Frukt og grønt inneholder lite kalorier, men mye næring.
Frukt og grønt inneholder lite kalorier, men mye næring. Foto: iStock / Vektklubb

Vi spiser mindre frukt og grønt enn før: – Bekymringsfullt

Elisabeth Stigum
Publisert: 2023-10-17 15:04

Vi har dårligere råd og det går ut over sunt kosthold, viser ny undersøkelse.

Vi spiser i gjennomsnitt 2,9 porsjoner frukt og grønt hver dag, ifølge en fersk undersøkelse fra Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG). Vektklubb er til stede når tallene legges frem for handelsbransjen, Norges Bondelag, Nasjonalforeningen for folkehelsen og andre interesserte.

Anbefalingen fra norske myndigheter er å spise 5 porsjoner med frukt og grønt daglig. Kun 18,6 prosent av den norske befolkning sier de spiser det som er anbefalt.

– Det er mange som har fått dårligere råd og det er hovedårsaken til at forbruket går ned, forklarer Tore Angelsen, analysesjef i OFG.

Flere ser på prisen og legger vekt på at det er dyrt med frukt og grønt.

Tore Angelsen, Analysesjef i Opplysningskontoret for frukt og grønt.
Tore Angelsen, Analysesjef i Opplysningskontoret for frukt og grønt. Foto: Elisabeth Stigum / Vektklubb

– I tillegg er andelen av de som spiser lite frukt og grønt, altså én porsjon om dagen, blitt større, forklarer Angelsen.

– Skrekkelig

– 2,9 porsjoner er skrekkelig lite, og det er bekymringsfullt at forbruket går ned. Vi vet at et økt forbruk av frukt og grønt reduserer risiko for livsstilssykdommer, sier ernæringsrådgiver i OFG, Iselin Bogstrand Sagen.

Iselin Bogstad Sagen er innholdsrådgiver og pressekontakt i OFG, med en master i samfunnsernæring.
Iselin Bogstad Sagen er innholdsrådgiver og pressekontakt i OFG, med en master i samfunnsernæring. Foto: Elisabeth Stigum / Vektklubb

– Hvorfor er det så sunt å spise frukt og grønt?

– Det er så mange grunner! Først og fremst inneholder frukt og grønt mye fiber, vitaminer og mineraler, sier Sagen.

Fiberrike matvarer tar mer tid å tygge som utløser metthetssignaler underveis. Fiber binder også vann, gir volum i magen og gir derfor en mer stabil metthetsfølelse og langsom blodsukkerstigning.

– Å spise mye frukt og grønt er det aller beste rådet for å gå ned i vekt, eller å holde vekten, sier Sagen.

Frukt, bær og grønnsaker inneholder vanligvis lite energi (kalorier), men mye fiber, vitaminene A, C og E, folat og mineraler som kalium.

– Så det metter på lite kalorier, oppsummerer Sagen.

Bare se eksempler på kaloriinnhold i vanlig frukt og grønt:

  • 1 gulrot = ca. 25 kcal
  • 1 hel brokkoli (uten stilk) = ca. 115 kcal
  • 1 hel blomkål (uten stilk) = ca. 90 kcal
  • 1 potet = ca. 90 kcal
  • 1 eple = ca. 55 kcal
  • 1 pære = ca. 55 kcal
  • 1 appelsin = ca. 65 kcal
  • 1 banan = 100 kcal

Til sammenligning inneholder en Go’morgen yoghurt cirka 200–250 kcal og en Snickers (60 g) inneholder 280 kcal.

Mer av dette!
Mer av dette! Foto: iStock / Vektklubb

Mye næring, lite kalorier

Og hvordan står det til med Vektklubb-medlemmers kosthold? Vi har tatt en titt på hvilke matvarer som loggføres mest i kaloridagboken. Frukt og grønt er godt representert på listen over de mest populære matvarer.

Banan er faktisk den nest mest populære matvaren blant våre medlemmer, kun slått av egg. Neste frukt på listen er eple, før vi finner følgende grønnsaker:

  1. Tomat/cherrytomat
  2. Gulrot
  3. Agurk
  4. Salat
  5. Avokado
  6. Paprika
  7. Brokkoli

– Veldig flott, jeg er veldig fornøyd. Vektklubb-listen representerer en typisk liste for de som er opptatt av sunnhet og helse, utroper Angelsen.

Helst mer enn fem porsjoner

For at vi skal få til å spise mer frukt og grønt vil Sagen gjerne slå et slag for lunsjmåltidet:

– Spis som en konge til lunsj! Det er da man trenger energi til resten av dagen.

– Pimp matpakken med masse frukt og grønt ved siden av, det holder ikke med et par agurkskiver.

Til middag bør gjerne halvparten av tallerkenen være salat eller grønnsaker.

En tredjedel eller halvparten av middagstallerkenen med grønnsaker er fint om du vil ned i vekt.
En tredjedel eller halvparten av middagstallerkenen med grønnsaker er fint om du vil ned i vekt. Foto: iStock

I denne dyrtiden trekker ernæringsrådgiver frem billige grønnsaker vi gjerne kan spise mer av:

– Potet, løk, gulrot, kål, kålrot.

Spar sukker og kalorier

Klinisk ernæringsfysiolog og kostholdsekspert i Vektklubb, Anette Skarpaas Ramm, har tidligere fortalt at det er lurt å fokusere på den maten man bør spise «mer av», for da kan det automatisk bli mindre plass til mer energitett mat vi gjerne vil spise «mindre av».

Vi har derfor regnet på hvor mye kalorier og tilsatt sukker du kan spare på å bytte ut søtsaker med frukt og grønnsaker:

Topping på grøt eller frokostblanding:

  • 2 ss syltetøy = ca. 60 kcal
  • 1/2 eple = ca. 30 kcal

Du sparer ca. 30 kcal og 12 gram tilsatt sukker.

Søtt pålegg på brødskiven:

  • 1 porsjon sjokoladepålegg (20 g) = ca. 100 kcal
  • 1/2 banan i skiver = ca. 50 kcal

Du sparer ca. 50 kcal og cirka 11 gram tilsatt sukker.

Mellommåltid:

Like mange kalorier, men du sparer cirka 6 gram tilsatt sukker.

Smågodt:

  • En liten skål med smågodt (100 g) = ca. 400 kcal
  • En skål med søte druer (100 g) = ca. 70 kcal

Du sparer over 300 kcal og ca. 60 gram tilsatt sukker.

Middagen

Foto: Elisabeth Stigum / Vektklubb

Velger du mer grønnsaker (tallerken til venstre) til fordel for ris og saus kan du spare cirka 200 kcal. Se utregningen her.

Vil du få inspirasjon til et sunt liv? Vektklubb-magasinet inneholder oppskrifter, tips og gode råd, og kan bestilles i VGs nettbutikk (fri frakt!)

Gå ned i vekt på den sunne måten!

Du kan nå betale med

  • strex

*Medlemskapet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp.

Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her