Nye smaker av de kjente yoghurtnøttene og sjokohassel.
Nye smaker av de kjente yoghurtnøttene og sjokohassel. Foto: Eli Anne Myrvoll / Vektklubb

Mørk sjokohassel og yoghurtnøtter med skogsbær: – Dette er hovedsakelig godteri

Eli Anne Myrvoll, klinisk ernæringsfysiolog
Publisert: 2023-11-01 09:48

Vektklubbs matspaner sjekker sunnhetsgraden av sin egen «guilty pleasure». Hun påpeker at det er særlig én kombinasjon som gjør det vanskelig å stoppe å spise yoghurtnøtter og sjokohassel.

I høst kom Den Lille Nøttefabrikken med en ny smak av sine velkjente yoghurtnøtter og en ny variant av sjokohassel med mørk sjokolade og lakris.

Er dette egentlig sunnere enn annen snacks og sjokoladeprodukter? Det er nok i alle fall lett å tenke at snacksen er litt sunnere når den står i nøttehyllen, for de fleste har jo fått med seg at nøtter er sunt.

Jeg har derfor sett nærmere på yoghurtnøtter med skogsbær og mørk sjokohassel med lakris.

Innhold:

Mørk sjokohassel inneholder:

 • 69 prosent mørk sjokolade (minimum 50 % kakao, sjokoladen inneholder sukker, kakaomasse, kakaosmør, emulgator E322 lecitin og aroma).
 • 29,5 prosent hasselnøtter.
 • 1 prosent lakrispulver (bestående av lakrisekstrakt, maltodekstrin, glykosesirup og sukker).
 • 0,5 prosent salt.

Skogsbær yoghurtnøtter inneholder:

 • 70 prosent yoghurtovertrekk (kokosolje, kakaosmør, sukker, 15 prosent yoghurtpulver, skummetmelkpulver, mysepulser, overflatebehandlingsmidler (glykosesirup, dekstrin, E904 skjellakk, E414 gummi arabicum, E422 glyserol), aroma, fargestoffer (fargekonsentrat, solsikkeolje, trehalose, spirulinakonsentrat, emulgator E472e diacetylvinsyreestere, surhetsregulerende middel E332 kaliumnitrat, E120 karminrødt), emulgator E322 lecitin).
 • 30 prosent røstede nøtter (mandler, cashewnøtter, hasselnøtter, rapsolje).

Tidligere testet: Cottage cheese med vanilje

Blir det sunnere når det er nøtter i snacksen?
Blir det sunnere når det er nøtter i snacksen? Foto: Eli Anne Myrvoll / Vektklubb

Pris:

 • Mørk sjokohassel: Ca. 44–50 kroner
 • Skogsbær yoghurtnøtter: Ca. 40–47 kroner

Hva smaker det?

Jeg innrømmer gjerne at vanlige yoghurtnøtter er blant mine «guilty pleasures» som jeg gjerne spiser litt av når jeg skal ha noe godt. Jeg synes for øvrig de er litt vanskelig å bare ta 2–3 stykker av, det kan fort gå med flere hvis jeg har tilgang.

Jeg var derfor litt spent da jeg skulle smake skogsbærvarianten.

Dessverre falt ikke den i smak hos meg, jeg syntes ikke skogsbæryoghurtsmaken hørte hjemme her (til tross for at skogsbæryoghurt er en favoritt i yoghurtdisken).

Jeg kommer til å fortsette å velge de originale hvite yoghurtnøttene, 10 av 10 ganger.

Yoghurtnøtter med skogsbærsmak blir ingen ny favoritt.
Yoghurtnøtter med skogsbærsmak blir ingen ny favoritt. Foto: Eli Anne Myrvoll / Vektklubb

Hva mørk sjokohassel med lakris angår, så var jeg også spent. Jeg digger nemlig mørk sjokolade, nøtter og lakris, hver for seg vel å merke.

Sammen var det helt greit, men ikke en kombo jeg kommer til å lete etter, hverken i godtehyllen eller i nøttehyllen, det er for mye annet jeg liker bedre der som jeg heller vil velge.

Jeg syntes ellers at lakrissmaken var godt gjemt, nesten ikke merkbar, men den ga en liten saltsmak. Det hører med til historien at jeg ikke synes salt hører hjemme i sjokoladeplater, så dette var ikke helt min greie. Jeg hadde imidlertid valgt mørk sjokohassel med lakris foran skogsbæryoghurtnøttene.

Smak er subjektivt, hvis dere er nysgjerrige på de nye nøttesnacksvariantene er det bare å prøve.

Heller mørk sjokohassel fremfor yoghurtnøtter med skogsbær. Men aller helst vanlige yoghurtnøtter.
Heller mørk sjokohassel fremfor yoghurtnøtter med skogsbær. Men aller helst vanlige yoghurtnøtter. Foto: Eli Anne Myrvoll / Vektklubb

Hvor sunt er det?

Nøtter er næringsrike matvarer som inneholder mye umettet fett, proteiner, vitaminer, mineraler og en rekke plantenæringsstoffer (fytokjemikalier) som er bra for oss.

Mange studier viser at nøtter er bra for helsen vår, særlig i forhold til risiko for hjerte- og karsykdommer. I de nye nordiske næringsstoffanbefalingene (NNR 2023) er det konkludert med at vi gjerne bør inkludere en neve usaltede nøtter daglig i kostholdet vårt.

Men det er forskjell på usaltede nøtter og nøtter som er dekket av tykke lag sjokolade eller annet, mer udefinerbart belegg. Begge de omtalte variantene inneholder cirka 30 prosent nøtter. Det er jo bedre enn ingen nøtter, men disse produktene er likevel hovedsakelig snacks eller godteri, med et høyt innhold av både fett, sukker og litt salt.

200 KCAL: Denne mengden av sjokohassel og yoghurtnøtter, 10 stk. eller 35 gram, tilsvarer 200 kcal.
200 KCAL: Denne mengden av sjokohassel og yoghurtnøtter, 10 stk. eller 35 gram, tilsvarer 200 kcal. Foto: Eli Anne Myrvoll / Vektklubb

Kombinasjonen søtt, fett og salt i mat eller snacks/godterier kan gjøre det vanskelig for oss å stoppe å spise. Ingredienslista på skogsbæryoghurtnøttene er for øvrig skremmende lang, noe som er typisk for såkalt ultraprosesserte matvarer.

Nå har ikke Brynhild (som har merkevaren Den Lille Nøttefabrikken) markedsført disse nøttesnacksene som noe spesielt sunt, det skal de ha.

Blant disse to nye nøttevariantene, så er nok mørk sjokohassel med lakris den minst usunne av de to. Mørk sjokolade er ikke det verste du kan spise, og noen studier har faktisk vist positive helseeffekter av å inkludere litt mørk sjokolade i kostholdet sitt, og man tror at det er flavonoidene i kakao som virker positivt på risiko for hjerte- og karsykdommer. Noen har til og med kalt mørk sjokolade en grønnsak forkledd som godteri! Men forskningen er ikke helt entydig på dette feltet, så jeg ville ikke overdrevet sjokoladespisingen.

Bli medlem av Vektklubb

Personlig vektprogram, kaloridagbok og kaloriberegnede oppskrifter.

Annonse

Personlig vektprogram, kaloridagbok og kaloriberegnede oppskrifter.

Bli medlem av Vektklubb

Annonse

Bli medlem av Vektklubb

Personlig vektprogram, kaloridagbok og kaloriberegnede oppskrifter.

Annonse

Hvor bærekraftig er det?

Grønnsaker, frukt og korn skiller seg ut ved å ha gjennomgående lavere klimaavtrykk enn animalske matvarer. Nøtter har også relativt lavt klimaavtrykk. De krever riktignok en del mer vann i produksjonen enn frukt og grønnsaker, men de ligger likevel langt nede på klimaavtrykkslisten sammenlignet med for eksempel ost og storfekjøtt.

Den Lille Nøttefabrikken har informasjon om bærekraft på sine nettsider, og de er opptatt av at nøttene de henter fra ulike land skal være rettferdig produsert for bønder og miljø. De har siden 2011 deltatt i et prosjekt kalt «nøtter som nytter», og fikk i 2016 Dagligvarebransjens samfunnsansvarpris for sitt Mosambikprosjekt (hvor cashewnøttene produseres).

Å dekke i utgangspunktet sunne og relativt bærekraftige nøtter med diverse spiselig belegg er ikke veldig gunstig, så jeg vil heller slå et slag for at vi øker inntaket av usaltede nøtter.

200 KCAL: Cirka 30 stykk (30 gram) hasselnøtter naturell tilsvarer samme kalorimengde som 10 stk. sjokohassel/yoghurtnøtter, men en betydelig sunnere sammensetning av næringsstoffer.
200 KCAL: Cirka 30 stykk (30 gram) hasselnøtter naturell tilsvarer samme kalorimengde som 10 stk. sjokohassel/yoghurtnøtter, men en betydelig sunnere sammensetning av næringsstoffer. Foto: Eli Anne Myrvoll / Vektklubb

Ta gjerne en neve nøtter som mellommåltid sammen med en frukt, eller hvorfor ikke bare drysse nøttene over salaten, det gir god krønsj, god smak og gode næringsstoffer.

Næringsinnhold per 100 gram vare:

Skogsbær yoghurtnøtter: 582 kcal, 42 gram fett hvorav 25 gram mettet fett, 39 gram karbohydrater hvorav 36 gram sukkerarter, 13 gram protein og 0,5 gram salt.

Mørk sjokohassel med lakris: 574 kcal, 42 gram fett hvorav 16 gram mettet fett, 39 gram karbohydrater hvorav 35 gram sukkerarter, 7,9 gram protein og 0,53 gram salt.

Sammenlignet med lignende matvarer:

Nøtter er proppfull av gode næringsstoffer, men også svært kaloririke på grunn av høyt innhold av sunt og umettet fett. Vi har derfor sortert denne listen av nøtter, nøtteprodukter eller lignende snacks etter sukker- og saltinnhold fra høyest til lavest.

 • Helnøtt melkesjokolade med hasselnøtter (Freia): 575 kcal, 38,5 gram fett hvorav 17 gram mettet fett, 45,5 gram karbohydrater hvorav 44 gram sukkerarter, 9,6 gram protein, 3,6 gram kostfiber og 0,2 gram salt.
 • Yoghurtnøtter original (Den Lille Nøttefabrikken): 568 kcal, 39 gram fett hvorav 27 gram mettet fett, 42 gram karbohydrater hvorav 40 gram sukkerarter, 12 gram protein og 0,5 gram salt.
 • Chilinøtter (Den Lille Nøttefabrikken): 528 kcal, 38 gram fett hvorav 5,4 gram mettet fett, 30 gram karbohydrater hvorav 4,5 gram sukkerarter, 17 gram protein, 5,9 gram kostfiber og 3 gram salt.
 • Snacksbønner paprika (Den Lille Nøttefabrikken): 440 kcal, 19 gram fett hvorav 1,8 gram mettet fett, 37 gram karbohydrat hvorav 4,4 gram sukkerarter, 24 gram protein, 12 gram kostfiber og 1,8 gram salt.
 • Cashewnøtter, uten salt (Rema 1000): 591 kcal, 44 gram fett hvorav 7,8 gram mettet fett, 29 gram karbohydrat hvorav 5,9 gram sukkerarter, 18 gram protein, 3,3 gram kostfiber og 0 gram salt.
 • Hasselnøttkjerner, usaltede (Eldorado): 646 kcal, 60,8 gram fett hvorav 4,5 gram mettet fett, 4,8 gram karbohydrater hvorav 4,3 gram sukkerarter, 15 gram protein, 9,7 gram kostfiber og 0 gram salt.
 • Mandler usaltede (Eldorado): 577 kcal, 49,2 gram fett hvorav 3,7 gram mettet fett, 6,3 gram karbohydrater hvorav 3,9 gram sukkerarter, 21,1 gram protein, 12,2 gram kostfiber og 0 gram salt.

Tips matspaneren

Dersom du har tips til matvarer @matspaneren kan legge under lupen så send gjerne mail til redaksjonen eller tagg #matspaneren på Instagram.

Gå ned i vekt på den sunne måten!

Du kan nå betale med

 • strex

*Medlemskapet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp.

Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her