Hvor mye godteri kan du spise i uken? Vektklubbs vanecoach hjelper deg med riktig godteristrategi!
Hvor mye godteri kan du spise i uken? Vektklubbs vanecoach hjelper deg med riktig godteristrategi! Foto: iStockphoto

Godteri: Litt hver dag eller kun i helgen?

Andreas Lycke, vanecoach
Publisert: 2023-11-03 12:08

Du kan spise godteri selv om du vil spise sunt og passer vekten. Men hva er egentlig best: Å unne deg litt hver dag, eller å spare det til helgen? Vektklubbs vanecoach gir råd:

Når du ønsker å spise sunt, uansett om målet er overskudd, god helse eller lavere vekt, er det noen ting du ikke bør spise for mye av. Nemlig alt det du antagelig tenker på som kos eller utskeielser, derunder godteri, kaker, is og alkohol.

Samtidig kan det være lurt å inkludere slike ting som en del av kostholdet, fordi det kan oppleves som en stor forsakelse å kutte det helt ut.

Heldigvis er det mulig å spise godteri selv om du passer vekten, så lenge du får det til å passe inn i det totale kaloriinntaket gjennom uken. Du kan selv velge om du spiser litt hver dag eller kun i helgen.

Kan spolere vektnedgangen: Sjekk kaloriene i smågodtposen

Etter å ha hjulpet mange med sunne spisevaner, er min konklusjon at det er individuelt hva som fungerer. La meg illustrere det med et par eksempler:

Bli medlem av Vektklubb

Personlig vektprogram, kaloridagbok og kaloriberegnede oppskrifter.

Annonse

Personlig vektprogram, kaloridagbok og kaloriberegnede oppskrifter.

Bli medlem av Vektklubb

Annonse

Bli medlem av Vektklubb

Personlig vektprogram, kaloridagbok og kaloriberegnede oppskrifter.

Annonse

1. Litt hver dag

«Kari» ønsker å unne seg litt sjokolade, fordi hun da trives bedre med spisevanene sine. Tidligere har hun forsøkt å følge en regel om at sjokolade kun er lov på lørdager.

Problem: Ofte har hun endt med å spise altfor mye den ene dagen. «Jeg må jo spise mens jeg kan, for snart er det forbudt igjen» har hun tenkt.

Noen ganger har hun også brutt reglene og spist sjokolade en annen dag enn lørdag. Da har hun blitt skikkelig skuffet over seg selv, tenkt at dagen er ødelagt, og fortsatt å spise enda mer.

Når sjokolade kun har vært lov i helgen, har Kari havnet i et alt eller ingenting-mønster. Hun har enten fulgt reglene og latt være, eller spist altfor mye av gangen.

Løsning: Nå velger Kari i stedet å unne seg litt sjokolade flere dager i uken. Hun nyter et par biter, og synes det er lettere å begrense seg fordi hun vet at hun kan få det i morgen også.

For noen fungerer det fint med en sjokoladebit for eksempel til kaffen. En bit er ca. 50 kcal.
For noen fungerer det fint med en sjokoladebit for eksempel til kaffen. En bit er ca. 50 kcal. Foto: Litt hver dag

2. Kun i helgen

For «Nina» er det annerledes. Hun har forsøkt å spise litt godteri flere ganger i uken, men synes det er vanskelig å begrense seg.

Problem: En bit gjør at hun får skikkelig lyst på mer. Noen ganger klarer hun ikke stoppe, og blir oppgitt over seg selv fordi hun spiser for mye. Andre ganger holder hun seg til en liten porsjon, men det er en slitsom mental kamp å stå imot lysten på mer.

Det er ikke så rart, siden godteri og andre ting som smaker godt, har en belønningseffekt på hjernen vår. For noen er denne effekten sterkere enn hos andre.

Løsning: Nina har funnet ut at det fungerer bedre å spise godteri primært i helgene. Da slipper hun å vurdere på hverdager om hun skal ta litt akkurat i dag, fordi svaret alltid er nei. Godteri er ikke en del av hverdagsvanene hennes. Hvis hun får lyst på noe godt, velger hun noe annet, som en frukt, i stedet.

For Nina er det enklere å styre godterispisingen med tydelige retningslinjer å forholde seg til. I helgene unner Nina seg en moderat mengde godteri. Da bruker hun noen strategier for å unngå at det blir for mye.

Andreas Lycke er sertifisert vanecoach og har i en årrekke jobbet med å hjelpe folk med livsstil- og vaneendring. Han er også siste tilskudd i Vektklubbs ekspertpanel.
Andreas Lycke er sertifisert vanecoach og har i en årrekke jobbet med å hjelpe folk med livsstil- og vaneendring. Han er også siste tilskudd i Vektklubbs ekspertpanel. Foto: Naina Helén Jåma / Vektklubb

Hva fungerer for deg?

Du må rett og slett prøve deg frem. Noen trives best med å unne seg litt godteri eller annen kos hver dag. For andre er det lettere å spise det primært i helgene.

Uansett hvilken variant du velger, er det viktig å få glede av det du unner deg.

Det kan også være nødvendig å ha noen strategier som hjelper deg å stoppe, i tilfelle du får lyst på mer når du først har spist litt. Det er det nemlig mange som opplever.

Ernæringsfysiolog forklarer: Fire grep for å holde vekten nede etter slanking

Slik unner du deg passe mye

1. Bestem deg for hva du ønsker å unne deg.

Du kan velge det du liker aller best, enten det er sjokolade, potetgull, is eller vin. Eller du kan velge noe du liker godt, men som ikke gir en veldig sterk trang til å spise mer.

Noen opplever at enkelte typer godteri har en effekt på hjernen som gjør det veldig vanskelig å stoppe, mens det for andre ting er lettere å begrense mengden.

Når du har bestemt deg for hva du ønsker å unne deg, kan det bli litt lettere å si nei til andre fristelser som dukker opp.

Ta et bevisst valg om hva du unner deg. Bildet viser en mengde som er ca. 150 kcal for tre ulike typer snacks og godteri.
Ta et bevisst valg om hva du unner deg. Bildet viser en mengde som er ca. 150 kcal for tre ulike typer snacks og godteri. Foto: Hva velger du?

2. Skriv ned hva som er en passe porsjon.

Tenk over hvor mye du vil spise eller drikke per gang for å bli fornøyd, og hva som passer inn i kaloribudsjettet.

Hvis du unner deg litt hver dag, kan det være en mengde som tilsvarer 50–150 kcal. Hvis du går for kun i helgen, kan det for eksempel være 300–600 kcal.

Stopp etter passe mengde

Fordi det er vanlig å få lyst på mer, kan det være nødvendig med strategier som hjelper deg å stoppe.

  • Øv på å spise sakte og med oppmerksomhet, slik at du får glede av hver bit. Da er sjansen større for at du blir tilfreds av en begrenset mengde.
  • Forsyn deg med det du skal unne deg, og la resten være et annet sted, så det er tiltak å ta mer. Å stoppe halvveis ned i posen eller la være å spise mer av noe godt som står foran deg, er veldig vanskelig.
  • Hvis du kjenner at du har lyst på litt til, bruk teknikken med å vente i 10 minutter. Noen ganger forsvinner lysten av seg selv. I tillegg rekker du å tenke deg om. Hvor viktig er det egentlig å ta mer akkurat nå? Hva blir du mest fornøyd av etterpå?
Ved å ta frem den mengden du ønsker å spise, kan det bli litt lettere å stoppe. Denne skålen med potetgull er 50 gram (ca. 250 kcal).
Ved å ta frem den mengden du ønsker å spise, kan det bli litt lettere å stoppe. Denne skålen med potetgull er 50 gram (ca. 250 kcal). Foto: Forsyn deg i en skål

Dette får du til!

Fristelser og muligheter til å kose seg dukker opp mange steder, så det kan være utfordrende å unngå at det blir for mye.

For å lykkes må vi trene på å si nei når det ikke er så viktig, og samtidig kose oss med glede og god samvittighet innimellom.

Jeg håper tipsene du har fått kan hjelpe deg å inkludere godteri og annen kos i en livsstil du trives med. Jeg ser i hvert fall at de som lykkes med det, ofte får gode resultater på sikt.

En stor godtepose på 700 gram inneholder svimlende 3000 kcal.
En stor godtepose på 700 gram inneholder svimlende 3000 kcal. Foto: Eskil Wie Furunes / VG

Gå ned i vekt på den sunne måten!

Du kan nå betale med

  • strex

*Medlemskapet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp.

Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her