Helena Krekling / Vektklubb

Tre grunner til å spise et mellommåltid

Publisert: 2020-10-20 11:30

Vektklubbs ernæringsfysiolog lister opp tre vanlige grunner for å spise mellom måltidene. Når du vet hvilket behov du skal dekke er det lettere å velge den sunneste maten.

Det er ikke nødvendigvis slik at alle har behov for mellommåltid gjennom dagen for å få til en god måltidsrytme og matvarevalg. Vi er ulike og liker forskjellig type mat. Vi har også ulik måte å tolke signaler og opplevelse av sult og metthet. Det som gjelder for en person, kan oppleves ulikt for en annen.

Ned i vekt? Fire råd for et sunnere kosthold!

Hvorfor spise mellommåltid?

Hva et mellommåltid bør bestå av, hvor mange kalorier og hvilken sammensetning av fett, protein og karbohydrat som passer best, avhenger av kostholdet for øvrig og hvilket formål mellommåltidet har. For mange kan et mellommåltid på rundt 100–200 kcal være greit, men her er det stor variasjon i behovet og ingen fasitsvar.

For å velge riktig mat må du først finne ut av hvorfor du trenger et mellommåltid. Her er tre vanlige grunner:

1. Fordi du er sulten

Det sier seg selv kanskje, men om du skal ned i vekt og jobber med å redusere kaloriinntaket kan et mellommåltid både hjelpe deg å stagge sulten og bidra til at du ikke spiser for mye til neste måltid. Om dette er formålet bør mellommåltidet ha en sammensetning og størrelse som hjelper deg å holde den verste sulten unna uten å bidra med for mange kalorier. Mellom lunsj og middag kan dette for eksempel være et knekkebrød med egg, en neve mandler og en banan eller en fiskekake og cherrytomater.

Simen Øyen / Vektklubb

2. Bytte ut sjokoladen

Er målet å unngå den faste sjokoladen som du pleier å spise på vei hjem fra jobb, bør det du velger som mellommåltid være en slags erstatning for dette. Da er det individuelt hva som fungerer, men du kan eksperimentere med søt frukt som banan, mango eller druer, eventuelt en proteinbar.

3. Trenger å spise mer grønnsaker

Sliter du med å fylle kvota på «fem om dagen», kan et mellommåltid med frukt og grønnsaker hjelpe deg å øke inntaket av denne matvaregruppen. Da kan det være lurt å spise en gulrot fast før lunsj, småspise paprika mens middagen tilberedes eller pakke med seg en liten boks med grønnsaksrester fra gårsdagens middag.

Les også: Fem grunner til å spise mer grønnsaker

Annonse

Bli medlem av Vektklubb

Personlig vektprogram, kaloridagbok og kaloriberegnede oppskrifter.

Apetitt og det totale kostholdet

Det er viktig å finne ut hvilke matvarer som fungerer best for deg selv for å unngå å bli for sulten. Velger du for eksempel en Go’morgen vaniljeyoghurt (195 gram) inntar du omtrent 260 kcal, og om du velger Yoplait dobbel 0 vanilje (125 gram) inntar du omtrent 55 kcal. Det er forskjell i kalorier fordi innholdet av fett og sukker er ulikt. Yoplait bruker kunstig søtning som ikke gir kalorier.

Likevel har dette valget for de fleste liten betydning dersom vi ser på det totale inntaket av mat og energi gjennom dagen. Det kan også være slik at et litt større mellommåltid før middag fører til et lavere energiinntak til middagen, slik at appetitten justerer energiinntaket.

Flere ekspertspalter fra Anette:

Maten du bør spise hver dag

7 ting du bør vite om sukker

Dette bør du spise i overgangsalderen

Flølg med på mer enn vekten

Maten for et bedre immunforsvar

Annonse

Gå ned i vekt på den sunne måten!

Med Vektklubb får du et personlig vektprogram, kaloridagbok for mat og trening, kaloriberegnede oppskrifter og artikler som motiverer til en sunn livsstil.

Du kan nå betale med

*Samtlige medlemskap fortsetter å løpe etter valgt innmeldingsperiode. Medlemskapet løper inntil du selv sier det opp.

  • strex
Vektklubb er en tjeneste eid av VG
Ansv. redaktør og adm. direktør: Gard Steiro
Nyhetsredaktør: Tora Bakke Håndlykken
Utviklingsredaktør: Øyvind Brenne
Redaktør Feature/VG+: Jane Throndsen
Politisk redaktør: Hanne Skartveit
Her finner du #vgvektklubb
Ansvarlig journalist: Elisabeth Stigum
Kopiering av materiale fra VG og Vektklubb for bruk annet sted er ikke tillatt uten avtale.
© 2022 Verdens Gang AS
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her