ENERGIPÅFYLL: Munnfuller av granola er praktisk småmat på farten.
ENERGIPÅFYLL: Munnfuller av granola er praktisk småmat på farten. Foto: Eli Anne Myrvoll Blomkvist

Matspaneren: Polly Småsulten Biter blåbær og tranebær

Eli Anne Myrvoll, klinisk ernæringsfysiolog
Publisert: 2019-06-11 14:53

Ikke det verste du kan spise, men vær oppmerksom på at produkter merket «uten tilsatt sukker» ikke må forveksles med at produktet er sukkerfritt.

MATSPANER: Klinisk ernæringsfysiolog og matspaner for Vektklubb, Eli Anne Myrvoll Blomkvist.
MATSPANER: Klinisk ernæringsfysiolog og matspaner for Vektklubb, Eli Anne Myrvoll Blomkvist. Foto: Petter Emil Wikøren / VG

Trenger du noe å putte i veska som kan redde blodsukkeret ditt når det er lenge til middag, men vil helst unngå sjokoladen til hverdags? Det finnes mange raske løsninger som er lettvint å ta med seg slik som müslibarer, energibarer, nøtteblandinger og lignende. Orklas produktserie «Småsulten» er kjent for de fleste med sine små poser med nøtteblandinger. De har nå kommet med små porsjonsposer med muslibiter som jeg har sett litt nærmere på.

Innhold:

Småsulten Biter inneholder 41 prosent granola av havre, solsikkekjerner, gresskarkjerner og puffet brun ris, 17 prosent mandler og 12 prosent tørket frukt og bær. De inneholder også en relativt stor andel sikkorirotfiber (ikke merket med prosent, men ligger mellom mandler og tørket frukt/bær i ingredienslista, så et sted mellom 12 og 17 prosent). Ellers inneholder de solsikkeolje, daddeljuice, salt og emulgator.

Produktet er merket med «uten tilsatt sukker» på framsiden av pakningen, mens på baksiden står det med liten skrift at produktet har en naturlig forekomst av sukkerarter.

Posen er på 35 gram som er regnet som en porsjon og gir 170 kcal.
Posen er på 35 gram som er regnet som en porsjon og gir 170 kcal. Foto: Eli Anne Myrvoll Blomkvist

Hva smaker det?

Det smaker, ikke overraskende, litt som crunchy müsli med mandler og tørket frukt/bær, ikke helt ulikt lignende müslibarer. Bitene er små munnfuller som smaker søtt, men jeg vil ikke si de er plagsomt søte. Siden de er formet som små munnfuller så er de lettere å spise mens du er på farten eller i bilen enn om du for eksempel skulle spist en neve nøtteblanding.

Hvor sunt er det?

Produktet markedsføres som «uten tilsatt sukker», men det inneholder likevel en god del enkle sukkerarter fra blant annet rismel, tørket frukt/bær og daddeljuice. «Uten tilsatt sukker» må derfor ikke forveksles med «sukkerfritt». Et høyt innhold av havre, mandler og kjerner trekker opp, det er jo smarte matvarer som gir en del gode næringsstoffer til kroppen. Produktet har lite mettet fett, mye kostfiber, en del protein og et akseptabelt innhold av salt. Når i tillegg porsjonen er liten så blir dette et greit lite måltid i farta.

Hvis du er interessert i å lese litt mer om hva begrepet «uten tilsatt sukker» innebærer, og reglene rundt denne merkingen, så skrev jeg litt mer om det i testen av Kellogg crunchy müsli.

På samme måte som Kellogg forsvarte sin bruk av daddelpasta for å kunne gi den rette konsistensen, så fikk jeg omtrent samme svar fra Orklas forbrukerservice: at daddeljuicen ble brukt for å binde produktet så det holder seg sammen i en klump.

Les også: Går du i sukkerfritt-fellen?

Selv om det alltid vil være sunnere å spise «renere» råvarer, som i dette tilfellet kunne vært for eksempel usaltede mandler/nøtter og hel, fersk frukt, så er ikke disse müslibitene fra Orkla det verste du kan putte i deg når tiden er knapp og du bare må ha noe kjapt. Men sukkerfritt er det altså ikke.

Foto: Eli Anne Myrvoll Blomkvist

Næringsinnhold per 100 gram og per porsjon:

Energi: 487 kcal
Fett: 28 gram, hvorav 2,9 gram mettet fett
Protein: 11 gram
Karbohydrat: 38 gram, hvorav 18 gram sukkerarter
Kostfiber: 18 gram
Salt: 0,87 gram

En porsjon (hele posen) á 35 gram gir 170 kcal, 9,8 gram fett, 13 gram karbohydrat, 6,3 gram fiber og 0,3 gram salt.

Sammenlignet med lignende raske «munnfuller»:

Max99 Müslibar med havrekjeks og melkesjokolade: 373 kcal, 10,5 gram fett hvorav 5,3 gram mettet fett, 56,4 gram karbohydrat hvorav 29,1 gram sukkerarter, 6,9 gram protein og 0,47 gram salt. En bar á 20 gram gir cirka 75 kcal.

Eldorado mellombar chia, quinoa og nøtter: 441 kcal, 18,8 gram fett hvorav 4,4 gram umettet fett, 54,8 gram karbohydrater hvorav 19,9 gram sukkerarter, 9,5 gram protein, 6,4 gram kostfiber og 0,2 gram salt. En bar á 23 gram gir cirka 93 kcal.

Bixit havrebar med bringebær og quinoa: 370 kcal, 11 gram fett hvorav 4,1 gram mettet fett, 55 gram karbohydrater hvorav 19 gram sukkerarter, 6,3 gram protein, 16 gram kostfiber og 0,2 gram salt. En bar á 30 gram gir cirka 111 kcal.

Eat natural bar dark chocolate: 437 kcal, 21,1 gram fett hvorav 9,1 gram er mettet fett, 37,8 gram karbohydrat hvorav 32,5 gram sukkerarter, 6,8 gram protein, 5,2 gram kostfiber og 0,1 gram salt. En bar á 45 gram gir cirka 197 kcal.

Eldorado Grab’n go nøtter og frukt: 497 kcal, 29 gram fett hvorav 5 gram mettet fett, 40 gram karbohydrater hvorav 20 gram sukkerarter, 16 gram protein, 6 gram kostfiber og 0 gram salt. En pose á 50 gram gir cirka 249 kcal.

Dersom du har tips til matvarer @matspaneren kan sette under lupen så send gjerne mail til redaksjonen eller tag #matspaneren på instagram.

ANNONSE: Sjekk når du kan nå din idealvekt med Vektklubb!

Andre matvarer vi har testet:

Matspaneren: ZERoh saftispinner uten kalorier

Matspaneren: Grandiosa pizzasnurrer

Matspaner: Gresk yoghurt fra Synnøve Finden

Matspaner: Rislunsj UTEN

Gå ned i vekt på den sunne måten!

Du kan nå betale med

  • strex

*Medlemskapet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp.

Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her