Noen peanøttesmør er sunnere enn andre, men forskjellene er ikke så store. Har du peanøttsmør på brødskiva har du gjort et sunt påleggsvalg.
Noen peanøttesmør er sunnere enn andre, men forskjellene er ikke så store. Har du peanøttsmør på brødskiva har du gjort et sunt påleggsvalg. Foto: Eli Anne Myrvoll Blomkvist

Matspaneren tester peanøttsmør

Eli Anne Myrvoll, klinisk ernæringsfysiolog
Publisert: 2020-01-08 11:42

Plantebaserte pålegg er i vinden som aldri før, og selv om peanøttsmør ikke akkurat er en nyhet, har utvalget blitt større. Vektklubbs matspaner har testet.

Vi skiller oftest mellom to typer peanøttsmør basert på andel peanøtter. Den ene som består av over 99 prosent nøtter og bittelitt salt, og den andre typen som er tilsatt litt olje, sukker og salt. Her er gjerne nøtteinnholdet rundt 89 prosent. Begge typene kan igjen finnes med «smooth» eller «crunchy» tekstur.

Tidligere testet: Vita hjertego’ grønnsakspostei

Av begge typene peanøttsmør finnes det mange nesten helt like typer på markedet, både i vanlig butikk og i helsekost. Disse, som kun inneholder peanøtter og salt, er i prinsippet helt like (så lenge saltinnholdet er likt), så du kan velge den typen du finner.

Til venstre ser du en type peanøttsmør som inneholder 99,4 % nøtter, mens typen til høyre inneholder 89 % nøtter og resten er tilsatt olje, sukker og salt.
Til venstre ser du en type peanøttsmør som inneholder 99,4 % nøtter, mens typen til høyre inneholder 89 % nøtter og resten er tilsatt olje, sukker og salt. Foto: Eli Anne Myrvoll Blomkvist

Jeg har imidlertid sett at næringsinnholdet som er oppgitt på glassene kan variere noe, selv om de inneholder lik mengde peanøtter. Det kan nok ha både med at det er brukt ulike produsenter av peanøtter fra ulike land/klima, eller ulike analyseringsmetoder.

Det er uansett for «pirk» å regne, og jeg tenker du får i deg mer eller mindre det samme uansett hvilken type du velger når nøttesmøret består av over 99 prosent peanøtter.

Innhold:

Her er det altså kun peanøtter, hele 99,4 prosent. Den siste andelen på 0,6 prosent er tilsatt salt. Ikke noe fiksfakseri her med andre ord.

Den originale peanøttsmørtypen fra Mills er derimot tilsatt solsikkeolje og druesukker, noe som påvirker både smak, konsistens og næringsinnhold.

En spiseskje med 15 gram peanøttsmør gir cirka 90–100 kcal. Samtidig får du i deg nesten 4 gram proteiner, 1 gram kostfiber og en rekke mikronæringsstoffer.
En spiseskje med 15 gram peanøttsmør gir cirka 90–100 kcal. Samtidig får du i deg nesten 4 gram proteiner, 1 gram kostfiber og en rekke mikronæringsstoffer. Foto: Eli Anne Myrvoll Blomkvist

Hvordan smaker det:

Det er kanskje ikke så vanskelig å gjette seg fram til at dette smaker rent av peanøtter med et bittelite hint av salt. Peanøttsmøret oppleves som litt tørt i munnen og det fester seg til ganen, men det er jo slik peanøttsmør er.

Jeg elsker peanøttsmør, og liker både de rene variantene, som denne, og de som er tilsatt både olje, sukker og salt.

De «vanlige» peanøttsmørvariantene, med tilsatt olje, sukker og salt, har en litt annen smak. De er gjerne litt mindre tørre i konsistensen og har selvsagt en søtere smak.

Også testet: Mills Plantego’ grønnsakspålegg

Bli medlem av Vektklubb

Personlig vektprogram, kaloridagbok og kaloriberegnede oppskrifter.

Annonse

Personlig vektprogram, kaloridagbok og kaloriberegnede oppskrifter.

Bli medlem av Vektklubb

Annonse

Bli medlem av Vektklubb

Personlig vektprogram, kaloridagbok og kaloriberegnede oppskrifter.

Annonse

Hvor sunt er det?

Nøtter i sin rene form er sunt. Alle typer nøtter inneholder mye umettede fettsyrer, proteiner og mikronæringsstoffer som mineraler og antioksidanter.

Er det noe som kan kalles «supermat» med rette, så er det nøtter. Og selv om nøtter er kaloririkt, så er det mange store kostholdsstudier som tyder på at «nøttespisere» likevel er slankere og med lavere risiko for livsstilssykdommer enn de som ikke spiser nøtter.

Ulike typer nøtter har litt ulik fettsyreprofil, ulik mengde proteiner og litt ulikt innhold av mikronæringsstoffer, variasjon er derfor lurt.

Når det gjelder peanøtter så er disse egentlig ikke ekte nøtter. Peanøttene er botanisk sett belgfrukter, men både i smak og næringsinnhold ligner de nøtter og omtales derfor som det.
Når det gjelder peanøtter så er disse egentlig ikke ekte nøtter. Peanøttene er botanisk sett belgfrukter, men både i smak og næringsinnhold ligner de nøtter og omtales derfor som det. Foto: Eli Anne Myrvoll Blomkvist

Peanøttene er særlig proteinrike, og inneholder mest enumettet fett. Peanøtter inneholder også en del kostfiber, vitamin E, flere B-vitaminer (inkludert folat), jern, magnesium, sink og selen. En liten bombe proppfull av næringsstoffer altså.

Alle typer nøtter er imidlertid kaloririke, så dersom du skal gå ned i vekt er det lurt å ikke overdrive. En liten neve usaltede nøtter hver dag er tilstrekkelig. Er du imidlertid i motsatt ende av skalaen, at du helst skulle gått litt opp i vekt, eller av ulike årsaker sliter med å få i deg nok mat, så er nøtter en perfekt matvare å spise mer av.

Når det gjelder peanøttsmør så er selvsagt de «rene» variantene, som Plantego økologisk peanøttsmør, sunnere enn de variantene som er tilsatt sukker og olje i tillegg til salt.

Når det er sagt, så inneholder «originalen» fra Mills 89 prosent peanøtter, så man får i seg en del av det sunne fra peanøttene da også. Cirka 10 prosent av denne varianten består av solsikkeolje og druesukker.

Se gjerne etter de variantene med høyest andel peanøtter og lite salt (mindre enn 1 gram per 100 gram) når du velger peanøttsmør.

Næringsinnhold per 100 gram:

Mills plantego peanøttsmør:
Energi: 610 kcal
Fett: 48 gram, hvorav 8 gram mettet fett
Karbohydrat: 14 gram, hvorav 6 gram sukkerarter
Protein: 26 gram
Kostfiber: 8 gram
Salt: 0,6 gram

Mills original peanutbutter, grov type med 89 prosent peanøtter:
Energi: 620 kcal
Fett: 50 gram, hvorav 9 gram mettet fett
Karbohydrat: 14 gram, hvorav 9 gram sukkerarter
Protein: 24 gram
Kostfiber: 8 gram
Salt: 0,6 gram

Sammenlignet med andre varianter peanøttsmør:

Helios økologisk peanøttsmør (100 prosent peanøtter): 596 kcal, 46 gram fett hvorav 8,2 gram mettet fett, 11,6 gram karbohydrater hvorav 5,9 gram sukkerarter, 29,6 gram protein og 8,5 gram kostfiber (ikke tilsatt salt).

Änglamark økologisk peanøttsmør med 99,4 prosent peanøtter: 592 kcal, 49 gram fett hvorav 6,2 gram mettet fett, 7,6 gram karbohydrat hvorav 4,7 gram sukkerarter, 26 gram protein, 8,4 gram kostfiber og 0,63 gram salt.

Green chioce økologisk crunchy peanut butter (99,3 prosent peanøtter): 589 kcal, 49 gram fett hvorav 6,2 gram mettet fett, 7,6 gram karbohydrater hvorav 4,7 gram sukkerarter, 25,6 gram protein, 8,4 gram kostfiber og 0,72 gram salt.

Skippy crunchy peanut butter (90 prosent peanøtter, tilsatt sukker og palmeolje): 640 kcal, 52 gram fett hvorav 10 gram mettet fett, 16 gram karbohydrater hvorav 10 gram sukkerarter, 22 gram protein og 0,37 gram salt.

MATSPANER: Klinisk ernæringsfysiolog Eli Anne Myrvoll Blomkvist er Vektklubbs matspaner. Hver måned tester Blomkvist sunnhetsgraden av nye eller kjente matvarer.
MATSPANER: Klinisk ernæringsfysiolog Eli Anne Myrvoll Blomkvist er Vektklubbs matspaner. Hver måned tester Blomkvist sunnhetsgraden av nye eller kjente matvarer. Foto: Jan Petter Lynau / VG

Gå ned i vekt på den sunne måten!

Med Vektklubb får du et personlig vektprogram, kaloridagbok for mat og trening, kaloriberegnede oppskrifter og artikler som motiverer til en sunn livsstil.

Du kan nå betale med

*Medlemskapet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp.

  • strex
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her