Matspaneren tester ny frokostblanding: – Sterkt bearbeidet
AXA havrering mandel og hasselnøtt blir ingen ny favoritt hos matspaneren. Hun oppfordrer heller til å velge vanlige havregryn fremfor ultraprosesserte frokostblandinger.
Vektklubbs matspaner sjekker sunnhetsgraden av sin egen «guilty pleasure». Hun påpeker at det er særlig én kombinasjon som gjør det vanskelig å stoppe å spise yoghurtnøtter og sjokohassel.
I høst kom Den Lille Nøttefabrikken med en ny smak av sine velkjente yoghurtnøtter og en ny variant av sjokohassel med mørk sjokolade og lakris.
Er dette egentlig sunnere enn annen snacks og sjokoladeprodukter? Det er nok i alle fall lett å tenke at snacksen er litt sunnere når den står i nøttehyllen, for de fleste har jo fått med seg at nøtter er sunt.
Jeg har derfor sett nærmere på yoghurtnøtter med skogsbær og mørk sjokohassel med lakris.
Mørk sjokohassel inneholder:
Skogsbær yoghurtnøtter inneholder:
Tidligere testet: Cottage cheese med vanilje
Pris:
Jeg innrømmer gjerne at vanlige yoghurtnøtter er blant mine «guilty pleasures» som jeg gjerne spiser litt av når jeg skal ha noe godt. Jeg synes for øvrig de er litt vanskelig å bare ta 2–3 stykker av, det kan fort gå med flere hvis jeg har tilgang.
Jeg var derfor litt spent da jeg skulle smake skogsbærvarianten.
Dessverre falt ikke den i smak hos meg, jeg syntes ikke skogsbæryoghurtsmaken hørte hjemme her (til tross for at skogsbæryoghurt er en favoritt i yoghurtdisken).
Jeg kommer til å fortsette å velge de originale hvite yoghurtnøttene, 10 av 10 ganger.
Hva mørk sjokohassel med lakris angår, så var jeg også spent. Jeg digger nemlig mørk sjokolade, nøtter og lakris, hver for seg vel å merke.
Sammen var det helt greit, men ikke en kombo jeg kommer til å lete etter, hverken i godtehyllen eller i nøttehyllen, det er for mye annet jeg liker bedre der som jeg heller vil velge.
Jeg syntes ellers at lakrissmaken var godt gjemt, nesten ikke merkbar, men den ga en liten saltsmak. Det hører med til historien at jeg ikke synes salt hører hjemme i sjokoladeplater, så dette var ikke helt min greie. Jeg hadde imidlertid valgt mørk sjokohassel med lakris foran skogsbæryoghurtnøttene.
Smak er subjektivt, hvis dere er nysgjerrige på de nye nøttesnacksvariantene er det bare å prøve.
Nøtter er næringsrike matvarer som inneholder mye umettet fett, proteiner, vitaminer, mineraler og en rekke plantenæringsstoffer (fytokjemikalier) som er bra for oss.
Mange studier viser at nøtter er bra for helsen vår, særlig i forhold til risiko for hjerte- og karsykdommer. I de nye nordiske næringsstoffanbefalingene (NNR 2023) er det konkludert med at vi gjerne bør inkludere en neve usaltede nøtter daglig i kostholdet vårt.
Men det er forskjell på usaltede nøtter og nøtter som er dekket av tykke lag sjokolade eller annet, mer udefinerbart belegg. Begge de omtalte variantene inneholder cirka 30 prosent nøtter. Det er jo bedre enn ingen nøtter, men disse produktene er likevel hovedsakelig snacks eller godteri, med et høyt innhold av både fett, sukker og litt salt.
Kombinasjonen søtt, fett og salt i mat eller snacks/godterier kan gjøre det vanskelig for oss å stoppe å spise. Ingredienslista på skogsbæryoghurtnøttene er for øvrig skremmende lang, noe som er typisk for såkalt ultraprosesserte matvarer.
Nå har ikke Brynhild (som har merkevaren Den Lille Nøttefabrikken) markedsført disse nøttesnacksene som noe spesielt sunt, det skal de ha.
Blant disse to nye nøttevariantene, så er nok mørk sjokohassel med lakris den minst usunne av de to. Mørk sjokolade er ikke det verste du kan spise, og noen studier har faktisk vist positive helseeffekter av å inkludere litt mørk sjokolade i kostholdet sitt, og man tror at det er flavonoidene i kakao som virker positivt på risiko for hjerte- og karsykdommer. Noen har til og med kalt mørk sjokolade en grønnsak forkledd som godteri! Men forskningen er ikke helt entydig på dette feltet, så jeg ville ikke overdrevet sjokoladespisingen.
Personlig vektprogram, kaloridagbok og kaloriberegnede oppskrifter.
Personlig vektprogram, kaloridagbok og kaloriberegnede oppskrifter.
Grønnsaker, frukt og korn skiller seg ut ved å ha gjennomgående lavere klimaavtrykk enn animalske matvarer. Nøtter har også relativt lavt klimaavtrykk. De krever riktignok en del mer vann i produksjonen enn frukt og grønnsaker, men de ligger likevel langt nede på klimaavtrykkslisten sammenlignet med for eksempel ost og storfekjøtt.
Den Lille Nøttefabrikken har informasjon om bærekraft på sine nettsider, og de er opptatt av at nøttene de henter fra ulike land skal være rettferdig produsert for bønder og miljø. De har siden 2011 deltatt i et prosjekt kalt «nøtter som nytter», og fikk i 2016 Dagligvarebransjens samfunnsansvarpris for sitt Mosambikprosjekt (hvor cashewnøttene produseres).
Å dekke i utgangspunktet sunne og relativt bærekraftige nøtter med diverse spiselig belegg er ikke veldig gunstig, så jeg vil heller slå et slag for at vi øker inntaket av usaltede nøtter.
Ta gjerne en neve nøtter som mellommåltid sammen med en frukt, eller hvorfor ikke bare drysse nøttene over salaten, det gir god krønsj, god smak og gode næringsstoffer.
Skogsbær yoghurtnøtter: 582 kcal, 42 gram fett hvorav 25 gram mettet fett, 39 gram karbohydrater hvorav 36 gram sukkerarter, 13 gram protein og 0,5 gram salt.
Mørk sjokohassel med lakris: 574 kcal, 42 gram fett hvorav 16 gram mettet fett, 39 gram karbohydrater hvorav 35 gram sukkerarter, 7,9 gram protein og 0,53 gram salt.
Nøtter er proppfull av gode næringsstoffer, men også svært kaloririke på grunn av høyt innhold av sunt og umettet fett. Vi har derfor sortert denne listen av nøtter, nøtteprodukter eller lignende snacks etter sukker- og saltinnhold fra høyest til lavest.
Dersom du har tips til matvarer @matspaneren kan legge under lupen så send gjerne mail til redaksjonen eller tagg #matspaneren på Instagram.
Du kan nå betale med
*Medlemskapet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp.
AXA havrering mandel og hasselnøtt blir ingen ny favoritt hos matspaneren. Hun oppfordrer heller til å velge vanlige havregryn fremfor ultraprosesserte frokostblandinger.
Norges mest kjente treningsinfluenser, Funkygine, samarbeider med Peppes Pizza for å lage en sunnere hverdagspizza. Men er den egentlig et bedre alternativ når det gjelder smak og ernæring?
Sunt til middag, fastslår matspaneren! Men er det på grunn av middagsbollene av fisk, tilbehøret eller sammensetningen? Les vurderingen.
Slankefavoritten kommer nå med vaniljesmak, men ble ingen hit hos Vektklubbs matspaner.
PRIME er en drikk med en rekke unødvendige tilsetningsstoffer til en dyr pris og en ubehagelig smak, synes Vektklubbs matspaner.
Halloween trenger ikke gi deg sukkersjokk. Hva med kiwimonstre, bananspøkelser, eple- eller gresskarchips?