Sara Johannessen Meek / VG

Slik gjør du helgefrokosten mer næringsrik

Publisert: 2018-09-14 16:25

Små endringer kan gjøre en frokost med egg, bacon og pannekaker litt mindre usunn.

I helgene har mange fri og man kan utnytte morgenstunden til en god frokost eller kanskje det blir mer brunsj? Et luksuriøst helgemåltid trenger ikke være synonymt med usunt.

– Det er små grep som skal til for å enten tilføre mer næring eller ta bort noe av det vi bør spise mindre av, men i et vanlig variert kosthold er det rom for alle matvarer. Det handler om mengden og hvor ofte, forklarer matrådgiver i MatPrat Britt Marlene Kåsin.

For mange er den tradisjonelle helgefrokosten bygget rundt egg og bacon, eller pannekaker. Bacon av svin inneholder omtrent 43 gram fett hvor 16 gram er mettet fett og gir 452 kilokalorier per 100 gram.

Kåsin forklarer at om du ønsker å spise vanlig bacon så kan du bli kvitt mye fett i tilberedningen.

– Om du steker baconet så det er helt sprøtt, så vil du miste mye fett der. Stek det gjerne i stekeovn for å få et sprøtt og godt resultat på en enkel måte. Et godt tips for å unngå overflødig fett er å la det renne av seg på litt tørkepapir før servering, anbefaler hun.

Matspaner: Er røkt filetbacon sunt?

Annonse

Bli medlem av Vektklubb

Personlig vektprogram, kaloridagbok og kaloriberegnede oppskrifter.

Velg magrere bacon

Bacon laget av kylling eller kalkun inneholder litt mindre kalorier og fett, og kan være et alternativ om du vil bytte ut baconet, selv om det ikke nødvendigvis er sunnere.

– Det finnes flere magrere typer bacon man kan velge mellom, så ta gjerne en titt på forpakningen når du handler i butikken hvis du vil ha en magrere type. Men, uavhengig av fettprosent og type kjøttslag så er alle typer bacon behandlet eller bearbeidet kjøtt, og derfor ikke noe vi skal spise altfor mye av, forteller Kåsin.

Matspaneren tester magert bacon og bacon av kylling: – Ikke sunt

Matthew Mead/AP

I en tradisjonell engelsk frokost finner du ofte bakte tomater og tomatbønner, og Kåsin foreslår også at man legger til grønnsaker eller frukt til frokosten i helgene.

– Bruk gjerne tallerken-modellen på alle måltider. I en engelsk frokost har du proteiner fra egg og bønner, så legg gjerne til godt med grønnsaker, og et godt grovt brød, forklarer hun.

– Da vil du ha et godt grunnlag for dagen, legger hun til.

Visste du? Derfor er egg bra for deg

Ønsker du å legge til pannekaker til frokost- eller brunsjbordet finnes det flere måter å gjøre røren sunnere.

– En tommelfingerregel er å bytte ut halvparten av melet med sammalt mel, da vil pannekakene bli grovere. Eller så kan du lage tykkere pannekaker med havregryn, egg, banan og cottage cheese for eksempel, forklarer hun.

Vektklubb har funnet frem to andre oppskrifter fra arkivet som kan passe på frokostbordet i tillegg:

Bananpannekaker

Bettina Kojan.

Oppskriften fra Bettina Kojan gir seks pannekaker med 62 kcal per pannekake.

2 egg
1 banan
1 ts kanel
1 ts kardemomme
1/2 ts bakepulver

Slik gjør du det: Kjør alt i en blender til røren blir litt jevn og tykk.

Stek som små lapper i medium varm panne. Stek lappene til de begynner å bli tørre på siden som er opp, 2–3 minutter dersom pannen er god og varm, og snu de et lite minutt.

Server med din favorittopping, for eksempel friske bær, oppkuttet frukt, vaniljekesam, oppkuttede nøtter eller noen annet godt. Her er mulighetene uendelige, vær kreativ og bruk fantasien.

Ovnsbakt avokado med egg

Lena Næss Adcock.

Oppskriften fra Lena Næss Adcock gir en porsjon med 331 kcal

1 stk. avokado
1 stk. egg
1 stk. vårløk
1 skive salami, Go’ og mager
1 ts gressløk
Slik gjør du:
1. Kutt avokadoen i to og ta ut stenen. Grav ut litt av innholdet så du får plass til et egg.
2. Legg i en ildfast form og stek på 180 grader i ca. 20 minutter til egget er stekt. Mens avokadoen står i ovnen kutter du opp vårløk og salami, og steker i pannen til salamien er sprø.
3. Ta ut avokadoen og dryss salami, vårløk og urter over, smak til med salt og pepper.

Annonse

Gå ned i vekt på den sunne måten!

Med Vektklubb får du et personlig vektprogram, kaloridagbok for mat og trening, kaloriberegnede oppskrifter og artikler som motiverer til en sunn livsstil.

Du kan nå betale med

*Samtlige medlemskap fortsetter å løpe etter valgt innmeldingsperiode. Medlemskapet løper inntil du selv sier det opp.

  • strex
Vektklubb er en tjeneste eid av VG
Ansv. redaktør og adm. direktør: Gard Steiro
Nyhetsredaktør: Tora Bakke Håndlykken
Utviklingsredaktør: Øyvind Brenne
Redaktør Feature/VG+: Jane Throndsen
Politisk redaktør: Hanne Skartveit
Her finner du #vgvektklubb
Ansvarlig journalist: Elisabeth Stigum
Kopiering av materiale fra VG og Vektklubb for bruk annet sted er ikke tillatt uten avtale.
© 2022 Verdens Gang AS
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her