BEDRE MAGEFØLELSE: Cecilie Hauge Ågotnes (41) hadde så store problemer med magen at det hemmet henne i hverdagen. Nå har hun lagt om til et magevennlig kosthold og skrevet bok om det.

FODMAP fikk orden på mageproblemene

Publisert: 2015-01-26 14:38

Sliter du med magesmerter, luftplager og for få eller altfor hyppige dobesøk? Magevennlig mat kan hjelpe.

Hvor er toalettet? Dette var gjerne det første Cecilie Hauge Ågotnes (41) gjorde seg kjent med når hun kom til et nytt sted.

Bergensjenta hadde nærmest gitt opp tanken på et liv uten en konstant oppblåst, verkende og lydhør mage. Daglig måtte hun takle akutt diaré og all usikkerheten det medførte. Cecilie visste aldri når magen ville slå seg vrang. Ville det skje under landing på flyturen fra Flesland, når toalettene var stengt? På bussen på vei til jobb?

Plagene hadde fulgt henne gjennom hele livet, i perioder vært så ille at hun knapt fikk i seg mat og raste ned i vekt.

For ti år siden fikk hun diagnosen IBS, irritabel tarm syndrom. Diagnosen gis årlig til minst 1 av 10 nordmenn med diffuse mageplager som etter grundig utredning verken får påvist matallergier eller andre sykdommer. De feiler i utgangspunktet ingenting, selv om magen blåser seg opp og danser salsa etter hvert måltid.

For ett drøyt år siden begynte Cecilie å lese om lav FODMAP, en diett som ble utvikle på slutten av 90-tallet av australske forskere.

Etter 6-8 uker på FODMAP-dietten merket Cecilie stor forbedring.

– For første gang virket det som om magen min slo seg til ro. Det var stille her nede, sier Cecilie lattermildt og stryker seg på magen. Først og fremst ble hun kvitt store luftplager. Hun fikk langt sjeldnere diaré og fikk en ny følelse av kontroll over magen sin.

Forskningsbasert

Høy eller lav FODMAP? Sjekk listen lenger ned på siden!

– Forskning viser at opptil 70 % av pasienter med irritabel tarm opplever bedring når de går på lav FODMAP-dietten, forteller lege Jørgen Valeur ved Lovisenberg diakonale sykehus. Han har doktorgrad i tykktarmsfunksjon ved matoverfølsomhet og forteller at prinsippene rundt dietten nå har bred enighet i fagmiljøet. Han presiserer også at tankegangen slett ikke er ny. På begynnelsen av 1900- tallet brukte man diagnosen gjæringsdyspepsi, på det vi i dag kaller irritabel tarm.

– Da sto det i lærebøker at pasientene skulle spise «slaggfattig kost», altså unngå grove produkter som ikke blir tatt opp i tynntarmen, men fortsetter ufordøyd til tykktarmen. Så ser det ut til at man glemte dette litt. Lenge var fagmiljøet opptatt av at pasienter med trøblete mager skulle spise mye fiber. Dette har man nå igjen gått bort fra, sier Valeur.

Han forklarer at vår toleranse for FODMAP er som en bøtte. Når bøtten er full, kommer symptomer som oppblåsthet, smerter og avføringsforstyrrelser. Hos mennesker med normal tarm, er bøtten større enn hos dem med irritabel tarm.

– Bøtten kan fylles fra mange hold, det er FODMAP i mange matvarer. For tykktarmen spiller det ingen rolle om det kommer fra frukt eller tyggis, symptomer oppstår når det er overskudd av karbohydrater i tykktarmen, i forhold til hva den kan ta unna, sier eksperten. Hvor stor hver enkeltes bøtte er, varierer og noe man må teste seg frem til ved å først kutte kraftig ned på matvarer med FODMAP, for deretter å prøve seg frem til hvor mye FODMAP man kan tåle å spise, før man får plager.

– Det er tidkrevende og det kan være vanskelig å forstå hva man reagerer på. Så er det også viktig å huske på at selv friske mennesker vil få symptomer dersom de spiser fire sekker med plommer, påpeker Valeur.

Han forteller at mange pasienter opplever en økt følelse av kontroll når de legger om til et magevennlig kosthold, men råder ingen til å gå i gang med store kostholdsendringer uten først å ha snakket med sin lege.

– Allergisykdommer som cøliaki, betennelser i tarmen, kreft, kan gi symptomer som minner om irritabel tarm og må utelukkes først.

Ingen slankekur

– Jeg liker egentlig ikke å kalle dette for diett, det forbinder folk med slanking. Dette har ingenting med slanking å gjøre. Det er mat for sensitive mager, presiserer Cecilie Hage Ågotnes.

– Det er ikke superfancy mat. Gourmetkokker vil sikkert le litt fordi det er veldig enkelt, men det skal være enkelt. God mat, gode smaker, du skal ikke føle at du forsaker noe, fordi du har vondt i magen, oppsummerer Cecilie.

Hun snakker om kokeboken hun nettopp har utgitt, som rommer en rekke magevennlige matoppskrifter. For et drøyt år siden begynte hun å blogge om egne erfaringer med lav FODMAP-dietten. Cecilie ønsket å vise andre som sliter med en trøblete mage, at de ikke er alene og at det finnes råd.

For mange kan et magevennlig kosthold, uten f.eks. vanlig brød, pasta og hvitløk, virke vanskelig å leve med. Cecilie synes ikke det.

– Jeg er opptatt av å ha fokus på alt det jeg kan spise, det jeg kan spise mer av, ikke det jeg må styre unna. Gjør det så lite komplisert som mulig, lag mat av råvarer du får tak i på nærmeste nærbutikk, råder hun.

Hjemme i Bergen er det stort sett Cecilie som står for matlagingen, ektemannen spiser det samme som henne, til tross for at han tåler «vanlig» mat.

På en helt vanlig dag spiser Cecilie gjerne en pannekake med skinke til frokost, tomatsuppe eller gulrotsuppe med litt kjøtt i til lunsj og gjerne torsk med poteter og grønnsaker til middag. Det eneste hun virkelig savner, er godt, hjemmelaget brød og gjærbakst.

– Men det er jo viktig å si at det ikke er farlig for meg eller andre med IBS å for eksempel spise løk eller mat som inneholder vanlig hvetemel. Man får bare vondt i magen av det. Noen ganger er det kanskje verdt det, det hender jeg gjør det, sier Cecilie. Hun har mye galgenhumor i forhold til magen sin.

– Det tror jeg er viktig. Det er også viktig ikke å sykeliggjøre seg mer enn nødvendig. Alle mennesker har en mage som går litt opp og ned. Det er ikke sikkert du har spist noe galt selv om du har luft i magen en dag.

I dag føler Cecilie at hun har tatt tilbake kontrollen over livet, over magen sin.

– Psykisk har det betydd veldig mye. Jeg våger å gjøre mye mer. Jeg er for eksempel ikke redd for å ta bussen til byen og jeg har mye mindre smerter.

Gresskarkjerner, solsikkefrø og mørk sjokolade har lav FODMAP og forstyrrer ikke tarmen.

FODMAP i vanlige matvarer

 • Frukt med lav FODMAP (kan spises): Banan, blåbær, drue, kiwi, grapefrukt, bringebær.
 • Frukt med FODMAP (bør begrenses): Eple, pære, mango, hermetisk frukt, vannmelon, honning, tørket frukt, fruktjuice, fruktose.
 • Grønnsaker med lav FODMAP: Gulrot, tomat, rotselleri, grønne salater, spinat, oliven, poteter, grønne bønner, bønnespirer, pastinak.
 • Grønnsaker med FODMAP: Løk, hvitløk, erter og belgfrukter, sopp, kål, asparges, brokkoli, rosenkål, bønner, fennikel, avokado.
 • Kornprodukter med lav FODMAP: Ris, havre, polenta, maismel, spelt, bokhvete, quinoa, glutenfritt brød, glutenfri pasta og kornvarer laget med mel av spelt, mais, potet, quinoa, boghvete eller ris.
 • Kornprodukter med FODMAP: Rug, bygg, hvete.
 • Melkeprodukter med lav FODMAP: Laktosefri melk, yoghurt, fløte og rømme. Rismelk, harde oster, lagrede hvite oster, iskrem basert på ris eller soya.
 • Melkeprodukter med FODMAP: Melk, soyamelk, is, yoghurt, fløte, rømme, brunost, ferske og mye, hvite oster.
 • Søtt med lav FODMAP: Sukker, glukose, sirup, søtningsstoffer som ikke ender på - ol, blant annet aspartam.
 • Søtt med FODMAP: Sorbitol, mannitol, isomalt, maltitol, xylitol, honning.

Cecilies favorittoppskrifter

Ovnsbakt torsk med pesto og serranoskinke

Fotograf: Christin Eide

1 porsjon

100 – 150 g serranoskinke
400 g frossen/fersk torskefilet
Grovkvernet pepper
Pesto
30 g fersk basilikum
80g olje
10g pinjekjerner
30g revet parmesanost
Litt av det grønne fra purre eller vårløk

Slik gjør du det: Kjør pinjekjerner og basilikum i blenderen sammen med olje. Tilsett løken og kjør maskinen noen sekunder til. Tilsett revet parmesan.

Sett ovnen på 200 grader. Legg fiskestykkene i en ildfast form. Legg godt med pesto på toppen av hvert fiskestykke og stek torsken på nederste rille i ca 15 minutter, eller til fisken er ferdig. Om fisken er frossen må du øke steketiden til 25-30 minutter.

Skjær serranoskinken i terninger og stek. Når fisken er ferdig legger du skinken og litt av stekefettet på og rundt torsken. Server med poteter. Her trenger du ikke saus siden pesto og fettet fra skinken vil fungere som saus.

Sjokoladedrøm

Fotograf: Christin Eide

Bunn:
150 g smør/olje
2 egg
150 g sukker
110 g glutenfri lys melblanding
2 ss kakao
1 ts bakepulver
60g kokosmelk eller laktosefri kremfløte

Sjokoladelokk:
120 g laktosefri fløte
100 g Dronning kokesjokolade
Sett ovnen på 175 grader.

Slik gjør du det: Pisk egg og sukker til eggedosis. Bland mel og bakepulver. Tilsett mel i eggedosisen og rør inn smeltet smør/oljen og kokosmelken/fløten.

Smør en kald kakeform og putt røren i formen. Stek kaken i 29-25 minutter på midterste rille. Avkjøl kaken.

Sjokoladelokk: Varm opp kremfløten. Ta gryten av platen og bland inn sjokoladen til den er smeltet. Rør noen ganger i sjokoladeblandingen mens du venter på at den sal bli romtemperert. Når toppingen er romtemperert helles den forsiktig over kaken mens den ennå er i formen. La kaken stå kaldt i en times tid. Serveres med en kremlatt og kaffe, om du tåler.

Oppskriftene er fra Cecilie Hauge Ågotnes' bok «LavFODMAP - god mat for sensitive mager»

I Vektklubb.no får du hjelp til å balansere energiinntak og energiforbruk, slik at du kan lykkes med vektreduksjon og å holde vekten stabil etter vektnedgangen.

Ny og forbedret tjeneste - dette får du!

Les også:

Annonse

Gå ned i vekt på den sunne måten!

Med Vektklubb får du et personlig vektprogram, kaloridagbok for mat og trening, kaloriberegnede oppskrifter og artikler som motiverer til en sunn livsstil.

Du kan nå betale med

*Samtlige medlemskap fortsetter å løpe etter valgt innmeldingsperiode. Medlemskapet løper inntil du selv sier det opp.

 • strex
Vektklubb er en tjeneste eid av VG
Ansv. redaktør og adm. direktør: Gard Steiro
Nyhetsredaktør: Tora Bakke Håndlykken
Utviklingsredaktør: Øyvind Brenne
Redaktør Feature/VG+: Jane Throndsen
Politisk redaktør: Hanne Skartveit
Her finner du #vgvektklubb
Ansvarlig journalist: Elisabeth Stigum
Kopiering av materiale fra VG og Vektklubb for bruk annet sted er ikke tillatt uten avtale.
© 2022 Verdens Gang AS
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her