10 KILO NED: Marianne Grenth har ved flere anledninger gått ned i vekt. Dessverre har kiloene alltid sneket seg på igjen. I stedet for å slanke seg i perioder har hun nå innsett at hun må kvitte seg med gamle uvaner for godt.
10 KILO NED: Marianne Grenth har ved flere anledninger gått ned i vekt. Dessverre har kiloene alltid sneket seg på igjen. I stedet for å slanke seg i perioder har hun nå innsett at hun må kvitte seg med gamle uvaner for godt. Foto: Privat

Slankekurer med sluttdato funker ikke

Elisabeth Stigum
Publisert: 2015-09-29 16:54

Tidligere jojo-slanker Marianne Grenth (46) har innsett at dersom hun skal holde seg varig slank kan hun aldri gå tilbake til å spise som før. Derfor har hun kastet hvetebollene på dør.

Derfor slet jeg med vekten:

Det er ikke vanlig mat som har vært problemet mitt, det er sjokolade, gjærbakst og is. Jeg er så glad i godteri og is at jeg kunne levd på det. Det er skremmende hvor store mengder jeg har klart å presse i meg tidligere.

Som erfaren jojo-slanker har jeg tidligere klart å gå ned i vekt, men «feiret» vektnedgangen ved å tillate meg selv å spise sjokolade og is igjen, ofte. Sakte har vekten sneket seg på og jeg har endt opp tilbake til utgangspunktet.

Da jeg byttet jobb for noen år siden gikk jeg fra å pendle med bil til å reise kollektivt med tog og så bytte til buss. Å gå gjennom bolleduften på Oslo S før og etter jobb var en stor fristelse. En fristelse jeg falt for. Det er så dårlig gjort at «3 for 2»-boller koster mindre enn en liten pose knaskerøtter.

Det er akkurat som hjernen min blir lurt til å tro at det er mindre kalorier i sjokolade på tilbud. I perioder spiste jeg sjokolade hver dag, om jeg hadde det tilgjengelig - og det hadde jeg som regel når fem store sjokoladeplater kostet 100 kroner. Når sjokoladelageret stadig minket følte jeg at jeg måtte kjøpe mer slik at det ikke syntes for de andre hjemme.

Vendepunktet:

For meg er det mye å veie over 80 kilo. Det var så mange hverdagssituasjoner hvor jeg følte meg uvel. Jeg kunne ofte ta meg selv i å trekke i klærne slik at de skjulte kroppen godt nok, eller å sitte i sofaen med pute foran magen. Jeg ville ikke føle meg sånn lenger. Jeg ville slutte å kaste bort «restesøndagene»; de dagene hvor jeg bare lå på sofaen, så på TV og stappet i meg til jeg ble kvalm.

BRATT, BRATTERE: Her er Marianne i forbindelse med løpet Oslos Bratteste som gikk av stabelen lørdag 26. september. Hun kom seg opp den stupbratte brakken på respektable 40 minutter! - Aldri for sent å melde seg på løp og konkurranser, selv om man aldri var glad i gym på skolen, sier 46-åringen fra Sørumsand.
BRATT, BRATTERE: Her er Marianne i forbindelse med løpet Oslos Bratteste som gikk av stabelen lørdag 26. september. Hun kom seg opp den stupbratte brakken på respektable 40 minutter! - Aldri for sent å melde seg på løp og konkurranser, selv om man aldri var glad i gym på skolen, sier 46-åringen fra Sørumsand.

Høsten i fjor bestemte jeg meg for å finne ut av hvilke vaner jeg kunne leve med for å få til en varig livsstilsendring.

Samtidig fikk jeg også inderlig lyst til å løpe 5 km på KK-mila. Jeg bestemte meg for å gi meg selv ett år for å trene mot dette.

Slik gikk jeg ned:

Jeg startet med å begynne å spise ofte, men lite. Siden jeg pendler og har lang reisevei har jeg aldri vært noe frokostmenneske. Før følte jeg meg flink hvis jeg spiste frokosten før kl. 13, nå starter jeg dagen med å spise en liten yoghurt i 6-tiden før jeg drar hjemmefra, og så en ordentlig frokost før kl. 10.

Mellom hovedmåltidene holder jeg energinivået oppe med mellommåltider. Det gjør også at jeg holder meg unna bolletilbudene på Oslo S. Det hjelper også alltid å ha sunn mat i tilgjengelig i vesken.

Jeg veier og måler porsjonene mine. Jeg har innsett at selv om noe er sunnere kan jeg ikke spise ubegrensede mengder av det.

Kostendringene jeg har gjort er ikke noe hokus pokus, å spise litt sunnere har egentlig vært enkelt, og jeg er nesten litt skuffet over at jeg ikke har gjort det riktig tidligere.

Det jeg gjorde feil ved tidligere slankeforsøk var å være for streng og så feire vektnedgangen med usunn mat, tenke at jeg er i mål og slutte å passe på. Jeg var jo ferdig, trodde jeg.

Nå jobber jeg med å lære meg at jeg ikke kan gå tilbake til gamle uvaner. Jeg har også innsett at jeg ikke legger på meg over natten. Det er jo ikke den ene lørdagen der jeg spiser sjokolade som ødelegger, men det er så lett for at en utskeielse setter i gang et mønster hvor det sklir ut jevnlig. Derfor er det viktig å hente seg inn raskt etter en sprekk, og aller helst unngå de.

Vil du dele din vektreise? Ta kontakt her!

- For 10 kilo siden var det også et problem at alle klær jeg ville kjøpe måtte prøves. Jeg var så lei av «pølsa» rundt magen, forteller Marianne.
- For 10 kilo siden var det også et problem at alle klær jeg ville kjøpe måtte prøves. Jeg var så lei av «pølsa» rundt magen, forteller Marianne.

I tillegg til å ha fokus på kostholdet har jeg også begynt å trene, det vil si jogge. Jeg meldte meg på KK-mila og kjente at dette var noe jeg hadde kjempelyst til, men formen var ikke god nok til å løpe i fjor. Derfor skulle gi meg selv ett år. Jeg startet med å gå og løpe mellom lyktestolpene. Etter to måneder med gradvis flere lyktestolper i løpestrekningene, klarte jeg å løpe 3 km sammenhengende!

I september i år løp jeg både 5 km på KK-mila og deltok i Oslos Bratteste som er et motbakkeløp opp en alpinbakke på cirka 3 km.

Bli medlem av Vektklubb

Personlig vektprogram, kaloridagbok og kaloriberegnede oppskrifter.

Annonse

Personlig vektprogram, kaloridagbok og kaloriberegnede oppskrifter.

Bli medlem av Vektklubb

Annonse

Bli medlem av Vektklubb

Personlig vektprogram, kaloridagbok og kaloriberegnede oppskrifter.

Annonse

Veien videre, slik skal jeg holde vekten:

Jeg har ingen hast med å kvitte meg med de siste 3-5 kiloene som jeg har lyst til å gå ned. Jeg har holdt meg vektstabil siden påske, og vil holde meg her en stund til før jeg gyver løs på de siste. Kjenner at jeg og kroppen er ganske fornøyd nå rent vektmessig.

Jeg logger fortsatt i dagboken for å holde kontroll, og se at jeg klarer å unngå vektoppgang. Det er deilig å se at jeg kan unne meg litt ekstra i helgene uten at det er krise.

Selv om det var et par overfladiske ting som motiverte meg til å ta grep, har jeg merket helt klare helsefordeler som følge av vektnedgangen. Jeg har vært mindre syk og formen er bedre på alle måter. Jeg har mer overskudd og nyter resultater fra treningen.

Vi er et jentelag på 4-5 damer fra jobben som trener sammen og skal delta på KK-mila og Oslos Bratteste til neste år. Det er utrolig nyttig å ha treningskompiser som jobber mot samme mål.

Jeg har også en drøm om en dag å kunne løpe halvmaraton. Jeg må jo klare det!

Mine 3 beste tips til andre:

1. Jeg lærte en gang; «Start aldri på en mandag», og det kan jeg skrive under på. Begynn heller på en torsdag slik at du kommer tett på helgen og må takle dens fristelser. Man går så mye ned fra mandag til torsdag, og så «feirer» man hele helgen og ødelegger for seg selv. Kom deg gjennom helgen med det samme, så blir det lettere å takle den neste.

2. Spis ofte, selv om det er lite. Særlig for oss som pendler og må teste viljestyrken mot bollelukten på Oslo S. Spis litt på jobben før du reiser hjem slik at du ikke må kjempe kampen mot hvetebaksten på tom mage og lavt blodsukker.

3. Tren litt. Gjør litt aktivitet ved siden av kostholdet. Jeg startet med rockering foran TV-en. Joda, kostholdet er viktigst for å gå ned i vekt, men med trening har det vært lettere å holde på vanene. Selv får jeg mer energi av trening og jeg merker at kroppen endrer seg. Man trenger ikke gjøre alt, og du man må ikke på treningsstudio for å trene. Alt er bedre enn ingenting!

I Vektklubb.no får du hjelp til å balansere energiinntak og energiforbruk, slik at du kan lykkes med vektreduksjon og å holde vekten stabil etter vektnedgangen.

Sjekk når du kan nå din idealvekt!

Andre som har lykkes med vektnedgang:

Kirsti ville bli en smashing 40-åring

Barbro ned i vekt med en kosedag i uken

Charlotte: Kan aldri ha fristelser i hus

Slik takler Biggest Loser-Romina hverdagen etter slanke-TV

Gå ned i vekt på den sunne måten!

Du kan nå betale med

  • strex

*Medlemskapet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp.

Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her