Kari Haraldsen (72): – Endelig passer bunaden!
Den hadde hengt urørt i skapet siden 2008. Etter en vektnedgang på 21 kilo med kalorikontroll og ved å spise helt vanlig og sunn mat, kunne Kari Haraldsen (72) endelig bruke festdrakten igjen.
Mange har hørt at det vanskeligste med en vektnedgang ikke er å gå ned i vekt, men å beholde den nye lavere vekten. Ronald Hushovd (57) fra Sande knuser statistikken og holder vekten ved å logge kalorier og veie seg regelmessig.
Fakta Ronald Hushovd
Alder: 57 år
Bor: Sande
Yrke: Sikkerhet- og kvalitetsrådgiver
Høyde: 181 cm
Før-vekt: 118 kg
Trivselsvekt: 79–81 kg
Har holdt vekten: 1,5 år
Lykken over å ha gått ned i vekt kan raskt utfordres av vår egen biologi. Fra naturens side har kroppen nemlig flere forsvarsmekanismer for å vinne tilbake den tapte vekten etter vektnedgang.
– Etter et vekttap vil kroppen nedjustere energiforbruket, samtidig som den øker sultsignaler om å spise, forklarer klinisk ernæringsfysiolog og kostholdsekspert i Vektklubb, Anette Skarpaas Ramm.
Så hvordan får de det til, de som lykkes med å bli varig slankere? Vektklubb tok kontakt med Ronald Hushovd for å høre hvordan det går, ett og et halvt år etter han nådde målvekten.
Personlig vektprogram, kaloridagbok og kaloriberegnede oppskrifter.
Personlig vektprogram, kaloridagbok og kaloriberegnede oppskrifter.
– Det at jeg er stabil på vekta er fordi jeg fortsetter å logge alt jeg spiser og drikker, uansett når og hvor, forteller han.
Kostholdsendringene han gjorde da han gikk ned i vekt, har blitt den nye livsstilen.
– Dette er det prosjektet jeg skal ha resten av livet, og jeg har ikke tenkt til å endre på hvordan jeg spiser.
Ronald sier han har knekt koden: Sunt kosthold kombinert med trening er en livsstil han stortrives med. Sykkelturer flere ganger i uken og med en to år gammel Flatcoated Retriever blir det også mange og lange turer til fots.
– Jeg lovet kona at jeg aldri mer skulle være overvektig, og det har jeg holdt, humrer han.
Fem råd for å lykkes: Slik blir du varig slank
Ronald var overvektig i 15 år før han meldte seg inn i Vektklubb for å få hjelp med kostholdet. Før det hadde han klart å gå ned tre kilo på egen hånd.
– Det verste med å være overvektig var faktisk den psykiske påkjenningen, sier han i det humring blir til alvorsprat.
Hver gang han så sitt eget speilbilde reflektere i et butikkvindu skammet han seg over seg selv og det han så. Ronald er glad og stolt over at han tok tak i vekten for å få det bedre med seg selv, og for å få bedre helse.
– Jeg lever et helt annet liv i dag, og i sommer badet jeg foran andre mennesker for første gang på 15 år!
Tidligere pleide han å gjemme vekk den store kroppen i digre T-skjorter.
Da Ronald begynte å loggføre maten han spiste ble han bevisst på endringer han kunne gjøre i kostholdet, som slett ikke kostet så mye, men som ga stor effekt over tid. Blant annet sluttet han å småspise mens han tilberedte mat og brukte mindre porsjoner med pålegg, for eksempel ved å skjære gulost på tvers fremfor på langs.
– En liten skive gulost veier 10 gram, mens en større skive gulost veier 15 gram. Ferdigskivet gulost veier også 15 gram, så den deler jeg i to. Om jeg bruker bitte litt mindre av pålegget så smaker ikke brødskiven noe annerledes, men over uker og måneder utgjør kaloriene jeg sparer store summer!
Tips: 20 matbytter som sparer hundrevis av kalorier
I tillegg passer han på å nyte maten og bruke lengre tid på hvert på måltid.
– Mat gir meg mye større glede nå. Før kunne jeg hive innpå om maten var god, nå bruker jeg tre ganger så lang tid på å spise et måltid og nyter hver bit.
Ronald forteller at dersom han har en tallerken med mat foran seg, så smaker han gjerne på enkeltkomponentene og kombinasjonene, og han legger ned bestikket mellom hver munnfull. Det gir han bedre tid til å smake, nyte og at maten skal rekke å fortelle magen når han er mett.
Under vektnedgangen kuttet Ronald ut godteri, sjokolade, peanøtter og potetgull. Det førte til at han ble mer kreativ i matveien om han skulle unne seg noe godt.
– Et knekkebrød med jordbærsyltetøy og banan spiser jeg gjerne om jeg vil dekke søtsuget. Om kvelden kan jeg ofte kose meg med 50 gram cashewnøtter og 50 gram rosiner.
Les også: Trikset for å bli kvitt søtsug
Ronald trekker frem tre faktorer som har vært avgjørende for ham å lykkes med å holde vekten stabil etter vektnedgang: Sterk motivasjon, loggføring av kalorier og vekt, samt en betrodd støttespiller å snakke med.
– Noen ganger kan jeg tenke at jeg fremdeles er stor, da er det godt å høre kona fortelle meg at det er jeg ikke.
Det har blitt mange gode samtaler med kona som han retter en stor takk til.
Ronald veier seg hver dag for å gi seg selv den samme bekreftelsen. Trivselsvekten er rundt 79–81 kilo.
– Om vekten viser en kilo mer eller mindre i løpet av en uke er det helt greit, da vet jeg at jeg har kontrollen, men dersom jeg veier to kilo mer over noen uker da tar jeg grep med det samme før det går gale veien.
– En av faktorene som går igjen hos personer som får til å stabilisere vekten etter vektnedgang er nettopp selvmonitorering, og det gjør Ronald både med kostholdet og vekten, roser kostholdsekspert Anette Skarpaas Ramm.
Les også: Hold vekten med favorittjeansen
– At han har jaktet endringer som koster han lite er også med på å gjøre tiltakene gjennomførbare, for eksempel da han kuttet ut småspisingen mens han lagde mat.
Ramm påpeker at endringer som kan oppleves som krevende for en person er enkelt for en annen.
– Derfor er det viktig å være tålmodig og nysgjerrig i prosessen for å til slutt lande en livsstil som funker. Ronald ser på dette som et prosjekt for resten av livet, og det gjør at det blir en livsstilsendring.
Ramm synes det er fantastisk å høre at Ronald har beholdt matgleden ved å spise saktere og nyte maten.
– Det å roe ned tempoet på måltidene kunne mange hatt nytte av, det er mange som har for vane å spise for fort og for mye, sier Ramm.
I november 2019 gjennomførte Ronald en planlagt hofteoperasjon. Det viste seg at hofteprotesen han hadde fått satt inn i 2014 hadde løsnet fra lårbeinet. I etterkant av operasjonen måtte han ta det med ro og ble stillesittende i drøye to måneder. Før operasjonen var han bekymret for hva det kunne bety for vekten.
– Men takket være at jeg kunne følge kaloriinntaket via appen til Vektklubb, så holdt jeg vekta!
Selv uten sykkelturer og trening klarte Ronald å holde vekten stabil, kun ved å ha kontroll på det han spiste.
Trening har vært en viktig del av livsstilsendringen for Ronald, og fra sykkelsetet har han fått mange fine naturopplevelser. Han har kjøpt seg sykkelutstyr så han kan sykle ute hele året.
Selv om Ronald nå sykler og trener mye har han aldri «spist opp» treningskaloriene.
– Det gjelder å være ærlig med seg selv. Før kunne jeg ofte tenkte at dersom jeg hadde vært flink og gått en tur kunne jeg unne meg ekstra mat etterpå. En times spasertur er godt for helsen, med det utgjør kanskje ikke mer enn 200 kcal.
6 enkle tips: Slik trosser du dørstokkmila
Ronald sikter også mot et nytt mål, som ikke handler om vekt, men hva han kan få til med den nye spreke livsstilen sin.
– Vi er en glad gjeng som sykler litt sammen, og kaller oss for Team Midtlivsskrise. Om viruset er borte til neste år så har vi tenkte å sykle Lillehammer-Oslo. Det blir første gang jeg deltar i noen form for idrettslig konkurranse!
Du kan nå betale med
*Medlemskapet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp.
Den hadde hengt urørt i skapet siden 2008. Etter en vektnedgang på 21 kilo med kalorikontroll og ved å spise helt vanlig og sunn mat, kunne Kari Haraldsen (72) endelig bruke festdrakten igjen.
Med familievennlig mat og frisk luft har Mari Moberg (40) lykkes med varige livsstilsendringer. Det trenger ikke være så komplisert, mener hun.
– Da hele Norge stengte ned begynte jeg å gå tur og la om livsstilen, forteller Hege Søgstad (42).
TV-profil Torodd Overåsberget (26) tok grep om livsstilen sammen med en venninne. Kostholdsekspert mener mange kan lære av kjendisråneren.
De ekstra kiloene gjorde ikke Fredrik Tandberg Nilsen (32) bare tung på vekten, men også tung til sinns. En topptur til Galdhøpiggen ble en realitetssjekk for Fredrik. Han hadde latt kroppen bli tyngre enn han klarte å bære.
På ett år har Ingvild Sundland (34) gått ned over 20 kilo. Det startet ved at hun bestemte seg for å sette seg selv først og innførte et fast morgenrituale.