GOD SAMVITTIGHET: Bær er proppfulle av vitaminer og antioksidanter og du kan nesten spise ubegrenset. Her får du seks enkle og deilige oppskrifter på sesongens beste desserter.

Helt på bærtur!

Publisert: 2014-08-08 15:11

Bare fråts i vei! Bær er fulle av næringsstoffer, nærmest kalorifrie, og godt for kroppen.

Vi har gitt et knippe matbloggere i oppdrag å lage sunne desserter av blåbær, plommer, bringebær og rips.

Av disse fire sortene er det ripsen som bidrar med mest C-vitamin, med hele 27 mg pr. 100 gram bær.

Men alle de andre er også gode kilder til både C-vitamin, kalsium og kalium.

Bær er naturens egne søtsaker, og inneholder lite kalorier. Ett bringebær inneholder bare en enslig kalori, 1 ss blåbær fire kalorier, 1 ss rips tre kalorier, og en plomme femten kalorier.

Til sammenligning inneholder en rute melkesjokolade hele femti kalorier.

Slanke bondepiker med blåbær

4 porsjoner, 184 kcal per porsjon

300 g frosne blåbær
5 gelatinplater
5 ss stevia
ca. 50 g strøkavring/smuler
3 dl (1 beger) mager vaniljekesam
10 g ristede hasselnøtter til topping

Slik gjør du det: Ha blåbærene i en kjele med stevia. Bløtlegg gelatinbladene i kaldt vann i 5 min, og ha gelatinplatene i kjelen med blåbærene. Varm opp til gelatinen er løst opp. Avkjøl. Rist hasselnøttene og strøkavringen/smulene på et bakepapirkledd stekebrett på 175 grader, varmluft i 5–7 min. Rør så det ikke brenner seg. Grovhakk hasselnøttene. Ta frem fire dessertglass og ha blåbærgelé, vaniljekesam og kavring lagvis i glasset. Pynt med litt av hasselnøttene og blåbær, evt sitronmelisse.

Oppskriften er laget av Mari Josefine Andersen-Ekeri, som driver bloggen Josefinesmatgleder.

Bringebærsuffle

4 porsjoner, 138 kalorier per porsjon

300 g bringebær
100 g sukker
1/2 dl + 1 ss vann
1 ts vaniljesukker
1 ts sitronsaft
2 ts maisenna
2 eggehviter

Slik gjør du det: Sett stekeovnen på 200 grader og smør fire små porsjonsformer med margarin.

Ha 250 gram av bærene i en kasserolle sammen med halvparten av sukkeret, den halve desiliteren med vann, vaniljesukker og sitronsaft og kok opp. Rør ut maisennaen i den siste spiseskjeen vann og rør inn. La sausen småkoke i 2–3 minutter.

Ha eggehvitene i en helt ren stål- eller glassbolle og pisk dem halvstive. Tilsett de siste 50 grammene av sukkeret mens du pisker videre helt til sukkeret er oppløst. Marengsen skal være seig.

Fordel halvparten av bærsausen i formene. Bland resten i eggehviteblandingen uten at luften går ut av eggehviten, og ha dette i formene. Stek midt i stekeovnen i 5–6 minutter. Resten av bærene pynter du med.

Oppskriften er laget av Marit Rottingsnes Westlie, som driver bloggen Fru Timian.

Ovnsbakte plommer

5 porsjoner, 126 kalorier per porsjon

1 kg plommer
3 ss brunt sukker
5 ts lett crème fraîche

Slik gjør du det: Sett ovnen på 220 grader. Fjern steinene og strø brun farin over og bland lett og forsiktig sammen. Stek plommene i ovnen til de er møre, mellom 15–20 min. Server med lett crème fraîche. De søte plommene og den syrlige crème fraîche'n blir en perfekt kombinasjon.

Oppskriften er laget av Nussara Guldberg, som driver bloggen justanotherfoodstory.

Bringebær yoghurtis med lett kokosmelk

6 porsjoner, 116 kcal pr. porsjon

250 g frosne bringebær
2 ss akasiehonning
1/2 dl stevia
1/4 ts kanel

1,5 dl lett kokosmelk

1 beger yoghurt naturell (420 g)

1 neve knuste valnøtter (ca. 20 g)

Slik gjør du det: Ha bringebær i en bolle og mos dem. Tilsett honning, kanel og stevia og rør om. Tilsett kokosmelken og yoghurt naturell. Rør om og hell isblandingen i lufttett beholder som settes i fryseren. Rør i isen en gang i timen. Det hindrer krystallisering. Kan også bruke ismaskin. Ha i de knuste valnøttene når isen nesten har stivnet.

Oppskriften er laget av Mari Josefine Andersen-Ekeri, som driver bloggen Josefinesmatgleder.

Ripsgranita

Ripsgranita laget av samt foto: Maria Villmones Bondeson.

6 porsjoner, 125 kcal per porsjon

300 g renset frisk rips
4 dl vann
150 g sukker (kan reduseres)
juice av 1/2 sitron
litt mynte til servering

Slik gjør du det: Mos rips til puré i en kjøkkenmaskin. Ha vann, sukker og sitronjuice i en kasserolle og varm opp til sukkeret er løst opp. Bland ripspureen og sukkervannet og press dette gjennom en sil og oppi en plastboks med lokk.

Sett i fryseren i 2–3 timer eller til blandingen er nokså fast. Bruk en gaffel og skrap opp slik at du lager fine «iskrystaller». Sett i fryseren igjen i et par timer til eller til ripsgranitaen er nokså frossen. Serveres gjerne med litt mynte som pynt. Det er også godt med litt søt kjeks ved siden av, men da må du huske på at det gir ekstra kalorier.

Oppskriften er laget av Maria Cillmones Bondeson, som driver bloggen marias-saltogsott.blogspot.

Franske crêpes med blåbær og melisstrøssel

4 porsjoner, 223 kalorier per porsjon

3 egg
3 dl skummet melk
100 g grovt, finmalt mel (rugmel,byggmel og speltmel)
Litt smør til steking
1ss melis
Blåbær

Slik gjør du det: Visp egg og melk godt sammen for hånd. Sikt inn mel litt etter litt og rør til tynn, jevn røre. La røren svelle i kjøleskap i ca. 30 min. Varm pannen til middels varme og ha i litt smør. For tynne crêpes og best resultat, bruk lite røre så pannen akkurat blir dekket. Stek til gyllenbrun farge på begge sider.

Oppskriften er laget av Mari Josefine Andersen-Ekeri, som driver bloggen Josefinesmatgleder.

I Vektklubb.no får du hjelp til å balansere energiinntak og energiforbruk, slik at du kan lykkes med vektreduksjon og å holde vekten stabil etter vektnedgangen.

Sniktitt på Vektklubb.no og bli medlem her.

Gå ned i vekt på den sunne måten!

Med Vektklubb får du et personlig vektprogram, kaloridagbok for mat og trening, kaloriberegnede oppskrifter og artikler som motiverer til en sunn livsstil.

Du kan nå betale med

*Medlemskapet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp.

  • strex
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her