OVERVEKTIGE BARN: Eksperter Vektklubb har snakket med synes man skal være varsomme med å slanke barn, men heller satse på at hele familien skaper sunnere kostholdsvaner.

Amerikansk slanke-app for barn og unge skaper bekymring

Publisert: 2019-08-28 09:29

Den amerikanske slankegiganten WW, tidligere WeightWatchers, møter hard kritikk etter å ha lansert en app som skal hjelpe barn og unge helt ned i åtteårsalderen å gå ned i vekt.

Appen, som har fått navnet Kurbo by WW, har siden lanseringen tidligere denne måneden fått debatten til å rase både i sosiale medier og i spaltene i amerikanske aviser. Appen retter seg spesielt mot barn mellom 8 og 13 år, og baserer seg på et «trafikklys»-system der matvarer blir merket som grønne, gule eller røde. Målet: At barn og unge skal lære seg hva som er sunn og usunn mat.

I tillegg til å få tilgang til en egen coach, oppfordres brukerne til å loggføre alt de spiser og drikker. Frukt og grønnsaker er typiske «grønne» matvarer som man kan spise når som helst. Kylling, ris, pasta, brød, kalkun og fisk er «gule» matvarer. «Røde» matvarer er iskrem, brus, godteri potetgull og «junk food».

Under hashtagen #wakeupweightwatchers, raser kritikerne mot det de mener er et usunt slankefokus som kan gjøre mer skade enn å hjelpe.

Selskapet bak appen kvitterer på sin side med at appen lener seg på studier som viser at fremgangsmåten er både trygg og effektiv.

UNNGÅ ORDET «NEI»-MAT: – I utgangspunktet er det ikke noen matvarer som er helt forbudt. Det kommer helt an på hvor mye man spiser, og hvor ofte, sier klinisk ernæringsfysiolog Camilla Bæck Hennig.

- Voksne har ansvaret

Klinisk ernæringsfysiolog Camilla Bæck Hennig jobber med barn og overvekt ved Sykehuset Sørlandet. Hun synes trafikklysmodellen kan være fornuftig, men er skeptisk til at ansvaret for sunne valg legges på barn helt ned til åtteårsalderen.

– Frem til barn er rundt 10-12 år er det foreldrene som har hele ansvaret for familien og barnets kosthold ved at vi som voksne bestemmer hva som handles inn, hva som serveres, hvor store porsjoner som tilbys, hvor ofte og hvor mye snop og snacks som er tilgjengelig, sier Hennig.

– Dersom barn i for stor grad skal analysere alt de putter i munnen, så kan dette være uheldig og i verste fall kunne bidra til overopptatthet av mat. Også kalt ortoreksi eller den fjerde spiseforstyrrelsen, utdyper hun.

Matens rolle

– Jeg har tro på at foreldre er mye bedre rollemodeller enn en app, sier psykologspesialist Bente Sommerfeldt. Hun er faglige direktør ved Institutt for Spiseforstyrrelser, Villa Sult.

MAT MER ENN ENERGI: – Gjenvinn måltidet som en sosial møteplass, oppfordrer psykologspesialist Bente Sommerfeldt.

Risikoen med slike apper, mener hun, er at barn kan ha vansker med å se det store bildet, de kan fort bli hektet på konkrete matvarer.

– Om barn har et uregulert forhold til mat og anstrengt forhold til kropp, gjelder det å forstå årsakene bak og matens rolle. Ofte handler det om helt andre ting enn selve maten, da hjelper det ikke med røde, gule og grønne lamper, sier psykologspesialisten.

Merkelapp på mat

Selv om tjenesten ikke er tilgjengelig i Norge er Samira Lekhal kritisk til en kommersiell vektreduksjonstjeneste rettet mot barn og unge. Lekhal er seksjonsoverlege, PhD, ved Senter for Sykelig Overvekt i Helse Sør-Øst, seksjon for barn og unge, Sykehuset i Vestfold. Hun har ingen tro på at merking av «nei-mat» bidrar til å skape matglede og sunne matvaner.

SUNNE VANER: – Ved å spise regelmessige måltider blir det lettere å kjenne etter om man er passe sulten og passe mett, og spise passe store porsjoner, forklarer Samira Lekhal, PhD, seksjonsoverlege ved Senter for Sykelig Overvekt i Helse Sør-Øst, seksjon for barn og unge, Sykehuset i Vestfold. Hun er også styreleder i GreeNudge.

– Norske barn og foreldre trenger ikke ytterligere en komplisering av hvordan de skal spise. De norske kostholdsrådene er enkle og gode nok, men selv de kan være komplisert å følge, sier Lekhal.

Sønnen slet med vekten

Grunnleggeren og administrerende direktør i Kurbo, Joanna Strober, forteller til Huffpost at det var hennes eget behov for å hjelpe hennes sønn på 13 år til å ta sunnere matvalg, som var opphavet til utviklingen av tjenesten.

– Loggføring av mat er en effektiv måte å bli bevisst på hva man spiser og dermed ta sunnere valg, men det er ofte basert på kaloriinnhold, og det er ikke trygt for barn. Vi vil ikke at barn skal fokusere på kalorier, vi vil at de skal fokusere på å spise sunn mat, forteller Strober.

Kurbo ble derfor et verktøy som hun og sønnen kunne bruke sammen, i tillegg til at hun kunne se hva han spiste utenfor hjemmet ved at han la de inn i appen.

– En del av problemet er at barn og unge ikke nødvendigvis vil gjøre som foreldrene sier, så derfor blir mobilen en «coach» som kan gi tilbakemelding og forslag til hvordan de kan ta sunnere valg og ta kontroll over det de spiser.

Strober hevder at takket være Kurbo klarte sønnen å redusere sin BMI.

MAT VAR VANSKELIG: Treningsekspert Camilla Lorentzen forteller at hun som barn hadde et anstrengt forhold til mat, og tror at en slik app bare ville forsterket problemet.

- Jeg blir ordentlig sinna

Personlig trener Camilla Lorentzen slet selv med vekt og mat da hun var yngre, og sier hun ønsket å slanke seg fra hun var 10 år gammel. Hun tror en slik slanke-app for barn og unge ville gjort mer skade enn nytte.

– Jeg lurer på hvor forstyrret jeg hadde blitt dersom jeg i en alder av 9 år hadde fått beskjed fra en app om at jeg burde «tenke meg om» etter å ha spist lørdagsgodtet mitt. Jeg lurer på hvor lite jeg hadde elsket meg selv dersom jeg fra jeg var åtte år hadde lært meg at jeg bør skamme meg litt dersom jeg spiser visse typer matvarer. Jeg blir kvalm, lei meg og ordentlig sinna når jeg leser om denne nye appen som i praksis er med på å sende små barn rett inn i jojo-slankingen «for life», skriver hun i en Instagrampost (gjengitt med tillatelse).

– Viktigst å være gode rollemodeller

– For barn og unge må det være mer vekt på mat som skal inn i kostholdet, som grønnsaker og fisk, sier klinisk ernæringsfysiolog Anette Skarpaas Ramm.

Klinisk ernæringsfysiolog Anette Skarpaas Ramm kan forstå behovet for hjelp til å ta sunnere kostholdsvalg.

– Det finnes helt klart mange fortvilte unge og foreldre der ute som kanskje kunne trenge noen verktøy, men de skulle kanskje heller hatt hjelp til å sette sammen et fullverdig og næringsrikt måltid, sier Ramm som også er kostholdsekspert i Vektklubb.no.

De vanligste årsakene til overvekt er uheldige kostholdsvaner, inaktivitet og lang daglig tid til TV og annen skjermaktivitet. Vekstperioder med økt fettlagring, for eksempel ved 6-10 års alder, gir økt risiko for utvikling av overvekt, skriver Helsedirektoratet. Det er stor risiko for at barns overvekt vedvarer inn i voksen alder.

– Det viktigste vi som foreldre og omsorgspersoner kan gjøre er å være gode rollemodeller for barna våre når det gjelder syn på mat og kropp, sier klinisk ernæringsfysiolog og matspaner i Vektklubb, Eli Anne Myrvoll Blomkvist.

TRIGGE UHELDIG FOKUS: – Det kan være en risiko for at det blir et overfokus på mat som igjen kan trigge et uheldig forhold til mat og kropp hos spesielt sårbare barn, sier klinisk ernæringsfysiolog Eli Anne Myrvoll Blomkvist .

Foreldre skal ikke behandle

Selv om foreldre kan lære barn gode vaner viser forskning at foreldre i liten grad klarer å vurdere om deres barn har normal vekt eller overvekt.

– Det er ikke et foreldreansvar å behandle barn og unges overvekt. Er du som forelder bekymret for barnets vekt skal du ta kontakt med fastlege, helsesøster på skole eller skolehelsetjenesten, for å få hjelp til å avklare overvekt og en eventuell behandling, sier Samira Lekhal.

Ifølge Centers for Disease Control and Prevention er hele én av fem amerikanske barn overvektige. Tall fra Barnevektsstudien i 2015 viser at i Norge har 17 prosent av jentene og 13 prosent av guttene i alderen 8-9 år, overvekt.

Slik kan foreldre lære barn sunne kostholdsvaner:

• Lær barna å spise regelmessige måltider, og lær barna å kjenne på det å være passe sulten og passe mett.

• Lær barna å spise passe store porsjoner. Henger sammen med punkt 1.

• Lær barna at det er vann som er tørstedrikk. Søte drikker og kaloririke drikker bør reduseres.

• Spis frukt og grønnsaker til alle måltider. De er både en kilde til vitaminer og mineraler, samtidig som de er energifattige, men næringsrike.

• Lær barna å spise variert. Fisk, hvitt kjøtt, grove kornprodukter.

Kilde: Samira Lekhal

Det har ikke lyktes Vektklubb å få svar fra WW eller Kurbo.

Gå ned i vekt på den sunne måten!

Du kan nå betale med

  • strex

*Medlemskapet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp.

Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her