Foto og oppskrift: Nussara Guldberg

Gode og sunne alternativer til søte julegodterier

Publisert: 2019-12-17 15:00

Fire tips til hvordan du kan begrense inntaket av godteri i julen, og to oppskrifter på godteri som kan lages i stede. 

Julen er full av tradisjonsspising og fristelser. Og hele desember er en måned som for mange inneholder flere selskaper, mer søtsaker og bedre mat og drikke enn vanlig.

Denne perioden kan derfor være utfordrende for dem som ønsker å gå ned i vekt. Ved å gjøre noen enkle, men planlagte valg, kan advent- og juletiden bli både sunn, næringsrik og smakfull uten for stort energiinntak.

Velg bort – eller bytt ut

Så klart du skal spise annerledes i julen, og du skal smake på det du ønsker, men det du egentlig ikke liker så godt, det kan du la være.

Er du av dem som ikke takker nei til kaker fordi du tenker på følelsene til de som har laget dem? Da er rådet ganske enkelt: vær mer kynisk. Ikke spis for andres del. Velg søtsakene dine med omhu.

Det er mange sunne alternativer som er gode i desember. Pass på alltid å ha klementiner, appelsiner og nøtter fremme og lett tilgjengelig. Dette gir julestemning i tillegg til å være næringsrike og sunne matvarer. Velg oftere fra frukt og nøtteskåla enn fra sjokolade- eller pepperkakeskåla.

I denne kalde perioden er det også godt med noe varmt å drikke. Hvis du kjøper en god julete eller kaffe, kan det være et godt alternativ til kakao og gløgg.

Nyt – med måtehold

Prøv å være bevisst på inntaket ditt. Unngå å småspise på alt som står fremme uten at du virkelig har lyst på det og koser deg med det. Det du bestemmer deg for å spise skal du like, og det skal nytes. De vonde sandkakene som du egentlig aldri har likt, kan få ligge og støve på fatet til julen er over.

Dersom vi unngår for store porsjoner, kan man spise alt man ønsker uten å gå opp i vekt. Er du er veldig glad i bestemte søtsaker til jul, så inngå en avtale med deg selv om å velge lite og eksklusivt. Spis en passe porsjon av akkurat det du ønsker deg. Nyt og spis det med andakt.

Unngå å være for sulten til selskap

Det er fort gjort å småspise fra kaker, sjokolade eller marsipan om det er tilgjengelig før middag. Hvis du er sulten, så forsyn deg heller av næringsrike matvarer som frukt og nøtter. Denne kombinasjonen gir en god metthetsfølelse som kan føre til at du spiser mindre til neste måltid. Frukten bidrar med mest karbohydrat og nøtter med fett og protein. I tillegg bidrar frukt og nøtter med antioksidanter, fiber, vitaminer og mineraler. Her har du julefristelser som fungerer som kosttilskudd.

Annonse

Bli medlem av Vektklubb

Personlig vektprogram, kaloridagbok og kaloriberegnede oppskrifter.

Nøtter i desember, og resten av året

Brente mandler er en tradisjonsrik snack. Det er godt og absolutt ikke det helsemessig dårligste julealternativet. Selv med sukkeret på utsiden, er dette en næringsrik snack.

Prøv å riste mandler med krydder, for eksempel kanel eller chili. Mandlene får en bedre aroma og en sprøere konsistens etter oppvarming. Det er anbefalt å spise en porsjon nøtter om dagen, så dette er i alle fall et kostholdsråd som kan overholdes i desember!

Her er to oppskrifter på sunnere, hjemmelaget julegodteri:

Sunnere sjokoladekuler med kokos

Patrick da Silva Sæther/VG.

20 ferske dadler
1 ts vaniljepulver
0,5 dl grovhakkede mandler
0,5 dl grovhakkede cashewnøtter
2,5 dl havregryn
4–5 msk kakao
1 kopp espressokaffe
Litt fingersalt

Bland sammen alle ingrediensene med stavmikser, lag små kuler og rull dem i kokos.

Brente mandler

Nussara Guldberg/justanotherfoodstory.com.

1 pakke mandler
3 ss Sukrin gold
1,5 ss rapsolje
Litt fingersalt
Kanel, kardemomme og/eller chili

Bland rapsolje, Sukrin og krydder i en bolle. Forstek mandlene i ovnen på 180 grader i fem minutter. Avkjøl mandlene. Ha mandlene over i bollen med krydderblandingen og bland sammen. Hell alt tilbake på bakepapiret og stek i ovnen i 7 minutter. Vend gjerne litt på mandlene underveis. Avkjøl og putt mandlene på et fint glass.

Les også:

Krydderkjeks og kaker med færre kalorier

Slik kan du unngå bollefellen på juleshopping

Slankevennlige sjokoladekuler til jul

Annonse

Gå ned i vekt på den sunne måten!

Med Vektklubb får du et personlig vektprogram, kaloridagbok for mat og trening, kaloriberegnede oppskrifter og artikler som motiverer til en sunn livsstil.

Du kan nå betale med

*Samtlige medlemskap fortsetter å løpe etter valgt innmeldingsperiode. Medlemskapet løper inntil du selv sier det opp.

  • strex
Vektklubb er en tjeneste eid av VG
Ansv. redaktør og adm. direktør: Gard Steiro
Nyhetsredaktør: Tora Bakke Håndlykken
Utviklingsredaktør: Øyvind Brenne
Redaktør Feature/VG+: Jane Throndsen
Politisk redaktør: Hanne Skartveit
Her finner du #vgvektklubb
Ansvarlig journalist: Elisabeth Stigum
Kopiering av materiale fra VG og Vektklubb for bruk annet sted er ikke tillatt uten avtale.
© 2022 Verdens Gang AS
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her