Et glass smoothie kan fint utgjøre et sunt mellommåltid, særlig om du forsøker å spiser mer frukt og grønnsaker.
Et glass smoothie kan fint utgjøre et sunt mellommåltid, særlig om du forsøker å spiser mer frukt og grønnsaker. Foto: Helena Krekling / Vektklubb

Tre grunner til å spise et mellommåltid

Anette Skarpaas Ramm, klinisk ernæringsfysiolog
Publisert: 2020-10-20 11:30

Vektklubbs ernæringsfysiolog lister opp tre vanlige grunner for å spise mellom måltidene. Når du vet hvilket behov du skal dekke er det lettere å velge den sunneste maten.

Det er ikke nødvendigvis slik at alle har behov for mellommåltid gjennom dagen for å få til en god måltidsrytme og matvarevalg. Vi er ulike og liker forskjellig type mat. Vi har også ulik måte å tolke signaler og opplevelse av sult og metthet. Det som gjelder for en person, kan oppleves ulikt for en annen.

Ned i vekt? Fire råd for et sunnere kosthold!

Hvorfor spise mellommåltid?

Hva et mellommåltid bør bestå av, hvor mange kalorier og hvilken sammensetning av fett, protein og karbohydrat som passer best, avhenger av kostholdet for øvrig og hvilket formål mellommåltidet har. For mange kan et mellommåltid på rundt 100–200 kcal være greit, men her er det stor variasjon i behovet og ingen fasitsvar.

For å velge riktig mat må du først finne ut av hvorfor du trenger et mellommåltid. Her er tre vanlige grunner:

1. Fordi du er sulten

Det sier seg selv kanskje, men om du skal ned i vekt og jobber med å redusere kaloriinntaket kan et mellommåltid både hjelpe deg å stagge sulten og bidra til at du ikke spiser for mye til neste måltid. Om dette er formålet bør mellommåltidet ha en sammensetning og størrelse som hjelper deg å holde den verste sulten unna uten å bidra med for mange kalorier. Mellom lunsj og middag kan dette for eksempel være et knekkebrød med egg, en neve mandler og en banan eller en fiskekake og cherrytomater.

En neve nøtter, cirka 5–6 valnøtter og åtte cherrytomater kan utgjøre sunn snacks når du trenger å døyve sulten frem mot neste måltid.
En neve nøtter, cirka 5–6 valnøtter og åtte cherrytomater kan utgjøre sunn snacks når du trenger å døyve sulten frem mot neste måltid. Foto: Simen Øyen / Vektklubb

2. Bytte ut sjokoladen

Er målet å unngå den faste sjokoladen som du pleier å spise på vei hjem fra jobb, bør det du velger som mellommåltid være en slags erstatning for dette. Da er det individuelt hva som fungerer, men du kan eksperimentere med søt frukt som banan, mango eller druer, eventuelt en proteinbar.

3. Trenger å spise mer grønnsaker

Sliter du med å fylle kvota på «fem om dagen», kan et mellommåltid med frukt og grønnsaker hjelpe deg å øke inntaket av denne matvaregruppen. Da kan det være lurt å spise en gulrot fast før lunsj, småspise paprika mens middagen tilberedes eller pakke med seg en liten boks med grønnsaksrester fra gårsdagens middag.

Les også: Fem grunner til å spise mer grønnsaker

Bli medlem av Vektklubb

Personlig vektprogram, kaloridagbok og kaloriberegnede oppskrifter.

Annonse

Personlig vektprogram, kaloridagbok og kaloriberegnede oppskrifter.

Bli medlem av Vektklubb

Annonse

Bli medlem av Vektklubb

Personlig vektprogram, kaloridagbok og kaloriberegnede oppskrifter.

Annonse

Apetitt og det totale kostholdet

Det er viktig å finne ut hvilke matvarer som fungerer best for deg selv for å unngå å bli for sulten. Velger du for eksempel en Go’morgen vaniljeyoghurt (195 gram) inntar du omtrent 260 kcal, og om du velger Yoplait dobbel 0 vanilje (125 gram) inntar du omtrent 55 kcal. Det er forskjell i kalorier fordi innholdet av fett og sukker er ulikt. Yoplait bruker kunstig søtning som ikke gir kalorier.

Likevel har dette valget for de fleste liten betydning dersom vi ser på det totale inntaket av mat og energi gjennom dagen. Det kan også være slik at et litt større mellommåltid før middag fører til et lavere energiinntak til middagen, slik at appetitten justerer energiinntaket.

Flere ekspertspalter fra Anette:

Maten du bør spise hver dag

7 ting du bør vite om sukker

Dette bør du spise i overgangsalderen

Flølg med på mer enn vekten

Maten for et bedre immunforsvar

Gå ned i vekt på den sunne måten!

Du kan nå betale med

  • strex

*Medlemskapet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp.

Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her