Sunne desserter til sommerfesten
Det er mulig å kose seg like mye med sunnere snacks!
Bare fråts i vei! Bær er fulle av næringsstoffer, nærmest kalorifrie, og godt for kroppen.
Vi har gitt et knippe matbloggere i oppdrag å lage sunne desserter av blåbær, plommer, bringebær og rips.
Av disse fire sortene er det ripsen som bidrar med mest C-vitamin, med hele 27 mg pr. 100 gram bær.
Men alle de andre er også gode kilder til både C-vitamin, kalsium og kalium.
Bær er naturens egne søtsaker, og inneholder lite kalorier. Ett bringebær inneholder bare en enslig kalori, 1 ss blåbær fire kalorier, 1 ss rips tre kalorier, og en plomme femten kalorier.
Til sammenligning inneholder en rute melkesjokolade hele femti kalorier.
4 porsjoner, 184 kcal per porsjon
300 g frosne blåbær
5 gelatinplater
5 ss stevia
ca. 50 g strøkavring/smuler
3 dl (1 beger) mager vaniljekesam
10 g ristede hasselnøtter til topping
Slik gjør du det: Ha blåbærene i en kjele med stevia. Bløtlegg gelatinbladene i kaldt vann i 5 min, og ha gelatinplatene i kjelen med blåbærene. Varm opp til gelatinen er løst opp. Avkjøl. Rist hasselnøttene og strøkavringen/smulene på et bakepapirkledd stekebrett på 175 grader, varmluft i 5–7 min. Rør så det ikke brenner seg. Grovhakk hasselnøttene. Ta frem fire dessertglass og ha blåbærgelé, vaniljekesam og kavring lagvis i glasset. Pynt med litt av hasselnøttene og blåbær, evt sitronmelisse.
Oppskriften er laget av Mari Josefine Andersen-Ekeri, som driver bloggen Josefinesmatgleder.
4 porsjoner, 138 kalorier per porsjon
300 g bringebær
100 g sukker
1/2 dl + 1 ss vann
1 ts vaniljesukker
1 ts sitronsaft
2 ts maisenna
2 eggehviter
Slik gjør du det: Sett stekeovnen på 200 grader og smør fire små porsjonsformer med margarin.
Ha 250 gram av bærene i en kasserolle sammen med halvparten av sukkeret, den halve desiliteren med vann, vaniljesukker og sitronsaft og kok opp. Rør ut maisennaen i den siste spiseskjeen vann og rør inn. La sausen småkoke i 2–3 minutter.
Ha eggehvitene i en helt ren stål- eller glassbolle og pisk dem halvstive. Tilsett de siste 50 grammene av sukkeret mens du pisker videre helt til sukkeret er oppløst. Marengsen skal være seig.
Fordel halvparten av bærsausen i formene. Bland resten i eggehviteblandingen uten at luften går ut av eggehviten, og ha dette i formene. Stek midt i stekeovnen i 5–6 minutter. Resten av bærene pynter du med.
Oppskriften er laget av Marit Rottingsnes Westlie, som driver bloggen Fru Timian.
5 porsjoner, 126 kalorier per porsjon
1 kg plommer
3 ss brunt sukker
5 ts lett crème fraîche
Slik gjør du det: Sett ovnen på 220 grader. Fjern steinene og strø brun farin over og bland lett og forsiktig sammen. Stek plommene i ovnen til de er møre, mellom 15–20 min. Server med lett crème fraîche. De søte plommene og den syrlige crème fraîche'n blir en perfekt kombinasjon.
Oppskriften er laget av Nussara Guldberg, som driver bloggen justanotherfoodstory.
6 porsjoner, 116 kcal pr. porsjon
250 g frosne bringebær
2 ss akasiehonning
1/2 dl stevia
1/4 ts kanel
1,5 dl lett kokosmelk
1 beger yoghurt naturell (420 g)
1 neve knuste valnøtter (ca. 20 g)
Slik gjør du det: Ha bringebær i en bolle og mos dem. Tilsett honning, kanel og stevia og rør om. Tilsett kokosmelken og yoghurt naturell. Rør om og hell isblandingen i lufttett beholder som settes i fryseren. Rør i isen en gang i timen. Det hindrer krystallisering. Kan også bruke ismaskin. Ha i de knuste valnøttene når isen nesten har stivnet.
Oppskriften er laget av Mari Josefine Andersen-Ekeri, som driver bloggen Josefinesmatgleder.
6 porsjoner, 125 kcal per porsjon
300 g renset frisk rips
4 dl vann
150 g sukker (kan reduseres)
juice av 1/2 sitron
litt mynte til servering
Slik gjør du det: Mos rips til puré i en kjøkkenmaskin. Ha vann, sukker og sitronjuice i en kasserolle og varm opp til sukkeret er løst opp. Bland ripspureen og sukkervannet og press dette gjennom en sil og oppi en plastboks med lokk.
Sett i fryseren i 2–3 timer eller til blandingen er nokså fast. Bruk en gaffel og skrap opp slik at du lager fine «iskrystaller». Sett i fryseren igjen i et par timer til eller til ripsgranitaen er nokså frossen. Serveres gjerne med litt mynte som pynt. Det er også godt med litt søt kjeks ved siden av, men da må du huske på at det gir ekstra kalorier.
Oppskriften er laget av Maria Cillmones Bondeson, som driver bloggen marias-saltogsott.blogspot.
4 porsjoner, 223 kalorier per porsjon
3 egg
3 dl skummet melk
100 g grovt, finmalt mel (rugmel,byggmel og speltmel)
Litt smør til steking
1ss melis
Blåbær
Slik gjør du det: Visp egg og melk godt sammen for hånd. Sikt inn mel litt etter litt og rør til tynn, jevn røre. La røren svelle i kjøleskap i ca. 30 min. Varm pannen til middels varme og ha i litt smør. For tynne crêpes og best resultat, bruk lite røre så pannen akkurat blir dekket. Stek til gyllenbrun farge på begge sider.
Oppskriften er laget av Mari Josefine Andersen-Ekeri, som driver bloggen Josefinesmatgleder.
Med Vektklubb får du et personlig vektprogram, kaloridagbok for mat og trening, kaloriberegnede oppskrifter og artikler som motiverer til en sunn livsstil.
Du kan nå betale med
*Medlemskapet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp.
Det er mulig å kose seg like mye med sunnere snacks!
Sommeren er her, og det er tid for å kose seg litt ekstra. Dette trenger allikevel ikke å bety et overskudd av kalorier.
Vanlige fruktsmoothier kan være rene sukkerbomber. Tilsett nøtter, spinat og krydderurter – og smoothien din blir til en næringsbombe. Bedre for både blodsukkeret og metthetsfølelsen.
Mai er full av festligheter og fristelser. Her er tre kakeoppskrifter med litt mindre sukker og kalorier, perfekt til deg som også passer vekten.
Vil du likevel ha en grøtvariant kan du koke opp et «crunchy» alternativ med nøtten bokhvete.
Nå er de her, de norske, herlige, smakfulle og høyt elskede bringebærene.