Lettere å være hjertesyk enn overvektig

Publisert: 2012-06-14 09:31

- Det var lettere å si at jeg er arvelig disponert for hjertesykdom, enn å fortelle om slankingen, forteller kvinnen (48), som til nå har gått ned 11 kilo. Hun opplevde at det var enklere å få aksept for at hun ville passe helsen, fremfor vekten. Dette er hva hun skriver til oss:

VANSKELIG Å SI NEI: Kvinnen forteller at hun har strevd med å forklare omgivelsene hvorfor hun har måttet velge bort mye mat og drikke.

Karin Beate Nøsterud

”Jeg har til nå klart å tape elleve kilo i vekt. Vektnedgangen gikk etter hvert tregere enn i starten. Det kan skyldes manglende motivasjon over tid, og at jul og påske har vært utfordrende å komme gjennom. Ellers har jeg synes det har vært moro når det går rette veien. Jeg har erfart at kurven kan gå litt opp og ned, men jeg har etter hvert fått mindre panikk for dette, ettersom jeg synes det er lettere å «hoppe på hesten igjen» etter en for fet weekend.

Mange liker å veie seg hver dag for å ha full kontroll over kiloene.

Sara Johannessen

Jeg er blitt avhengig av å veie meg hver dag, og dermed erfart at vekten kan svinge nokså mye uten at jeg har blitt livredd for å legge på meg igjen. Ser og at for å ta et jafs nedover trengs det nøye planlegging, og streng kontroll over inntak og uttak av kalorier. Jeg har også sett at jeg har trengt et nokså lavt kalorinivå for å tape meg cirka en halv kilo i vekt i uka.

Bonus på veien er bedre fysisk form, god kondisjon og styrke i kroppen. Jeg har imidlertid pådratt meg en vond hæl, som jeg sliter med etter treningen. Men jeg finner alternative treningsmåter for dette.

Det vanskeligste for meg har vært at jeg har følt meg i en slags «sorgprosess» over å måtte ta farvel med ønsket om å spise hva jeg ville, når jeg ville. Jeg har også strevd med å forklare omgivelsene hvorfor jeg måtte velge vekk alle «godbitene», eller i hvert fall sterkt redusere inntaket i selskapeligheter, på restaurant, eller på lørdagskvelden.

Jeg har erfart at det er lettere å få aksept for at jeg vil passe helsen, fremfor vekten. Jeg har brukt forklaringen om at jeg er arvelig disponert for hjertesykdom i familien, da kan visst vertinnen lettere akseptere at jeg sier nei takk til et stykke til.

Jeg har alltid vært svak for salt og sukker, i form av potetgull og smågodt. Dette er fremdeles en stor utfordring for meg, men jeg klarer å begrense meg til en gang i uka, og høytidene. Samtidig føles det godt å ikke være «slave» av dette . Jeg har og i det siste valgt å ikke innta disse matvarene for å sette fart på vektnedgangen, og badevekten motiverer naturligvis. Jeg føler meg fantastisk fin i klærne mine nå, og kan avlede meg selv ved å prøve klær på badet.

Jeg håper i løpet av året å få til at dette ikke blir en daglig kamp, men naturlige valg jeg ikke tenker så mye over. Jeg ser på det hele som en form for behandling mot avhengighet. Jeg opplevde den samme «sorgen» da jeg sluttet å røyke for noen år siden, og vet det går over, samtidig som det er lett med tilbakefall. Jeg har innsett at dette må være en livslang prioritering dersom jeg skal holde meg slank i fremtiden. På grunn av hjertesykdom i familien, er det spesielt motiverende å tilstrebe en god fysikk. Nå har jeg omtrent fem kilo igjen før jeg sier meg helt fornøyd.

Hilsen Kvinne (48)

Les også:

Gå ned i vekt på den sunne måten!

Med Vektklubb får du et personlig vektprogram, kaloridagbok for mat og trening, kaloriberegnede oppskrifter og artikler som motiverer til en sunn livsstil.

Du kan nå betale med

*Medlemskapet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp.

  • strex
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her