

Skyr inneholder kokosmelkpulver. Kokos inneholder mye mettet fett, men andelen fett i skyr med kokos er på kun 0,5 gram per 100 gram og er dermed ikke noe å bekymre seg over.

Du kan lese mer om kokos og kokosfett HER!

Kornblanding, frukt, bær eller nøtter er gode eksempler på noe du kan tilsette eller spise ved siden av for å få et mer fullverdig mellommåltid.

Næringsinnhold

Per 100 gram

Energi: 77 kcal
Fett: 0,5 gram, hvorav 0,4 gram er mettet fett
Karbohydrater: 8 gram (4 prosent tilsatt sukker)
Protein: 10 gram
Et beger på 175 gram gir 134 kcal, 0,9 gram fett, 14 gram karbohydrat og 18 gram protein.

Sammenlignet med andre matvarer

Per 100 gram

• Skyr blåbær & vanilje, med kunstig søtning: 58 kcal, 0,2 gram fett, 4 gram karbohydrat og 10 gram protein. Et beger (160 gram) gir 93 kcal.
• 14 Gresk yoghurt med sitron/lime: 56 kcal, 0,2 gram fett, 4,4 gram karbohydrat og 8,4 gram protein. Et beger (160 gram) gir 90 kcal.
• Tine yoghurt kokos: 98 kcal, 3,8 gram fett, 12 gram karbohydrat og 3,7 gram protein. Et beger (150 gram) gir 147 kcal.
• Synnøve gresk yoghurt sitron: 84 kcal, 0,9 gram fett, 14 gram karbohydrat og 5 gram protein. Et beger (150 gram gir 126 kcal)
• 14 kesam lime: 69 kcal, 0,9 gram fett, 4,3 gram karbohydrat og 11 gram fett. Et beger (160 gram) gir 110 kcal.
• 14 Cottage cheese eple/pære: 85 kcal, 1,6 gram fett, 7,4 gram karbohydrat og 10 gram protein. Et beger (130 gram gir 111 kcal)

Andre matvarer matspaneren har testet:

Nye «kjøttboller» med miljøvennlig slankevri

Test av brød uten gjær og mel

Hvor sunne er egentlig de «sunne mikromiddagene»?

Frokostyoghurt med mindre sukker på pose

Gå ned i vekt på den sunne måten!

Du kan nå betale med

  • strex

*Medlemskapet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp.

Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her